logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić partycję dynamiczną na podstawową dla instalacji WXP/W7?

Facetjanusz 14 Cze 2014 10:59 1143 8
REKLAMA
  • #1 13706051
    Facetjanusz
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Witam
    Mam wolne partycje i chciałem zainstalować dodatkowo 2-gi system. Obojętne czy instaluję WXP czy W7 wszystko instaluje się prawidłowo do momentu kiedy należy wybrać partycję do instalacji systemu. I tu występuje problem - mianowicie po wskazaniu każdej partycji (oprócz systemowej ) otrzymuję komunikat, że "na tej partycji nie można instalować ponieważ partycja jest dynamiczna". Zmieniałem także w biosie manual na automat i nic to nie daje. Satem proszę o pomoc jak zmienić partycje na takie aby można było zainstalować w nich system.
    Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • Jak zmienić partycję dynamiczną na podstawową dla instalacji WXP/W7? Dyski.jpg (59.58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak zmienić partycję dynamiczną na podstawową dla instalacji WXP/W7? Komputer.jpg (64.8 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13706139
    Facetjanusz
    Poziom 15  
    Ja usunąłem partycję D a ponieważ nie wiem dlaczego sa dwie o takiej samej literze usunęła mi się partycja z danym. Jak mam to zrobić aby była partycja podstawową ??
  • REKLAMA
  • #5 13728311
    Facetjanusz
    Poziom 15  
    Pewnie tak.
  • #7 13748755
    Facetjanusz
    Poziom 15  
    Nie bardzo wiem jak to zrobić najprościej.
  • REKLAMA
  • #8 13750231
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1587
    Analogicznie jak w tamtym temacie: WinKey + R: diskpart [enter]

DISKPART> list vol

z listy wybierasz numer X woluminu "Nowy" bo chyba na nim chcesz instalować

DISKPART> sel vol X
    DISKPART> retain
    DISKPART> exit

Przywrócenie u Ciebie dysku podstawowego - z uwagi na ilość woluminów, w tym jeden zajmujący nieciągły obszar HDD - będzie nieco skomplikowane...
  • #9 13751364
    Gelip
    Poziom 36  
    Ocena: 614
    WinXP możesz zainstalować w obrazie dysku RAW na dowolnej partycji i uruchamiać za pomocą GRUB4DOS zamiennie z systemem zainstalowanym bezpośrednio na dysku. Musisz stworzyć najpierw obraz dysku twardego od początku do końca pierwszej partycji za pomocą polecenia dd linuksa jak w tym tutorialu. Najlepiej w maszynie wirtualnej zrobić nowy dysk, potraktować go programami fdisk i format z dyskietki startowej win95 i dopiero zrobić obraz za pomocą linuksa. Ja robię to w ten sposób iż za pomocą MS VPC 2007 tworzę dysk VHD o wielkości co najmniej 1200MB - 1500MB - tyle trzeba aby zainstalować WinXP SP2 a jak chcesz trochę miejsca na programy to możesz zrobić i większy obraz np. 5GB - kwestia wolnego miejsca na dysku. Następna sprawa to integracja sterownika WinVBlock do obrazu ISO za pomocą nLite. Sterownik można zainstalować też w działającym systemie ale tak jest wygodniej bo dzięki temu system WinXP można zainstalować wprost do obrazu dysku :-)

Wszystko masz opisane w tym wątku.

UWAGA! Obraz dysku nie może być pofragmentowany - sprawdzić to można np. programem WinContig. Program potrafi też defragmentować ale do tego wymagana jest ciągła, wolna przestrzeń na dysku.

Sam używam takiego sposobu i naprawdę świetna sprawa, nie trzeba kasować obecnie zainstalowanego systemu z dysku aby zainstalować obok inny. Dodatkowa zaleta to bardzo szybki czas instalacji ok. 15 minut dzięki temu iż instalujemy z RAM-ISO a nie z prawdziwego napędu optycznego :-)

Powodzenia.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem podczas instalacji systemów Windows XP i Windows 7 na partycjach dynamicznych, które nie pozwalają na instalację. W odpowiedziach zasugerowano, aby usunąć istniejące partycje dynamiczne i utworzyć nowe partycje podstawowe. Wskazówki obejmowały użycie narzędzia diskpart do zarządzania partycjami oraz możliwość instalacji systemu na dysku RAW z wykorzystaniem GRUB4DOS. Dodatkowo, podano metody tworzenia obrazów dysków oraz integracji sterowników, co może ułatwić instalację systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA