logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamontować większy wentylator na coolerze MSI 845PE Max z Celeron 1.8?

ilubek 20 Kwi 2005 07:49 2906 6
REKLAMA
  • #1 1420984
    ilubek
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam

Mam płytę główną: MSI 845PE Max + Celeron 1.8 który kupiłem odrazu z coolerem.

Cooler montuje się przy pomocy
    Od góry nakłada się taki koszyczek (nie wiem jak to nazwać) z czterema nóżkami, które zapina się do uchwytu płyty głównej, a potem dwoma wajchami dociąga się go do procesora.

Chciałbym bez wymiany całego coolera (żeby radiator został) wymienić na większy sam wentylator, ale te mocowanie koszyczkowe nie pozwala na to nie ma jak przymocować do tego większy wentylator.
    Ma ktoś pomysł, jak przymocować radiator bez tego koszyczka, gdybym to zrobił wystarczyłoby mi tylko przykręcić większy wentyl i byłoby wydajniejsze chłodzenie.

Zastanawiałem się nad zrobieniem tunelu bezpośrednio nad wentylem procesora, którego bym usunął, ale w taki sposób by część obudowy tego wentyla została (usunąłbym sam ruchomy wiatraczek) co umożliwiałoby mocowanie całego coolera w dotychczasowy sposób poprzez wspomniany koszyczek.
    Tunel jednak musiałby się zwężać bo po jednej stronie byłby wentyl 92 a po drugiej otwór przylegający od obudowy starego wentyla z (z usuniętym wiatraczkiem) colera.
    Nie muszę mówić że dla domorosłego majsterkowicza co prawda zaawansowanego wykonanie takiego tunelu nie jest łatwe, wręcz przeciwnie.

Ma ktoś jakiś pomysł jak zamontować sam radiator do tego typu uchwytu na płycie głównej.

PS!
    Wybaczcie że nie używam fachowych określeń ale nie bardzo jestem w temacie

PS!
    Chodzi mi o jak najniższe koszty więc nie wymieniam całego coolera np. na Zelmama itp.
  • REKLAMA
  • #2 1421028
    Hipo2
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    Jeśli chcesz uzyskać najlepszy efekt tanim kosztem to wogóle zrób taką tube która będzie pobierała chłodne powietrze z poza obudowy komputera, da Ci to napewno lepsze efekty niż tylko dodanie większego wentylatora który raczej nie poprawi sytuacji.
  • REKLAMA
  • #3 1421045
    ilubek
    Poziom 14  
    Witam

Już mam nawiew z boku obudowy idealnie skierowany nad procesor.
    tunel powietrzny zrobię taki czy inny, ale łatwiej było by tak jak opisałem zmienić mocowanie coolera proca, na nim wymienić wentylatao na większy, a tunel wtedy nie byłby problemem bo byłby prosty.

Tak wygląda moja buda http://www.ilubek.republika.pl/images/index/s6.JPG
    (wprowadzam modyfikacje jeszcze nie uwzględnione na fotce)
    Widać mocowanie coolera proca i to że nie da się tak łatwo wymienić wentylatora na większy.
    Więcej fotek: http://www.ilubek.republika.pl
  • REKLAMA
  • #4 1422759
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Jeżeli twój radiator jest cały aluminiowy to daj na spód podkładkę miedzianną która by nakrywała cały spód radiatora. Zalecam grubość 0,5Cm.

I oczywiście zrób polerke spodu radiatora oraz płytki
  • #5 1426652
    Zbynia
    Poziom 31  
    Ocena: 51
    nie wkladaj zadnych blaszek bo tylko pogorszyssz sprawe a byc moze i rozpieprzysz plyte glowna(bo sie za bardzo wygnie)
    mysl nietykalny......

wymontuj wentylator z boku nic ci nie daje
    zamiast niego daj szczelny tunel powietrzny nawet z kartonu(kwadratowy)i zaloz go na radiator od proca(zostaw ten wentylator) - dostanie chlodnego powietrza - ten wentylator z tylu to wysysajacy czy wsysajacy?jak wsysajacy to gryzie sie z tym od zasilacza i gó... daje robi tylko halas - wymontuj i zalataj dziure

wystarczy ci to co masz w zasilaczu plus kanal wsysajacy zmine powietrze na radiator - mozesz dac wentylator wsysajacy z przodu obudowy to poprawisz chlodzenie dyskow i obieg powietrza w obudowie....

nie sposob naladowac wentylatorow ktore nic nie daja - chodzi o to by bylo ich jak najmniej a jak najlepeij spelnialy zadanie....
    i miec cisze
  • #6 1434747
    ilubek
    Poziom 14  
    Witam

Sory ale nie miałem neta od czwartku w południe

Chodzi mi o wymianę wentylatora na radiatorze od procesora.
    W tej chwili (oryginalnie) jest 60 mm i chodzi jak piła tarczowa.

Obecnie radiator i wentyl mocuje się do płyty głównej razem od wierzchu dociskając dwoma łapkami (nie wiem jak to określić) które na zdjęciu niewyraźnie widać

Chcę zastosować wentyl 80 mm ale nie mam go jak zamontować na samym radiatorze bo nie mogę wymyślić alternatywnego mocowania samego radiatora (bez wentyla) do płyty głównej, a poprzez łapki nie mogę go zamontować bo mo inne wymiary i się nie mieści.
    Gdyby udało mi się wymyślić (ktoś by mi podpowiedział) alternatywne zamontowanie samego radiatora do płyty głównej to byłoby o wiele łatwiej, bo wystarczyłoby przykręcić wentyl 80 mm do radiatora

Chcę usunąć wentyl 60 mm (sam ruchomy wiatraczek) i zrobić jakąś przejściówkę na wentyl 80 mm, która mi wejdzie pomiędzy te łapki. Radiator będzie mocowany jak dotychczas łapkami, a wentyl 80 mm poprzez przejściówkę.

A obieg powietrza u mnie jest następujący
    Wentyl z tyłu budy (pod zasilaczem) był wysysającym ciepłe powietrze na zewnątrz budy)
    Teraz przeprowadziłem kilka modyfikacji chłodzenia widocznego na zdjęciu i zastanawiam się jak go zamontować.

W tej chwili mam zasilacz obrócony 180’ że widoczny na fotcee wentyl w zasilaczu jest na górze budy i obieg powietrza w zasilaczy jest oddzielny od reszty obudowy komputera – jeden wentyl w zasilaczu zasysa powietrze z zewnątrz obudowy kompa, a drugi wywiewa również na zewnątrz obudowy.

Dodatkowo wierzchu obudowy tuż obok zasilacza na (możliwie najbliżej procesora) zamontowałem wentyl 92 mm wysysający ciepłe powietrze z obudowy na zewnątrz.

Zmieniłem chłodzenie karty graficznej – zamontowałem wentyl na uchwycie zrobionym z blaszki i śledzia (po jakimś modemie) – wentyl ten jest zamontowany tuż pod kratą graficzną.

Z przodu obudowy mam wentyl 80 mm zasysający i wiejący na dysk twardy.

Wszystkie wentyle chodzą na 5V lub 6V i są bezgłośne

Tylko ten zafajdany wentyl na procy chodzi jak piła tarczowa mimo czyszczenia i oliwienia.
    Jak by mi się udało go wymienić na większy i zmniejszyć obroty zapanowałaby błoga cisza.
    A do tego potrzebuję pomysłu na montaż samego radiatora do płyty głównej lub przejściówki ala tunel powietrzny.

Próbowałem zrobić mocowanie ze szprych rowerowych odpowiednio wyprofilowanych, ale trudno uformować takie chwyty z milimetrową dokładnością w warunkach domowych

Ma ktoś pomysł na alternatywne mocowanie radiatora do płyty głównej???

znalazłem foto fajnego mocowania dostanę w sklepie samą taką blaszkę?
    a to mojemocowanie

Dodano po 1 [godziny] 39 [minuty]:

Powiem inaczej

Obecnie mam box-owy cooler, z mocowaniem jak na foto

Chciałbym bez wymiany radiatora wymienić sam wentyl na 80 mm

Znalazłem foto innego mocowania:

Czy dokupię gdzieś samą blaszkę mocującą (zaznaczona strzałką), ewentualnie blaszkę wraz z wentylem, ale bez radiatora?
    Może ktoś zna wentyle do których takie mocowania się dodaje?
  • REKLAMA
  • #7 1435598
    Linoge
    Poziom 27  
    Ocena: 44
    mocowania raczej nie dostaniesz no chyba ze gdzies w jakims servisie nie wydaje mi aby to bylo dobre rozwiazanie moga radiatory moga sie roznic mi nie bedziesz mial odpowiedniej sily docisku nie lepej kupic penta 80qcual ?koszt ok 7ozl i cicho oraz chlodno ?

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy wymiany wentylatora na większy (80 mm) na oryginalnym radiatorze procesora Celeron 1.8 na płycie MSI 845PE Max, bez wymiany całego coolera. Oryginalny cooler mocowany jest do płyty głównej za pomocą koszyczka z czterema nóżkami i dwoma łapkami dociskającymi radiator do procesora. Problemem jest brak możliwości zamocowania większego wentylatora do istniejącego mocowania, które jest dostosowane do wentylatora 60 mm. Proponowane rozwiązania obejmują wykonanie tunelu powietrznego kierującego chłodne powietrze spoza obudowy bezpośrednio na procesor, co może przynieść lepsze efekty chłodzenia niż sam większy wentylator. Inna sugestia to polerowanie spodu radiatora i zastosowanie podkładki miedzianej pod radiator, choć jest to kontrowersyjne i może uszkodzić płytę główną. Próby modyfikacji mocowania radiatora bez koszyczka są trudne, a alternatywne mocowania mogą nie zapewnić odpowiedniego docisku. Zaleca się rozważenie zakupu gotowego coolera z wentylatorem 80 mm, np. modelu Pentagram 80QCUAL, który jest cichy i efektywny. Dodatkowo wskazano na znaczenie odpowiedniego obiegu powietrza w obudowie i minimalizację liczby wentylatorów dla efektywnego chłodzenia i redukcji hałasu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA