logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka Voltcraft P600 - czas ładowania i sprawdzanie stanu aku 9V 175mAh

tedinho13 21 Cze 2014 14:52 2175 8
  • #1 13727471
    tedinho13
    Poziom 8  
    Witam. Posiada ktoś taką ładowarkę? Otóż wczoraj naładowałem akumulatorek 9V 175mAh, trwało to chyba ze 12 godzin, wyciągnąłem go i włożyłem jeszcze raz do ładowarki w celu sprawdzenia pojemności (myślałem, że jeżeli w ogóle zacznie ładować, to potrwa to kilka minut i znów będzie pełna moc). Nie wiem czy dobrze kombinuję, ale ta ładowarka w przypadku aku 9V chyba nie "widzi'' ile bateria ma mocy i za każdym razem ładuje ją ok.10-12 godzin tak? W instrukcji obsługi niestety, ale nic na ten temat nie mogę znaleźć. Czy takie ładowanie może zaszkodzić dla bateryjki? Czy jest w XXI wieku ładowarka, która sprawdzi stan napięcia aku 9V oprócz oczywiście procesorowych Emosa Mw i P9 Voltcrafta? Bardzo proszę o pomoc.
    Niestety, ale nie mogę podać linku do instrukcji obsługi tej ładowarki... za mało punktów. ;-(

Moderowany przez Mirek Z.:

Pisownię postu poprawiłem (brak spacji po znakach przestankowych, zła pisownia jednostki napięcia).

• #2 13750156
    tedinho13
    Poziom 8  
    Niestety ale nikt chyba nie ma takiej ładowarki.;-) Proszę chociaż o odpowiedź w kwestii ładowania nie do końca rozładowanych akumulatorków, czy jeżeli aku ma np.40% mocy a ja go będę ładował 11godzin (zalecany czas ładowania dla aku o mocy 200mAh), to czy nie uszkodzę baterii?
  • #3 13793379
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    tedinho13 napisał:
    Otóż wczoraj naładowałem akumulatorek 9v 175mAh,trwało to chyba ze 12 godzin,wyciągnąłem go i włożyłem jeszcze raz do ładowarki w celu sprawdzenia pojemności(myślałem,że jeżeli w ogóle zacznie ładować to potrwa to kilka minut i znów będzie pełna moc).

Sprawdzenie pojemności polega na rozładowywaniu akumulatora znanym prądem i pomiarze czasu tego procesu. Potem trzeba akumulator naładować.
    tedinho13 napisał:
    Proszę chociaż o odpowiedź w kwestii ładowania nie do końca rozładowanych akumulatorków,czy jeżeli aku ma np.40%mocy a ja go będę ładował 11godzin(zalecany czas ładowania dla aku o mocy 200mAh)to czy nie uszkodzę baterii?

To jest ładowarka sterowana mikroprocesorem, dlatego powinna chronić akumulator przed przeładowaniem.
    Po szczegóły odsyłam do instrukcji obsługi.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #4 13793392
    tedinho13
    Poziom 8  
    Proszę chociaż o informację jak to wygląda w innych ładowarkach, w tej gdy wkładam nawet naładowaną do pełna baterię to i tak na wyświetlaczu pokazuje pustą baterię i ładuje 12 godzin. Zastanawiam się w jakim celu zamontowany jest wyświetlacz, skoro i tak za każdym razem ładuje 12 godzin? Może ktoś poleci mi dobrą ładowarkę do baterii 9V z wyświetlaczem poprawnie pokazującym faktyczny stan naładowania baterii?
    Załączniki:
    • 202600-an-01-pl-Ladowarka_mikroprocesorowa_P_600_LCD__1_.pdf (279.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 13793397
    Futrzaczek

tedinho13 napisał:
    nawet naładowaną do pełna baterię i tak na wyświetlaczu pokazuje pustą baterię i ładuje 12 godzin.

A co na ten temat mówi instrukcja obsługi?
    Jakim prądem ładujesz?
    Jaka jest pojemność akumulatora?
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • #6 13793441
    tedinho13
    Poziom 8  
    Wrzuciłem w poprzednim poście instrukcję obsługi tej ładowarki, może to wiele wyjaśni?
  • #7 13794172
    Futrzaczek

Instrukcja obsługi głosi, że jest to ładowarka przeznaczona do akumulatorów Ni-MH. Zatem - jakiego akumulatora używasz?
    Może jest on już skrajnie zużyty?
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
  • #8 13796399
    tedinho13
    Poziom 8  
    Używam akumulatorków 9v Ni-MH firmy Varta ready to use 200 mAh. Są one w 100% sprawne, posiadam też aku 9v energizera 175 mAh. Za każdym razem na wyświetlaczu pokazuje ładowanie od zera i za każdym razem trwa to tyle samo ;-( Może kolega poleci mi jakąś dobrą ładowarkę ?
  • #9 13910129
    tedinho13
    Poziom 8  
    Czy ładowarka voltcrafta typowo do aku 9v będzie dobrym rozwiązaniem? Może ktoś jej używał to podzieli się opinią na jej temat?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o ładowarkę Voltcraft P600 do akumulatorów 9V 175mAh, wskazując na długi czas ładowania wynoszący około 12 godzin oraz brak informacji o stanie naładowania akumulatora na wyświetlaczu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że ładowarka powinna chronić akumulator przed przeładowaniem, a sprawdzenie pojemności akumulatora polega na jego rozładowaniu i ponownym naładowaniu. Użytkownik korzysta z akumulatorów Ni-MH Varta i Energizer, które są w pełni sprawne, ale ładowarka nie pokazuje prawidłowego stanu naładowania. Pojawia się pytanie o inne ładowarki, które mogłyby lepiej monitorować stan akumulatora.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA