logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica na TL494 - dobór elementów i efekty działania

k.marcin 20 Kwi 2005 12:55 2475 11
REKLAMA
  • #1 1421675
    k.marcin
    Poziom 18  
    Ocena: 26
    Witam. Nie chciałem nikomu sie podpinać pod temat wiec pisze nowy post. Zrobiłem przetwornice na tL494 z jakiegoś schematu z gazety (EDW chyba,schemat ponizej).ogolnie staralem sie dopasowac czesci jakie mialem w domu bez kupowania nowych wiec rozebralem z 3 zasilacze od kompa no i efekty...
    Tranzystory zamiast BC327 dałem LA733P, a na trafo IRFP560, transformatorek nawinalem tak:
    Oczywiscie rdzen od ATX-a
    Pierwotne:
    wiązka 7 drucikow(skreconych b.dokladnie razem) 0,3: 1 koncowka na tranzystor. 4 zwoje, odczep (do + zas) i z odczepu znowu 4 zwoje w tym samym kierunku i tu do drugiego tranzystora.
    wtorne:
    to wiazka 5 drucikow i nawijam podobnie tylko ze od gory trafa , w przeciwnym kierunku po 17 zwoi.
    Wszystko nawiniete tak zeby pokrywalo dokladnie rdzen i w miare jak najdokladniej ulozone (kupa zabawy)
    za wtornym zrobilem mostek z diod BYM26E (takie mialem...) a kondensatory dalem po 330uF / 200V
    No... to mniej wiecej wiecie jak to wyglada :)
    Teraz efekty:
    zasilam to z trafa 230 : 10V/2A.
    Za mostkiem zasilającym napiecie mi spada na 10V, to napiecie tranzystory kluczuja na trafo czestotliwoscia 60kHz(sprawdzilem miernikiem pomiedzy drenami - chyba dobrze sie wpiołem??.
    Za mostkiem za wtórnym przylutowałem 100W żarówke na 220.
    Napiecie jakie mam przy takim polaczoneiu to + - 55V (oczywiscie zarowka wpieta pomiedzy + a - czyli na 110V)
    Jak odlacze zarówke to kondensatory ładuja sie az do ponad 500 V 8O Czy to jest normalne? po chwili też dymi sie rezystorek na schemacie 22 Ohm (ja miałem 26 ohm 2W wiec taki tam siedzi :D) Nie podłączyłem tez drenow tam gdzie sa te czerwone krzyzyki (do katod D4 i D6) bo robi sie fafu z rezystorów 26 ohm,a przetwornica świruje :D, wymieniałem już TL494 wiec to chyba nie to,wszystko jest podlaczone zgodnie ze schematem (sprawdzałem dwa razy)
    Zanim to podlacze w samochodzie chciałem się spytać czy takie zachowanie przetworki jest normalne,gdyz jest to moja pierwsza konstrukcja tego typu i przyznaje sie po przeczytaniu wielu postów nadal wszystkiego nie wiem. Boje sie ze po podlaczeniu do akumulatora to pojdzie z dymem, a troche nad tym siedzialem wiec szkoda by było.
    Proszę o jakieś podpowiedzi, sugestie.

(sorki ze przydługawy post :D )
    pozdrawiam
    marcin
    Załączniki:
    • Przetwornica na TL494 - dobór elementów i efekty działania schemat lui.jpg (136.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1422318
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    Myślę, że lepiej zrobisz, jak dopasujesz się do tego schematu (rys.20): http://katalog.elektroda.net/download.php?id=53625
    W twoim jest kilka rzeczy, których nie rozumiem: jak ma działać we1, jeżeli na niego podawane są impulsy wyjściowe (E1 E2), czemu miało służyć podłączenie diod d4 d6 do drenów.
  • #3 1422573
    k.marcin
    Poziom 18  
    tez nie mam pojecia z tymi diodami, myslalem ze to jakies zabezpieczenie,stabilizacja??
    zawsze w tych gazetach namieszaja niepotrzebnie zamiast stosowac noty katalogowe...
    Dzieki za schemat, chciałem zrobić coś sprawdzonego, a tutaj sa jakies zabezpieczenia, uznałem ze lepiej zrobić ten schemat... No ale wrocmy do pytanka powyżej.. Dlaczego ona sie tak dziwnie zachowuje, a moze to normalne?
    no bo tranzystory chyba dobre są.. za bardzo sie nie grzeją (wiem ze sa lepsze - patrzyłem na projekt MCDS-a...) chodziło o to żeby zrobić coś z czegoś co jest pod ręką.. tak hobbystycznie a i do samochodu sie przyda.. :)
  • REKLAMA
  • #4 1422647
    janto
    Poziom 24  
    Ocena: 41
    Tranzystory sterujące i końcowe bym zostawił (wywalić tylko to wszystko z diodami d4-d8), natomiast przerobiłbym wszystko, co jest podłączone do wzmacniaczy błędu: w układzie fabrycznym masz dość dobrze rozwiązaną kontrolę napięcia i prądu - myślę, że nie masz co utrudniać sobie życia
  • #5 1422678
    k.marcin
    Poziom 18  
    No to w sumie i tak bym musiał wszystko przerobić bo mam to pomontowane na płytce uniwersalnej. A co myślicie o transformatorze, dobrze to nawinałem ?
  • REKLAMA
  • #6 1423251
    etedio
    Poziom 24  
    Ocena: 13
    Schemat rzeczywiście wzięty z EdW, dokładniej to wrzesień 2004. Swoją drogą schemat to nie wszystko, najlepiej mieć cały artykuł.

Diody to rzeczywiście zabezpieczenie, umożliwiają sprawdzenie spadku napięcia na przewodzących MOSFETach.
    Trochę mnie niepokoi, że ten zasilacz ma tylko 20W. Są dobre kondensatory fltrujące to zasilanie?
    Trafo natomiast nie wygląda źle, zalecali jakieś 4-6 zwojów, zależnie od mocy. Rdzeń bez szczeliny.

A poza tym fakt faktem, że bez obciążenia przetwornice mogą się zachowywać bardzo dziwnie.
  • #7 1423752
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    -> k.marcin

Sprawa podstawowa - _który_ z co najmniej 4 rdzeni, jakie znajdziesz w zasilaczu ATX, wykorzystałeś? Bo jeśli ten toroidalny, który był blisko diod i kondensatorów wyjściowych, to popełniłeś gruby błąd.

RoMan
  • REKLAMA
  • #8 1425938
    k.marcin
    Poziom 18  
    oczywiscie trafo od nap na 12V.. RoMan hehe a zdazyło sie kiedys zeby ktos nawinal trafo do przetwornicy na takim małym toroidku :) ciekawe czy by zadziałało.. i jak... he he, a co do filtracji tego zasilania to kiepska jest nie wpadłem na to zeby podlaczyc cos wiekszego od 470uF
  • #9 1426161
    -RoMan-
    Poziom 42  
    -> k.marcin

Nie wiem, co rozumiesz pod pojęcie 'trafo od nap na 12V' - wyjaśnij, proszę.
    Mały troidek? Dławik wyjściowy masz na potężnym toroidalnym rdzeniu proszkowym. I ten rdzeń _nie_ nadaje się na trafo przetwornicy. Nadaje się natomiast doskonale na dławik wyjściowy, którego w Twoim schemacie nie ma.

RoMan
  • #10 1426237
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    Przetwornica zawsze powinna być wstepnie obciążona.
    Zastosuj rezystory 470ohm/5W dołączone do napięć wyjściowych.
    Unikniesz stanów nieustalonych przetwornicy, które mogą zniszczyc całą Twoją prace i narazić na niepotrzebne koszty.

Zwróć uwagę na takie rozwiązania w układach fabrycznych.
    Każdy ATX ma rezystory wstepnego obciązenia.
  • #11 1426679
    -RoMan-
    Poziom 42  
    -> pikarel

Nie każda przetwornica musi być wstępnie obciążona.

RoMan
  • #12 1426877
    k.marcin
    Poziom 18  
    Hmm dziś to sprawdze jak znajde chwilke tylko bedzie problem z akimi rezystorami :| ew moze znajde u siebie mniejsze mocowo bo z 5W to bym musiał do sklepu podskoczyć. Moim zdaniem to nawet bez obciazenia powinien byc uklad ktory sprawdza napiecie wyjsciowe za wtornym (albo za prostownikiem) i dostarczal informacje do TL-a żeby ten regulował impuls sterujący tranzystory..wtedy by to moglo dzialac bez obaw bez wstepnego obciazenia.. ale jakos nie mam pomyslu jak to zrobic i na ktora nozke to podac.. musze jeszcze raz przeryc daasheet-a TL494..

>RoMan ..
    Dławiki to ja zrobiłem swoja droga, jeden miałem gotowy a wyjsciowy nawine wlasnie z tego toroidka juz pierscionek lezy i czeka :D bo wywaliłem z niego wszystkie druty.. Oczywiście zastosowałem ten najwiekszy transformator ktory zmienia z wysokiego napiecia na 12 5 i 3,3 bodajze nie wiem dokladnie.. (ten z jednym odczepem do plytki)..nie wiem jak to inaczej ci wytłumaczyc :)

pozdrawiam
    Marcin

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy przetwornicy impulsowej opartej na układzie TL494, wykonanej na bazie schematu z czasopisma EDW. Autor zastosował dostępne części z rozbiórki zasilaczy komputerowych, m.in. tranzystory LA733P zamiast BC327 oraz tranzystory mocy IRFP560 na transformatorze z rdzeniem toroidalnym ATX. Transformator został nawinięty z kilku skręconych przewodów, z zachowaniem kierunku zwojów, a na wyjściu zastosowano mostek prostowniczy z diod BYM26E i kondensatory 330uF/200V. Wskazano, że schemat zawiera elementy, które mogą być niejasne lub niepotrzebne, np. diody d4 i d6, które pełnią funkcję zabezpieczeń i pomiaru spadku napięcia na MOSFET-ach. Zwrócono uwagę na konieczność stosowania odpowiedniej filtracji zasilania oraz wstępnego obciążenia przetwornicy rezystorami (np. 470Ω/5W) w celu uniknięcia niestabilności i uszkodzeń. Dyskutowano również o doborze rdzenia transformatora – rdzeń toroidalny z zasilacza ATX nie jest optymalny na transformator przetwornicy, lecz nadaje się na dławik wyjściowy. Podkreślono, że układ fabryczny TL494 zawiera dobrze zaprojektowane regulatory napięcia i prądu, które warto zachować, zamiast wprowadzać własne modyfikacje. Autor planuje dalsze testy i poprawki, m.in. zwiększenie pojemności filtrów i zastosowanie obciążenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA