logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ashdown Fa 60 Dps - Jak poprawić brzmienie po modyfikacji preampu?

19 Cze 2014 23:33 3414 12
REKLAMA
  • #1 13723223
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 13723409
    aksakal
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2995
    Szanowny kolega! Są założenia ramowe użycia kondensatorów w lampowych konstrukcjach.Zmniejszenie pojemności kondensatora łączącego anodę lampy kaskady z S1 lampy następnej kaskady wywoła zmniejszenie wzmacniania niskiej częstości.Usunięcie kondensatora, włączonego równolegle rezystoru w katodzie lampy wywoła zmniejszenie wzmacniania kaskady na wszystkiej częstości.Przy nie dużej pojemności tego kondensatora zwiększa się wzmacnianie górnej działki niskiej częstości.Z zwiększeniem pojemności tego kondensatora zwiększa się wzmacnianie dolnej częstości.Doborem kondensatorów w anodzie i katodzie można sformować potrzebną częstość. charakterystykę wzmacniacza.
  • #3 13725601
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 651
    Zanieś wzmacniacz do kogoś, kto umie czytać schematy i wie co robi. Z tak nędzną wiedzą szkoda czasu i wzmacniacza - zostaniesz z rozbabraną kupą złomu.
  • #4 13733091
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 13735406
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 13735891
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 13735898
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 521
    Zamiast gadać o brzmieniu przedstaw wyniki pomiarów punktów pracy lamp i wykonane modyfikacje. Może się okazać, że jest to zabawa na krótką metę...
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #9 13744310
    jankazik
    Poziom 17  
    Ocena: 79
    VacuumVoodoo twierdzi, że wzmacniacz lampowy najlepiej gra dwie minuty przed awarią.
  • #10 13744817
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 651
    ...co zostało potwierdzone przez często palące się na koncertach transformatory we wzmacniaczach Hendrixa, Blackmore'a czy Van Halena. ;)
  • #11 13744993
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 14522602
    Abyssos48
    Poziom 2  
    Witam!
    W modzie od Kurua nie ma błędu. Po prostu wartości podane zostały ze schematu fa-180. Jeśli odpalisz sobie oba schematy tzn. fa-60 i fa-180 to zauważysz że są w zasadzie takie same. Ja prawie zrobiłem ten sam błąd co Ty ale coś mi nie pasowało i dopiero wpadłem na to jak zajrzałem do mojego heada. Dla leniwych podaje odpowiednie kondensatory:
    C13 to C16
    C10 to C7
    C11 to C3
    C23 to C15

Swoją drogą to w totka trafiłeś jedynkę ;-) Temat stary ale daj znać czy to jeszcze chodzi i powiedz na jakie wartości podmieniłeś te rezystory i które to. Brakuje mi trochę gainu w tym ashdownie i chciałbym go podrasować bez używania kostek do dopalenia.
    Pozdrawiam!
  • #13 14739106
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobów na poprawę brzmienia wzmacniacza Ashdown FA 60 DSP po modyfikacjach preampu. Wskazuje na błędne wartości kondensatorów podane w dyskusji dotyczącej wersji bez DSP. Odpowiedzi innych uczestników forum sugerują różne podejścia do modyfikacji, w tym zmiany wartości kondensatorów i rezystorów, co prowadzi do poprawy dynamiki i ataku dźwięku. Użytkownik eksperymentuje z kondensatorami i rezystorami, osiągając lepsze brzmienie, ale nadal poszukuje większego gainu. Wskazówki dotyczące modyfikacji obejmują również zastosowanie diody w celu zwiększenia gainu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA