logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki agregat prądotwórczy 7 kW wybrać do gospodarstwa? Opinie o Moller, cena

Linux161 20 Cze 2014 09:29 1182 4
REKLAMA
  • #1 13723624
    Linux161
    Poziom 2  
    Witam , mam na imię Paweł , planuje zakup agregatu prądotwórczego do mojego gospodarstwa , wiem za tabliczek znamionowych urządzeń które będą pod nim pracować że jego moc powinna wynosić ok 7 KW .

Przy zakupie kieruję się mocą nominalną prądnicy a nie silnika , bo producenci często w opisach podają tą druga moc jako moc agregatu ?
    Czy znacie może firmę Moller ? . agregat takiej firmy mogę kupić blisko domu ma moc 7,5 KW i kosztuje ok 3000 zł przy gwarancji na 12 miesięcy , wydaje mi się że cena jest wygórowana .
  • REKLAMA
  • #2 13723648
    janekpc
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Znam mollera ale od strony produkcji styczyników, rozłączniów itp, a nie slyszałem żeby produkował agregaty, zwróciłbym uwagę na silniki firm volvo-penta, janmar, cat. A poza tym te 3000 jak agregat w dobrym stanie to nie jest zła cena.
  • REKLAMA
  • #3 13723712
    r-maniac
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Styczniki i rozłączniki produkuje Moeller - obecnie EATON. Obydwaj macie na myśli dwie różne firmy: Moller i Moeller.
  • REKLAMA
  • #4 13725374
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1502
    Linux161 napisał:
    wiem za tabliczek znamionowych urządzeń które będą pod nim pracować że jego moc powinna wynosić ok 7 KW .
    Linux161 napisał:
    agregat takiej firmy mogę kupić blisko domu ma moc 7,5 KW

Radzę skorzystać z wyszukiwarki, bo coś mi się wydaje, że kolega nie wie jak dobiera się moc agregatu do odbiorników...

Przenoszę do odpowiedniego działu.
  • #5 13727992
    Linux161
    Poziom 2  
    Wiem sumuje moce poszczególnych urządzeń i mnożę tę wartość przez 3 to jest dla silników 3 fazowych np
    (1,5 Kw + 0,5 KW) * 3 = 6 KW należy też trochę zwiększyć zapas mocy dla Agregatu więc dodaje 0,5 KW wychodzi 6,5 KW.

Natomiast chciałbym wiedzieć czy patrzę na moc nominalną prądnicy kupując ten sprzęt ?
REKLAMA