logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ANSline Jowisz - Jak podłączyć czujnik ruchu sufitowy do podanej instalacji?

piotrwanglii 17 Cze 2014 18:56 3486 6
  • #1 13716574
    piotrwanglii
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam.

Pytanie nie znalezione przeze mnie.

Na rysunku sufit jest pokazane jak jest podłączony obecnie nieprawidłowo dziąłający czujnik ruchu. Chcę go wymienić, bo albo jest wadliwy (miga światłem co 1 s) albo źle podłączony. Na suficie 3x ledy po 3W (halogeny). Nie będę zmieniał oświetlenia górnego.

Na rysunku SUFIT 2 pokazane jest zdjęcie nowego czujnika sufitowego JOWISZ firmy ANSline.

Pytanie, jak to podłączyć, bo jakby brakuje mi trzeciego przewodu.

ANSline Jowisz - Jak podłączyć czujnik ruchu sufitowy do podanej instalacji? ANSline Jowisz - Jak podłączyć czujnik ruchu sufitowy do podanej instalacji?
  • #2 13716605
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3515
    Nic nie brakuje - N wspólny, L wejściowy i L wyjście do lampy.
    Pewnie nie masz N w tej instalacji po wyłączniku.
  • #3 13716621
    piotrwanglii
    Poziom 12  
    Jest dokładnie tak jak narysowane. W włączniku mam tylko 2 przewody.
    Obecnie mam podłączone jak na załączonym obrazku (tylko jest teraz inny czujnik i nie te oznaczenia wejść ). Zapewne nie mam N po wyłączniku, bo to stara instalacja... i nie robili N.

ANSline Jowisz - Jak podłączyć czujnik ruchu sufitowy do podanej instalacji?
  • #6 13716663
    piotrwanglii
    Poziom 12  
    No tak jest podłączone pomijając oznaczenie wejść. Elektryk zmostkował, pamiętam, że i na rysunku od tego czujnika tak było. Mniejsza z tym co jest, ważne jest to co chcemy osiągnąć , zakładając to co mamy obecnie.

Pytanie jak to zrobić, nie kując sufitu, bo to już dawno jest podłączone. A tylko czujnik jest zmostkowany (pominiety), aby działało oświetlenie.
  • #7 13716722
    tomix
    Poziom 16  
    Ocena: 99
    Jeśli masz do dyspozycji tylko dwa przewody przy czujce to nijak tego nie osiągniesz :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o podłączenie nowego czujnika ruchu sufitowego Jowisz firmy ANSline do istniejącej instalacji, w której brakuje trzeciego przewodu (N). Obecnie czujnik działa nieprawidłowo, co może być spowodowane wadliwym urządzeniem lub błędnym podłączeniem. W odpowiedziach wskazano, że brak przewodu N w wyłączniku może być przyczyną problemu, a także że elektryk mógł zmostkować połączenia, co utrudnia wymianę czujnika bez ingerencji w instalację. Użytkownik poszukuje rozwiązania, które pozwoli na podłączenie nowego czujnika bez konieczności kucia sufitu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA