logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór silnika elektrycznego z regulacją prędkości do taśmy 8-10 m/min

kuzek 20 Kwi 2005 13:22 4073 3
REKLAMA
  • #1 1421741
    kuzek
    Poziom 2  
    czesc
    mam pewien dylemat , i moze ktos z was pomoze mi go rozwiazac,
    musze dobrac silnik elektryczny z regulacja predkosci obrotowej
    majac jedynie dane z jaka predkoscia (8-10 m/min) ma sie poruszac tasma po rolce napedzanej silnikiem elektrycznym. w lini produkcyjnej.
    , i nie wiem gdzie szukac takich silnikow i jak wogole okresli moc i typ silnika jaki mam urzyc,

drugie pytanie
    musze zaprojektowac mechanizm (samohamowny) samoregulujacy neprezenie tasmy odwijanej ze szpuli z predkoscia (8-10m/min) , w tym celu mysle o zastosowaniu silnika indukcyjnego ,zastanawiam sie tylko jaki typ urzyc.
    prosze o pomoc
    student PW
  • REKLAMA
  • #2 1424356
    Raaf
    Poziom 22  
    Ocena: 77
    Ad1. Myślę że problem regulacji można rozwiązać przez odpowiednie dobranie mocy i przekładni motoreduktora lub zastosowanie falownika. opierając się na zwykłym silniku klatkowym.
    Ad2 nie wiem czy dobrze zrozumiałem...Można tu użyć siłownika z rolką dociskową działającego od góry na taśmę. Kontaktrony na siłowniku mogłyby sterowac falownikiem napędzającym rozwijanie taśmy.
  • REKLAMA
  • #3 1439345
    balt
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    brak informacji co to za taśma, jeżeli jest to cienka taśma foliowa do pakowania, tzw "stretch", to siłownik odpada. Proponuję przeanalizować układ silnika prądu stałego z regulatorem w formie źródłą prądowego.

Dodano po 45 [sekundy]:

jeszcze jedno czy to ma być zwijane czy rozwijane?
  • #4 1439982
    kuzek
    Poziom 2  
    chodzi o tasme o szerokosci 20mm rozwijana ze szpuli , i zgrzewana z otulina termoizolacyjna. probowalem zastosowac mechanizm do regulacji naprezenia tasmy wykorzystywany w duzych tasmach do oklejania kartonow( mech. mechaniczny) ale tasma sie zrywala, dlatego mysle nad zastosowaniem mech. ktory by regolowal naciag takim jak uzycie ( tu pomysl znajomego) silnika indukcyjnego do regulacji V obrotowej szpuli na ktorej znajduje sie tasma. Jednak n ie wiem czy to jest dobry pomysl i jak dobrac parametry silnika indukcyjnego ( z el. jestem zielony) tak aby byl on odpowiedni , jesli otulina jest przeciagana z predkoscia od 3-10 m/min w lini produkcyjnej.
    Cale urzadzenie ma na celu naklejanie na ta otuline w miejcu jej zgrzewania cienkiego paska foli z logo producenta i zalonieciu miejsca zgrzania. W zwiazku z tym musze dobrac naped ktrury by poruszal rolke napedowa ktora by powodowala przemieszczenie tej otuliny z predkoscia od 3-10m/min i system naciagu tasmy. Spedzilem juz klikanascie dobrych godzin szukajac jakis info w internecie , ale nie znalazlem za wiele informacji. Moj problem polega na tym ze mam bardzo malo danych , a z el. jestem zielony. :(
    Dlatego poruszylem ten topic tu na forum liczac na wasza pomoc, za ktora bardzo z gory dziekuje.
REKLAMA