logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo V40 1998 - Aktywacja fabrycznego dodatkowego wyposażenia, jak to zrobić?

mbbakus88 23 Cze 2014 21:10 2757 8
REKLAMA
  • #1 13735229
    mbbakus88
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam!

Drodzy koledzy ostatnio w swoim volvo V40 z 98 roku wyjąłem zaślepkę będącą na miejscu guzika który jest w bogatszej wersji. Mianowicie chodzi o blokadę tylnych drzwi (zabezpieczenie przed dziećmi) i ku mojemu zdziwieniu odkryłem wiązkę kabli.
    Wyjąłem kilka innych zaślepek i to samo, okazało się że instalacja pod dodatkowe wyposażenie jest położona fabrycznie. Poszukałem trochę i natrafiłem na wypowiedź z której się dowiedziałem że wszystkie samochody schodzące z linii produkcyjnej miały instalację i wszystkie opcje dodatkowe lecz nie we wszystkich je "aktywowano". (Zależnie od ceny i życzenia klienta).
    I tutaj moje pytanie czy możliwe jest by wystarczyło kupić kilka przełączników, podłączyć kostki, ewentualnie coś odblokować w komputerze aby się cieszyć wersją najbardziej luksusową?
  • REKLAMA
  • #2 13736757
    andrzej-w31
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    mbbakus88 napisał:
    czy możliwe jest by wystarczyło kupić kilka przełączników, podłączyć kostki, ewentualnie coś odblokować w komputerze aby się cieszyć wersją najbardziej luksusową?

W większości przypadków można zrobić sobie samemu wersję bogatsza, jednak nie zawsze po podłączeniu danej części będzie ona działać. Znajdź schemat instalacji auta, wtedy będziesz widział, gdzie co podłączyć i czy po drodze nie ma np. bezpieczna, przekaznika itp.
  • REKLAMA
  • #3 13738953
    mbbakus88
    Poziom 14  
    Znalazłem pewien schemat jak sugerowałeś, ale szczerze mówiąc nic z tego nie rozumiem... Czy mógłby mi ktoś choć trochę go objaśnić?
    Albo chociaż powiedzieć co można po prostu podłączyć i będzie działać, a co wymaga nie wielkich modyfikacji?
    Załączniki:
    • schemat_instalacji_elektrycznej_V40_96-99.pdf (7.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 13739645
    andrzej-w31
    Poziom 14  
    Ocena: 41
    Niestety nie mogę pobrać schematu bo mam awarię kompa i działam obecnie przez tel.. U siebie robiłem w ten sposób np. podgrzewane fotele. Wystarczyło namierzyć gdzie znajduje się wlacznik podgrzewania foteli. Zakupilem używany włącznik podpialem pod kostkę która tam była i już. Fotele miały już wszystko co potrzebne i hula..
    Zależy co chcesz dodać u siebie?
  • REKLAMA
  • #5 13741647
    mbbakus88
    Poziom 14  
    andrzej-w31 napisał:
    Zależy co chcesz dodać u siebie?

Co tylko się da, myślałem o elektrycznych szybach z tyłu ale to pewnie by wymagało silniczka dodatkowo. Podłączyłem guzik od szyb przednich pod kostkę tylnych i jedyny skutek to że guzik świecił. No chyba że w drzwiach już jest silniczek tylko nie podłączony (w co wątpię)

To co mam fabrycznie to:
    - Elektryczne lusterka (podgrzewane)
    - Elektryczne szyby (przód)
    - Centralny zamek
    - Podgrzewane fotele

Zastanawiam się co można stosunkowo łatwo jeszcze zrobić, fajnie by było mieć elektryczne fotele. Lecz to chyba trochę więcej grzebania.
  • #6 13741720
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5148
    mbbakus88 napisał:
    No chyba że w drzwiach już jest silniczek tylko nie podłączony (w co wątpię)

Chyba żartujesz

Dodano po 1 [minuty]:

mbbakus88 napisał:
    fajnie by było mieć elektryczne fotele

Żaden problem, trzeba wymienić kompletne fotele na elektryczne i podłączyć je do instalacji auta.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #7 13741779
    mbbakus88
    Poziom 14  
    milejow napisał:
    Chyba żartujesz

hehe no wiem mało prawdopodobne że jest. Czyli trzeba kupić mechanizm opuszczania szyby elektryczny?

milejow napisał:
    Żaden problem, trzeba wymienić kompletne fotele na elektryczne i podłączyć je do instalacji auta.

I to właśnie jest wielki problem. Znaleźć takie fotele graniczy z cudem, są to istne białe kruki. Są bardzo rzadkie a jak się pojawiają to albo kosmiczna cena albo stan beznadziejny.
  • #8 13741866
    likwidatorr1
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Jest jeszcze jeden problem mażąc o grzanych dupach ... pewno ten twój alternator będzie miał problem by obsłużyć wszystkie odbiorniki ...
  • #9 13744511
    mbbakus88
    Poziom 14  
    likwidatorr1 napisał:
    Jest jeszcze jeden problem mażąc o grzanych dupach

Grzane fotele to ja mam fabrycznie.
    Elektryczna regulacja by się przydała ale takie fotele w tych samochodach to jak pisałem wcześniej "białe kruki" prawie niedostępne. Ciekawe czy z innego samochodu by pasowały...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik Volvo V40 z 1998 roku odkrył, że jego pojazd ma fabrycznie zainstalowaną wiązkę kabli do dodatkowego wyposażenia, takiego jak blokada tylnych drzwi. Zastanawia się, czy wystarczy zakupić odpowiednie przełączniki i podłączyć je, aby aktywować dodatkowe funkcje. Odpowiedzi sugerują, że wiele opcji można dodać samodzielnie, jednak nie wszystkie będą działać po podłączeniu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując na możliwość dodania podgrzewanych foteli oraz elektrycznych szyb, ale podkreślają, że niektóre modyfikacje mogą wymagać dodatkowych komponentów, takich jak silniczki. Wspomniano również o problemach z dostępnością części oraz obciążeniem alternatora przy większej liczbie odbiorników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA