logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Który producent aktualizuje swój sprzęt NAJCZĘŚCIEJ - smartphony

Siwy3230 22 Cze 2014 20:36 1614 13
REKLAMA
  • #1 13731894
    Siwy3230
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam
    Od jakiegoś czasu poszukuję telefonu. Mam paru kandydatów, ale pomyślałem że zapytam także was.
    Który z dzisiejszych producentów telefonów utrzymuje wsparcie aktualizacjami dla swoich słuchawek ?

Na pewno najczęstsze poprawki dostają Nexus i iPhone.
    Coś jeszcze ?
    Szukałem po sieci, lecz niczego ciekawego nie znalazłem więcej.

Pozdrawiam
    Jeśli temat nie pasuje nawet do całego forum proszę o informację. Wtedy najwyżej temat wyląduje w koszu.
  • REKLAMA
  • #2 13732913
    koala106
    Poziom 39  
    Ocena: 1238
    W zasadzie w treści pytania sam odpowiedziałeś - Nexusy i iPhone, Samsung ma klienta generalnie w d*** i woli skupiać się na wypuszczaniu nowych modeli niż dopracowywać i aktualizować androida na stare modele, z drugiej strony na samsunga masz od groma alternatywnych ROM-ów z nowszym Androidem. HTC nie powala aktualizacjami, w zasadzie ogranicza się tylko do topowych modeli, LG też jakoś nie kwapi się, podobnie Sony. Z drugiej strony jednak, jeżeli telefon działa szybko i stabilnie, to nie ma potrzeby wgrywania nowego softu.
  • REKLAMA
  • #3 13732970
    strucel
    Poziom 36  
    Ocena: 620
    Nokia a w zasadzie Ms dał dobre wsparcie dla modeli z WP8 - 36miesiecy .
  • #4 13733076
    Siwy3230
    Poziom 10  
    Cytat:
    Z drugiej strony jednak, jeżeli telefon działa szybko i stabilnie, to nie ma potrzeby wgrywania nowego softu.

To prawda, jednakże w przypadku luk bezpieczeństwa przydałoby się zaktualizować.

Alternatywne ROMy działają i jest ok, ale dlaczego do użytkownik ma się bawić w zmianę softu. Hmmm drugą rzeczy w innych ROMach jest to, że np. w przypadku Xperia Z1 compact, Sony użył specjalnych algorytmów do stabilizacji obrazu w kamerze.
    Z grubsza z tego co się dowiedziałem przy 20MPx matrycy, zdjęcie w trybie automatycznym robi max wielkość 8MPx, ale za to w momencie robienia zdjęcia popiera próbki w okół ramki 8MPx i filtrując to jakoś, kasuje ewentualne drgania.
    Meritum jest takie, że w custom ROMach tych algorytmów nie ma (chyba że coś mnie ominęło dla akurat tego modelu), po prostu robią zrzut całej matrycy.

Co do WP8 hmmm tutaj wydaje się wsparcie całkiem przyzwoite, ale nie wiem czy pasuje mi WP jako taki. Dobrze jednak wiedzieć o tym wsparciu.
  • #5 13733122
    rtvkce
    Poziom 29  
    Ocena: 181
    Jeśli zależy Ci na bezpieczeństwie to polecam blackberry. Wałkując temat androida, najlepsze wsparcie mają telefony od google i je bym polecił, świetna proporcja cena=jakość.
  • REKLAMA
  • #6 13733172
    sm233
    Poziom 38  
    Ocena: 433
    rtvkce napisał:
    Wałkując temat androida, najlepsze wsparcie mają telefony od google i je bym polecił, świetna proporcja cena=jakość.

Telefony z androidem mają raczej najgorsze wsparcie. Weź iphone 4 który ciągle ma wsparcie i jakikolwiek telefon z androidem z tego samego czasu kiedy była premiera iphone 4 i sprawdź kiedy wsparcie androida wygasło.
  • #7 13733220
    mobista
    Poziom 35  
    Ocena: 365
    sm233 napisał:
    rtvkce napisał:
    Wałkując temat androida, najlepsze wsparcie mają telefony od google i je bym polecił, świetna proporcja cena=jakość.

Telefony z androidem mają raczej najgorsze wsparcie. Weź iphone 4 który ciągle ma wsparcie i jakikolwiek telefon z androidem z tego samego czasu kiedy była premiera iphone 4 i sprawdź kiedy wsparcie androida wygasło.

Z tego co wiem iPhone 4 nie dostanie iOS 8.
  • #8 13733232
    sm233
    Poziom 38  
    mobista napisał:

Data premiery iphone 4 to sierpień 2010, jaki tel z androidem z 2010 roku ma aktualny soft na ten moment? Iphone 4 ma aktualny, 7.1.1
  • #9 13733313
    mobista
    Poziom 35  
    Ocena: 365
    sm233 napisał:
    mobista napisał:

Data premiery iphone 4 to sierpień 2010, jaki tel z androidem z 2010 roku ma aktualny soft na ten moment? Iphone 4 ma aktualny, 7.1.1

Nie mówię, że nie :) tylko już nie będzie supportowany.
  • #10 13733322
    sm233
    Poziom 38  
    Dlatego jeśli chodzi o wsparcie to ios ma to wsparcie najdłuższe, nie wiem jak to jest w blackberry.
  • #11 13733740
    Siwy3230
    Poziom 10  
    Czy jeśli dany telefon (tablet, laptop komputer - w tym przypadku jako jeden producent Apple) nie obsłuży kolejnej pełnej wersji systemu to traci wsparcie jakiekolwiek, tzn. poprawki bezpieczeństwa także zostają zatrzymane ? (Logika podpowiada, że całkowicie taki sprzęt zostaje odcięty, ale chce się upewnić).

Zastanawiałem się także nad kupnem sprzętu od apple, ale troszkę obawiam się ceny, tego jak ten sprzęt jest zamknięty na zmiany choćby wyglądu oraz ogólnego ekosystemu jaki producent proponuje. By z tego ekosystemu skorzystać w pełni najlepiej by mieć także i laptop od apple.
    Ciągnąc ten temat przez chwilę, jak się sprawa ma odnośnie przekładania multimediów laptop - iphone ? Nadal jedynym sposobem jest wymagana aplikacja itunes bądź jakaś inna ? Mam na myśli tutaj braku widoku pamięci telefonu jako pamięć masowa.

Co do Nexusa 5 to kurcze trochę duży 139 mm x 69 mm x ~8mm , długość zabija, na 100 % przy solidnym chwycie telefonu (tak by nie leżał tylko na palcach) nie da się obsłużyć ekranu jedną ręką. No i wsparcie kończy się w 2015... Może "Android Silver" coś zmieni, ale na niego jeszcze trzeba będzie czekać pewnie do 2016 ...

Przyczepiłem się tego wsparcia bo wiem, że choćby w androidzie 4.4.2 znaleźli dość poważną usterkę bezpieczeństwa i wypuścili od razu 4.4.3, a 90 % telefonów z androidem na rynku i tak nie dostanie tej łatki.
    Z drugiej jednak strony i tak wystarczy podmienić BTSa i można przejąć dany telefon... Jest to rozmowa w innym temacie, co prawda czytałem parę artykułów na elektrodzie, ale żadnych konkretów. Problem brzmiał : czy można podsłuchać wyłączony telefon z baterią i bez baterii - mniejsza jednak chyba o to teraz, żeby nie wprowadzać zamieszania.

Czekam na kolejne posty ;-)
  • REKLAMA
  • #12 13733801
    lucky512
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Najczesciej aktualizowany jest iPhone a najrzadziej aktualizuje LG.
  • #13 13733807
    krzywaj
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Siwy3230 napisał:
    Czy jeśli dany telefon (tablet, laptop komputer - w tym przypadku jako jeden producent Apple) nie obsłuży kolejnej pełnej wersji systemu to traci wsparcie jakiekolwiek, tzn. poprawki bezpieczeństwa także zostają zatrzymane ?

Apple po wypuszczeniu systemu iOS 7 zostawiła iphona 3gs z softem bodaj 6.1.3. Po znalezieniu jakieś dziury w SSL pojawiła się aktualizacja dla iOS 7 do wersji 7.0.6 i dla iOS 6.1 do wersji 6.1.6, więc wsparcie nie umarło całkowicie.
    Ciężko jednak powiedzieć jak będzie przy kolejnych dziurach. Ogólnie jeśli Zakupisz najnowszy model IPhona to wsparcie rzędu 3-4 lat masz praktycznie pewne.

Jeśli chodzi o MS to pewne wsparcie masz 18 miesięcy, a ostatnio zostało one rozszerzone z tego co pamiętam do 3 lat, ale to też jeśli chodzi o łatki zabezpieczeń. Samo oprogramowanie nie koniecznie musi się w ciągu tych 3 lat nowe pokazać.

Wsparcie Androida? Najlepsze na CyanogenMod i MiUI. Nawet Nexusy rzadko mają dłużej niż 18 miesięcy wsparcia, a na modach nawet 4 letnie telefony całkiem dobrze działają.
  • #14 13964941
    Siwy3230
    Poziom 10  
    No to chyba byłoby na tyle :).
    Najbardziej wspiera Apple, bądź softy mniej oficjalne takie jak CyanogenMod czy MiUi.
    Dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat wsparcia aktualizacjami dla smartfonów. Użytkownicy zgodzili się, że najlepsze wsparcie oferują urządzenia od Apple (iPhone) oraz Google (Nexus). Samsung, HTC, LG i Sony nie zapewniają regularnych aktualizacji, a ich wsparcie ogranicza się głównie do flagowych modeli. W przypadku telefonów z systemem Windows Phone, Microsoft zapewnia wsparcie przez około 36 miesięcy. Użytkownicy zwrócili uwagę na alternatywne ROM-y, takie jak CyanogenMod i MiUI, które mogą wydłużyć życie starszych modeli Androida. Wspomniano również o BlackBerry jako producencie z dobrym wsparciem bezpieczeństwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA