logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rakieta 12A - Rosyjski odkurzacz- Jakie szczotki i łożyska?

ToJestNick 22 Cze 2014 16:08 3666 4
REKLAMA
  • #1 13730920
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Ocena: 556
    Witam. Dostałem odkurzacz jak w temacie.
    Stan ogółem dobry, brak tylko szczotek w silniku (skończyły się, wypadły i zginęły).
    Jest w dosyć ładnym stanie więc chciałbym go naprawić.

Nie mogę jednakże dopasować szczotek, mają dziwny wymiar. Ktoś wie gdzie takie dostanę?

Pasuje też chyba zmienić łożyska, gdyż huczą.
    Zauważyłem jednakże, że nad komutatorem nie obraca się sam wałek wirnika, ale z nim jakiś metalowy kołnierz. Nigdy nie widziałem takiego rozwiązania, ktoś wie, jakie tu są zastosowane łożyska?

Kilka zdjęć silnika:
    Rakieta 12A - Rosyjski odkurzacz- Jakie szczotki i łożyska? Rakieta 12A - Rosyjski odkurzacz- Jakie szczotki i łożyska? Rakieta 12A - Rosyjski odkurzacz- Jakie szczotki i łożyska? Rakieta 12A - Rosyjski odkurzacz- Jakie szczotki i łożyska? Rakieta 12A - Rosyjski odkurzacz- Jakie szczotki i łożyska?

Liczę na waszą pomoc, Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13731856
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3359
    ToJestNick napisał:
    Nie mogę jednakże dopasować szczotek, mają dziwny wymiar. Ktoś wie gdzie takie dostanę?
    Wszędzie gdzie sprzedają szczotki. Kupujesz większe (jeśli nie ma oryginałów) i zeszlifowujesz na właściwy wymiar.
    ToJestNick napisał:
    Miasto: Polska.
    - czyli masz do dyspozycji chyba kilkaset sklepów.
    ToJestNick napisał:
    jakie tu są zastosowane łożyska?
    A jaki problem zdemontować? I wszystko będzie wiadome.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13731896
    peter falk
    Specjalista AGD
    Ocena: 3355
    ToJestNick napisał:
    nad komutatorem nie obraca się sam wałek wirnika, ale z nim jakiś metalowy kołnierz

... Który ściska specyficzne, kołyskowe łożysko składane według ichniej nomenklatury numer 6010. Takiego łatwo nie kupisz, lecz z powodzeniem zamienisz je na 16100-2Z. Będzie ciut za luźne - klejem anaerobowym załatwisz sprawę. Drugie jakieś typowe, nie pamiętam, chyba 627zz. Parę tygodni robiłem taki silnik - ładnie wszystko poszło. Trzeba uważać, by nie pogubić ćzęści turbiny i nie pomylić się przy jej składaniu bowiem jest dwustopniowa.
    Wpisz w gogle frazę: подшипник пылесос ракета 12 . Jest co czytać :D
  • REKLAMA
  • #4 13731902
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Szczotki próbowałem zeszlifować ale albo robią się za luźne, lub wchodzą za ciężko. Ciężko je zeszlifować idealnie równo. Z rozebraniem tego jest problem, gdyż mocno skorodowana jest nakrętka od turbin.
  • #5 13757795
    ToJestNick
    Poziom 31  
    Udało się rozkręcić. Łożyska wyczyściłem, szczotki dorobiłem. Cały wirnik ma jednak luz góra- dół. Jest to normalne?

Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

Sam sobie poradziłem. Luz ma być, w tym odkurzaczu jest to normalne, przy zatkaniu wylotu węża wirnik idzie lekko do góry.
    Wszystko działa jak trzeba. Szczotki pochodzą od wiertarki celma, lecz zostały lekko zeszlifowane.
    Szału w ciągu to tu nima :D Ale do przedmuchania laptopa się nada w sam raz.

Szczotki docierałem przy pomocy dwóch prostowników do akumulatorów 12V (spiętych szeregowo co dało około 30V) i drobnoziarnistego pumeksu.
REKLAMA