logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik schodowy + czyjnik ruchu a stara instalacja elektryczna

Marcin0292 16 Gru 2018 20:08 705 4
  • #1 17631829
    Marcin0292
    Poziom 2  
    Witam, mam instalację schodową w której na 3 przewody 2 posiadają fazy. W przypadku zapalenia światła fazy nie ma nigdzie na włączniku. Chciałbym dodać czujnik ruchu, później mogę całkowicie zrezygnować z włączników ponieważ czujnik posiada pozycje of,off, pir.

Problem w tym, że dwa przewody posiadają fazy i nie wiem jak podłączyć czujnik, jedno do fazy L zrozumiałe, natomiast do drugiego podłącza sie odbiornik, u mnie jest to druga faza. Czy mogę jakoś to rozwiązać?
  • #2 17631842
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4312
    Najpierw zapoznaj się z działaniem układu schodowego, później zweryfikuj to ze stanem faktycznym by dokonać odpowiednich przełączeń w istniejącej instalacji.
  • #3 17631856
    Marcin0292
    Poziom 2  
    Sprawdzałem działanie, oświetlenie świeci. Mozna sterować z góry i z dołu. Na żarówkach faza jest w dwóch przewodach, w przypadku włącznika faza na jednym przewodzie znika i żarówka świeci. Ale ja chciałbym wykorzystać czujnik ruchu, mogę dostać wskazówkę?
  • #4 17631866
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4312
    Kolego nawet nie raczyłeś pochwalić się jaki masz czujnik ruchu.
    Tak na odległość to jest wróżenie z fusów a tam niezbędna jest ingerencja w konkretne połączenia.

Nie chodzi o to że świeci, ale o to byś zrozumiał jak działa czyli dlaczego świeci, bo dopiero wtedy możesz sam pokusić się o przeróbki.
    Jeśli tego nie ogarniesz to lepiej znajdź kumatego elektryka który to wykona.
  • #5 17631889
    Marcin0292
    Poziom 2  
    Wyłącznik schodowy + czyjnik ruchu a stara instalacja elektryczna Mam taki czujnik
REKLAMA