logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić diodę CREE XP-G LED w latarce Scream BPM 170L?

ciekaf 14 Cze 2014 19:55 15057 5
REKLAMA
  • #1 13707431
    ciekaf
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    przepaliła mi się dioda CREE XP-G LED w latarce Scream BPM 170L. Zastanawiam się czy jest możliwa wymiana diody tzn po pierwsze czy to techniczne możliwe (samodzielnie lub w serwisie) oraz gdzie ew szukać takiej diody (lub mocniejszej gdyby też było możliwe).

latarka taka jak tu:
    http://xarchiwum.pl/na-rower-i-na-co-dzien-zestaw-scream-walle-i2274222479.html

tu na aukcji podobna dioda (ale słabsza)
    Moderowany przez ANUBIS:

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

dioda-led-cree-xp-g-r5-cool-white-139lm-350ma-1-5w-i4248833232.html

Jak wymienić diodę CREE XP-G LED w latarce Scream BPM 170L? Jak wymienić diodę CREE XP-G LED w latarce Scream BPM 170L?
    Jak wymienić diodę CREE XP-G LED w latarce Scream BPM 170L?
  • REKLAMA
  • #2 13707502
    TIGIS
    Poziom 16  
    Ocena: 20
    A jaka przyczyna przepalenia?? Zbyt długa praca czy coś innego?? Nie mogłem znaleźć typu diody z latarki w opisie, jeżeli wyprowadzenia się zgadzają to można użyć tej z aukcji. Sterownik w latarce zarządza zasilaniem diody i dla diody z aukcji prawdopodobniej max to to 1,5A ale tyle napewno na nią nie pójdzie bo będzie problem z chłodzeniem. Jeżeli nie lutowałeś wcześniej to się nie ucz tylko podjedź do jakiegoś punktu naprawy rtv.
  • REKLAMA
  • #3 13707527
    Dominik-M
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Tak, można ją wymienić bez najmniejszego problemu. Odkręcasz część z optyką i wtedy wykręcasz z body pigułę z ledem i sterownikiem.

Tam jest trochę nietypowe podłoże, więc najlepiej kup sam emiter Cree XP-G2 (daje więcej światła od XP-G) i wymień leda sam lub zleć wymianę.
  • REKLAMA
  • #4 13707702
    ciekaf
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Trudno powiedzieć jaka przyczyna - przez półtora roku używałem bez żadnych problemów, potem coś zaczęło czasem przerywać - wydawało mi się że to problem przełącznika ale nie sprawdzałem, w końcu zupełnie przestała świecić i stwierdziłem efekt jak na zdjęciach.

Dzięki za info - byłem bardzo zadowolony z tego jak świeciła więc zabiorę się za temat jak tylko znajdę czas i dam znać. Jakiekolwiek dalsze sugestie wezmę pod uwagę :)
  • REKLAMA
  • #5 13708012
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 754
    Sprawdź najpierw czy to na pewno uszkodziła się dioda, spróbuj na szybko ją podłączyć poprzez rezystor do baterii czy zasilacza odłączając wcześniej od elektroniki w latarce, ponieważ możliwe, że to właśnie ona się uszkodziła.
  • #6 13719950
    kotuniunia
    Poziom 29  
    Ocena: 304
    szymon122 napisał:
    Sprawdź najpierw czy to na pewno uszkodziła się dioda

Popatrz na 2-gie zdjęcie. Raczej przegrzana!
REKLAMA