logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot - Rozpalanie na gazie kiedy silnik jest ciepły

rodecro 22 Cze 2014 19:27 1689 4
  • #1 13731610
    rodecro
    Poziom 9  
    Ocena: 26
    Niedawno padł mi sterownik (przełącznik benzyna-gaz Lecho GR). Wymieniliśmy, więc na nowy przełącznik STAG2-G, ale problem jest taki, że jednak samochód na ciepłym silniku nie chce dalej palić z gazu (bo o ten problem tutaj chodzi kiedyś już miałem podobną sytuacją i wymiana centralki sterownika pomogła). Na zimnym silniku samochód pali, na ciepłym nie chce rozpalić z gazu. Benzyna bez znaczenia pali tak i tak tylko z gazem jest problem.

Nie wiem czy sterownik, jaki zakupiłem (nowy kupiony na allegro) jest uszkodzony czy może problem leży po stronie elektrozaworu gazu. Jak podepnę na krótko kabel z akumulatora (+) do elektrozaworu (+) to bez problemu auto rozpali na ciepłym silniku (z akumulatora bezpośrednio na elektrozawór jest podawane napięcie w granicach 12 V).

Teraz wytłumaczę co zauważyłem.
    Problem jest taki, że z centralki przełącznika jak sprawdzam miernikiem to podawane jest napięcie około 10V na elektrozawór gazu. Na zimnym samochód wtedy rozpali, na ciepłym ma problem. Więc nie wiem czy nowo zakupiony sterownik jest wadliwy, bo jak zrobiłem testy akurat na zimnym silniku to mam takie wyniki:
    Elektrozawór gazu dostaje około 10.3V (badanie miernikiem przy centralce)
    Elektrozawór gazu badanie miernikiem przy elektrozaworze około 9,9V
    Na samych zaciskach kablach (zdjęte kable z elektrozaworu gazu) około 11.1V.

Jak zauważyłem gdzieś ten 1V mi generalnie ginie, z centralkim, ale jak podepnę kable pod elektrozawór gazu to też jeszcze trochę gdzieś tego prądu GINIE, ale jak pokażę niżej zrobiłem testy podłączając sterownik pod zasilacz (jakiś dający 11V) w domu i na poszczególnych pinach mam takie objawy:
    Napięcie podawane przez sterownik pin na benzynie: 10,9 V
    Czujnik poziomu gazu: (przełącznik w pozycji benzyna) 9,2V natomiast, kiedy przełącznik jest w pozycji 0 napięcie wynosi 10,3V, zaś przełącznik w pozycji gazu 8V.
    Napięcie na pinach od elektrozaworu gazu – 9,7 V.

Podpięty był zasilacz, który daje coś około 11 V, także gdzieś na centralce ginie prąd. Bo nigdzie nie uzyskałem wartości zbliżonej, jaką podaję na wejściu.

Tak, więc zastanawiam się czy problem jest z centralką (przełącznikiem) czy może to elektrozawór gazu nie otwiera się do końca (za słabe napięcie), więc na zimnym silniku mi rozpali, ale gorącym nie chce.

Dodam, że jak już auto jest rozpalone np. jedzie się to na gazie będzie samochód jechał tylko problem jest z rozpalaniem z gazu, ale na ciepłym silniku. Tak jak piszę kiedyś miałem taki problem wymieniłem sterownik i było OK, ale teraz problem wrócił sterownik stary LECHO na 100% padł, więc zakupiłem na allegro STAG2-G nowy, ale nie wiem czy to on jest problemem czy elektrozawór czy może coś innego jeszcze.

Może mi ktoś coś doradzić?

Druga sprawa jak dobrać prawidłowo elektrozawór gazu, jeśli chciałbym wymienić stary na nowy, ale aby dobrać prawidłowo, bo są tam takie parametry jak ciśnienie, Waty, a taki, jaki mam nie mogę nigdzie znaleźć, więc muszę dobrać inny, który byłby zgodny.

Może ktoś doradzi jak to też z tym napięciem na sterowniku powinno być czy podawane na wejściu na sterownik musi być takie samo na wyjściach np. na benzynie i na gazie (elektrozawór) czy jednak to, że zapodaję na sterownik np. 12V, a na wyjściu ze sterownika np. z elektrozaworu gazu jest mniej ten 1 czy 2 V to normalne, więc to nie sterownik byłby wadliwy.

Sterownik przełącznik gaz-benzyna STAG2-G
    Auto z gaźnikiem.

p.s. reduktor popularnie parownik gazu był wymieniany na nowy.
  • #2 13737541
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Potrzebujesz na włączniku:
    - +12V po zapłonie
    - masa
    - elektrozawory
    - obroty silnika

pozostaje tzw.rezerwa niepotrzebna do poprawnej pracy

Schemat z opisem kolorów masz na stronie staga lub w pudełku.
  • #3 13737755
    rodecro
    Poziom 9  
    Nie obraź się, ale naprawdę po imienu to wytłumaczyłeś (włącznik) pewniew chodzi o przełącznik benzyna-gaz
    +12V ciężko się domyśleć gdzie to ma dokładnie być bo jak samochód się rozpala to normalne, że na pewnych badanych elementach będzie spadek, jak po zapłonie to na pewno na elektrozaworze od gazu tyle będzie.

elektrozawory, obroty silnika obroty silnika nic tu nie mają.

pozostaje tzw.rezerwa niepotrzebna do poprawnej pracy

Schemat z opisem kolorów masz na stronie staga lub w pudełku.

nie wiem o jaką i gdzie rezerwę ci chodzi, schematy mam, ale tu chodzi o to, że sterownik nie trzyma napięcia tak jak powinien i dlatego pojawia się problem.

Schemat kolorów mam itd. i ja wiem co i jak ale nie wiem co miał na myśli producent projektując swój układ więc poszedłem na ich forum zapytać czy tak i tak powinno być, ale 0 wsparcia.

Także Andrzej dzięki za pomoc, ale jak jesteś z grupy trzymającej władzą na forum, które ktoś musi wspierać to jak nie wiesz do końca to napisz szczerze że nie wiesz, a nie lejąc wodę.

Także ja się mogę domyślać co miałeś na myśli pisząc pozostaje tzw.rezerwa niepotrzebna do poprawnej pracy no ale u mnie na studiach miałbyś za to niezaliczone.
  • #4 13739473
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6645
    Napiszę ci że jesteś zielony kolego całkowicie w tej kwestii i jedź lepiej do gazownika i w 15min ci to podłączy a możesz zaoszczędzić bo czytając wątek przeczuwam ognisko na gazie. :)
  • #5 13739655
    rodecro
    Poziom 9  
    Powiem Ci jestem dorosłym człowiekiem i nie chcę nikomu umniejszać (dzięki za dobre chęci), ale wiele for w obecnym czasie gdzie jest masa reklam to fora istniejące tylko, aby nabijać licznik UU, jak już ktoś odpowiada to odpowiada grupa ludzi, która nakręca forum, ale odpowiada pisząc głupoty. Nie mówię tutaj o elektroda, bo ona jest duża i jeśli chodzi i elektrykę to sporo jest tutaj ludzi, którzy coś mogą pomóc. Ale 90% innych for to tylko śmieci, które należałoby wykosić.
    Nie znam się na wszystkim tylko w PL ludzie myślą, że można znać się na każdej dziedzinie i efekt jest taki, jaki jest, ale trzeba być zaradnym, dlatego jak czegoś nie wiem to się dopytuję, aby ktoś, kto może wiedziałby lepiej nakierunkuje mnie.
    Ty mi proponujesz gazownika, na innym forum gość proponuje elektryka a ja Ci powiem jak sobie sam nie zrobię to nikt inny mi tego dobrze nie zrobi. Wstawię LECHA, bo stag nie trzyma poziomu i będzie OK.
    Ale poważanie w 1 poście napisałeś tak, że nawet największy spec miałby trudności z rozszyfrowaniem właściwie twojej porady.
REKLAMA