logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amator Stereo - cichy jeden kanał w stereo, podejrzenie dekodera UL1601

Jarek D. 20 Kwi 2005 23:14 1904 10
REKLAMA
  • #1 1423589
    Jarek D.
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam!
    Kupiłem Amatorka i po dobrych kilku latach przerwy chwyciłem za lutownicę... Udało się przestroić :) Okazało się jednak, że sprzedawca to oszust! Na wejściu słuchawkowym połączył kanał prawy z lewym i wyglądało, że wszystko działa. Uporałem się z końcówkami mocy - przerobiłem stare UL-e na trochę młodszy TDA2030. Po tym wyszła kolejna usterka :/ Jeden z kanałów, gdy radio pracuje w stereo, gra cicho. Przedwzmacniacz jest ok, gdyż podłączyłem inne źródło na wejście przedwzmacniacza (wlutowałem pod kondensatory wejściowe C401 i C 501, 0,1u) i wszystko grało pięknie. I tu zaczyna brakować mi wiedzy :( Podejrzewam dekoder UL1601 gdyż to chyba dopiero tu sygnał się rozdziela na dwa kanały, prawda? Napięcia, które mam na oryginalnym schemacie w gruncie rzeczy się zgadzają - nie bardzo wiem na co zwrócić uwagę. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1423632
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    Moze masz za slaby sygnal z anteny,a jak dasz ze zrodla zewnetrznego to jest dobrze?
  • #3 1423655
    Jarek D.
    Poziom 11  
    Wskaźnik poziomu sygnału dla niektórych stacji wychyla się praktycznie maksymalnie, więc chyba jest odpowiedni.
  • REKLAMA
  • #4 1423695
    albino
    Poziom 24  
    Ocena: 95
    problem moze tkwic w nie dokladnym przestrojeniu(dostrojeniu).
  • #5 1424367
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    jeżeli w amatorze 1 kanał gra ciszej to sprawdził bym cewki w okolicach ul 1601 są tam 4 sztuki 1 cewka ma 5 nóg 3 cewki mają 3 nogi ale chyba tylko 2 nogi są podłączone do układu trzeba sprawdzić te 3 cewki 1 z nich może mieć przerwę jak się okaże że ma przerwę to można ją zewrzeć na próbę i sprawdzić chodzi mi o cewki L303 i L304 a co do dostrojenia to obojętnie jak by złe było przestrojone to kanały powinny dziłaś z jednakową siłą głosu najwyżej by nie zapalało się stereo i stacje by szumiały albo by ich wcale nie było a jak cewka jest uszkodzona to trzeba ją delikatnie odlutować i prawdopodobnie masz ugnity przewód przy podłączeniu do nóżki trzeba go przedłużyć drucikiem i dolutować
  • #6 1426455
    Jarek D.
    Poziom 11  
    Dzięki za odpowiedzi!
    Jeśli chodzi sygnał z anteny to jakoś nie widzę związku :|
    Natomiast z cewkami L303, L304 sprawa ma się tak: faktycznie jedna z nich miała przerwę. Ucieszyłem się gdy wylutowałem tę drugą (dobrą) gdyż na obu kanałach miałem mniej więcej ten sam, niski poziom sygnału. Naprawiłem uszkodzoną i... i nic. Dalej to samo. Zamieniłem je miejscami, choć rezystancję miały podobną - dalej to samo, lewy kanał cicho. Trzecia z cewek, które mają podłączone dwie nogi, L302 była już kiedyś naprawiana, ale nie jest uszkodzona. Ostatnia, pięcionóżkowa L301 niepodoba mi się i najchętniej bym ją wymienił gdyby byłą taka możliwość - tylko czy ona może mieć w ogóle wpływ na te uszkodzenie?
    :(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 1426507
    sumi
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    ja stawiam na suchy elektrolit przy scalaku
  • #8 1426539
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 560
    a ja bym wstawił TA7343P i pokłopocie..:)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1427535
    h jaworski
    Specjalista AGD
    Ocena: 716
    do wojtek wstawić ta7243i i po kłopocie a skąd to wiesz uszkodzenie wcale tam nie musi być to po 1 a po 2 wstawienie ta to mase innych kłopotów odpowiednie podłączenie zamocowanie itp a wcale nie wiadomo czy to rozwiąże problem w teraz do autora sprawdz jaki sygnał masz na tych cewkach podłączając jakiś dowolny może być mały wzmacniacz i porównaj sygnały jeżeli są jednakowe to układ jest dobry i trzeba szukać dalej w stronę przedwzmacniacza a jak jest dalej rużnica to w stronę układu ul1601
  • Pomocny post
    #10 1427593
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Miałem podobną usterkę, winny był jeden z dwóch kondensatorów zdaje się 4,7µF, przy wyjściu UL1601 i przy tych dwóch cewkach L303, L304. Zewrzyj od spodu innym kondensatorem i jak zadziała to wymień. I przypominam o zimnych lutach.
  • #11 1428991
    Jarek D.
    Poziom 11  
    Gratulacje Panowie!
    Podsumowując: mój problem okazał się złożony. Na usterkę miała wpływ przerwa na cewce oraz uszkodzony elektrolit.
    Świetna robota! Jeszcze raz dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem z jednym cichym kanałem w wzmacniaczu Amator Stereo po modernizacji końcówek mocy z UL na TDA2030. Przyczyną usterki nie był sygnał z anteny ani przestrojenie, lecz uszkodzenie w układzie dekodera UL1601. Szczególną uwagę zwrócono na cewki L301, L302, L303 i L304 w okolicach UL1601, gdzie wykryto przerwę w jednej z cewek oraz podejrzenie uszkodzonego kondensatora elektrolitycznego (około 4,7 µF) przy wyjściu UL1601. Zalecano sprawdzenie sygnałów na cewkach, zimne luty oraz ewentualną wymianę kondensatorów. Ostatecznie problem rozwiązała naprawa przerwanej cewki oraz wymiana uszkodzonego elektrolitu. Wskazano także alternatywne układy scalone TA7343P i TA7243I jako potencjalne zamienniki, jednak z uwagą na poprawne podłączenie i montaż.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA