logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus X52JE - Jaką matrycę matową HD wybrać do wymiany?

PinkaSSek 15 Cze 2014 13:10 2019 6
REKLAMA
  • #1 13709236
    PinkaSSek
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    Chciałem wymienić matrycę w swoim Asus'ie X52JE na coś matowego i najlepiej w większej rozdzielczości niż obecnie. Z tego względu pojawiło się wiele pytań:

- Czy jest to w ogóle możliwe w tym modelu i czy ktoś z Was już próbował?
    - Jaką matrycę kupić? (dedykowanych nie ma więc z jakiego sprzętu szukać, jakieś polecane, jasne i z dobrymi kątami?)
    - Na co należy zwrócić uwagę przy zakupie aby na pewno zadziałała?
  • REKLAMA
  • #2 13709327
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    Zmiana na inną rozdzielczość na pewno będzie powodem problemów, natomiast poza tym matryce z tej samej serii i z listy zamienników są zazwyczaj bezproblemowe.
  • REKLAMA
  • #3 13709456
    Rafraf
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Dlaczego rozdzielczość miała by być źródłem problemów? Zdarzyło mi się już kiedyś zamieniać matryce rożnych rozmiarów i rozdzielczości celem testów, jeśli tylko złącza byly takie same to na ogół problemów nie ma.

Ja upatrywałbym kłopotów w dopasowaniu LED-CCFL, bo ekran dostarczony z laptopem niekoniecznie musi być już podświetlany LEDami.
  • REKLAMA
  • #4 13709572
    PinkaSSek
    Poziom 10  
    Też zastanawia mnie taśma - obecnie w tym modelu z tego co wyczytałem jest 40 pin'owa a ekran to CCFL. Czy po zamianie samej matrycy na Full HD LED gdyby złącze na matrycy (na 40 pin) pasowało to to wystarczy czy i tak trzeba wymieniać taśmę na jakąś dla LED?
  • REKLAMA
  • #5 13709978
    tzok
    Widziałem konwertery zasilania CCFL->LED (ok 50zł) ale nie wiem czy warto kombinować. Szukałbym raczej takiej ze zgodnym podświetlaniem.

Z matrycą o innej rozdzielczości bywają problemy, ale raczej np. w BIOS Setupie, czy ogólnie przed startem systemu.
  • #6 13710444
    PinkaSSek
    Poziom 10  
    ew. czy zakup takiej taśmy:
    http://www.aliexpress.com/item/LED-LVDS-Video...-X52-Series-1422-00Q2000-F0464/812348832.html" target="_blank" rel="nofollow noopener ugc" class="postlink inline" title="" >Link

rozwiązałby definitywnie sprawę z podłączeniem ekranu LED w wyższej rozdzielczości i wtedy miałbym pewność, że sprzęt ruszy prawidłowo?
  • #7 13710465
    tzok
    Konwerter rozwiązuje tylko kwestię zasilania podświetlania ekranu LED, zamontowanego w miejsce CCFL, z rozdzielczością nie ma żadnego związku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymienić matrycę w laptopie Asus X52JE na matową o wyższej rozdzielczości. Pojawiają się pytania dotyczące możliwości takiej wymiany, wyboru odpowiedniej matrycy oraz ewentualnych problemów z kompatybilnością. W dyskusji podkreślono, że zmiana rozdzielczości może prowadzić do problemów, zwłaszcza w BIOSie, ale matryce z tej samej serii są zazwyczaj bezproblemowe. Istotne jest również dopasowanie podświetlenia (CCFL vs LED) oraz złącza (40-pinowe). Użytkownicy sugerują, aby szukać matryc z zgodnym podświetlaniem, a także rozważają użycie konwerterów zasilania CCFL->LED.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA