logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool AWO/D 5720/P - Przygasający wyświetlacz przy uruchamianiu pralki

byrrt 16 Cze 2014 00:13 6057 8
REKLAMA
  • #1 13711582
    byrrt
    Poziom 21  
    Ocena: 833
    Panowie i Panie - jeśli w tym zawodzie są ;) Mam pytanko do ekspertów.

Pralka po wybraniu programu i próbie jego uruchomienia po chwili zamiast nabierać wodę zaczyna przygaszać wszystkie swoje kontrolki / wyświetlacz.

Jak znam tą pralkę to ona na tym etapie jeszcze nie rusza bębnem więc to raczej nie silnik. Gdzieś czytałem żeby sprawdzić grzałkę - ale z pustym bębnem chyba grzałki też nie włącza? Odpiąłem elektrozawory ale problem nadal obecny.

Czy ktoś poradzi gdzie szukać problemu? Jestem elektronikiem ale AGD to trochę nie mój fach. Chętnie odwdzięczę się.

Fotki programatora (zajrzałem czy nie widać jakiś lutów zimnych, wyschniętych elektrolitów itp):
    Whirlpool AWO/D 5720/P - Przygasający wyświetlacz przy uruchamianiu pralki Whirlpool AWO/D 5720/P - Przygasający wyświetlacz przy uruchamianiu pralki Whirlpool AWO/D 5720/P - Przygasający wyświetlacz przy uruchamianiu pralki Whirlpool AWO/D 5720/P - Przygasający wyświetlacz przy uruchamianiu pralki Whirlpool AWO/D 5720/P - Przygasający wyświetlacz przy uruchamianiu pralki

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13711599
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3395
    byrrt napisał:

Czy ktoś poradzi gdzie szukać problemu? Jestem elektronikiem

Jeżeli jesteś elektronikiem, to chyba wiesz co to przetwornica? ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13711606
    movzx
    Poziom 40  
    Ocena: 1270
    nares napisał:
    chyba wiesz co to przetwornica?
    W ramach "bonusa" podpowiem od siebie że doskonale widać ją na trzecim zdjęciu ;)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13711739
    Trull
    Poziom 28  
    Ocena: 600
    Kuca ci LNK304 wymień na LNK306 (będzie zapas mocy) spójrz na filtr L2 , jest przegrzany.
  • #6 13711771
    byrrt
    Poziom 21  
    Ok zabiorę się za tą zasilacz, wymienię scalaka, kondki i przyjrzę się dławikowi. Czy szanowni koledzy na tym etapie eliminują np. silnik i grzałkę? Chodzi o ew. rentowność takiej naprawy.. Pralka była dość mało eksploatowana, niedawno skończyła się gwarancja (jaki psikus :P).

Jeszcze pytanko takie bo wczoraj w drodze eliminacji odpiąłem hydrostat co zaowocowało błędem F23 - ok, ale po jego ponownym podpięciu i uruchomieniu pralki po chwili po starcie i tak wywala błąd F23 - to trzeba jakoś kasować żeby się nie pojawiało ponownie?
  • Pomocny post
    #7 13712020
    luna
    Poziom 22  
    Ocena: 258
    Sprawdż czy dobrze wpiełeś złącze od hydrostatu , można wcisnąć na dwa sposoby.
  • #9 13723169
    byrrt
    Poziom 21  
    Panowie wymieniłem scalaka na LNK306, profilaktycznie nowy dławik, diody, kondensatory i pralka ożyła :-)
    Jeszcze raz bardzo dziekuje wszystkim za pomoc :-)
    Aaaa.. i faktycznie wtyczka przy programatorze od presostatu pasuje w dwa gniazda.. ;-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z pralką Whirlpool AWO/D 5720/P, która po wybraniu programu i próbie uruchomienia przygasza wyświetlacz i kontrolki, nie nabierając wody. Po odłączeniu elektrozaworów problem nadal występuje. Użytkownik, będący elektronikiem, rozważał przetwornicę, a w odpowiedziach zasugerowano wymianę scalaka LNK304 na LNK306 oraz sprawdzenie przegrzanego filtra L2. Po wymianie scalaka, dławika, diod i kondensatorów pralka została naprawiona. Użytkownik zauważył również problem z błędem F23 po odłączeniu hydrostatu, co wymagało ponownego podłączenia i sprawdzenia złącza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA