logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate Baracuda 80GB - Partycja figuruje jako 'invalid' po formatowaniu

Zeboa 25 Cze 2014 17:44 1440 7
REKLAMA
  • #1 13741105
    Zeboa
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam

Mam problem z dyskiem twardym. Ma on dwie partycje podstawowe oraz rozszerzoną. Na partycjach podstawowych system Windows i Linux. - Był więc zainstalowany GRUB.

Sformatowałem partycję podstawową na którym siedział linux i teraz, choć winsows normalnie się ładuje po użyciu FIXMBR (bo wcześniej pojawiał się błąd GRUB), to w programach do zarządzania partycjami(takimi startującymi z płyty) mam dwa dyski logiczne INVALID.

Dlaczego sformatowanie partycji linuxowej spowodowało takie spusztoszenie?

Sięgając po wiecej informacji:
    Z kolei program Norton Partition Magic podaje: Partition table error #108. - i nie pokazuje żadnych partycji.

Dziękuję za opinię
  • REKLAMA
  • #2 13741109
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Pokaż nam SMART dysku (pełny screen z CrystalDiskInfo - okno rociągnij tak aby wszystkie atrybuty były widoczne).
  • REKLAMA
  • #3 13741135
    Zeboa
    Poziom 13  
    Ale jak mam zapisać dane (zrobić zrzut) skoro dysk mam martwy w tej chwili?

Dlaczego sformatowanie partycji linuxowej spowodowało takie spusztoszenie dysku? Czy to jest normalne?
  • #4 13741293
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4858
    Zeboa napisał:
    choć winsows normalnie się ładuje po użyciu FIXMBR (bo wcześniej pojawiał się błąd GRUB), to w programach do zarządzania partycjami(takimi startującymi z płyty) mam dwa dyski logiczne INVALID.
    Zeboa napisał:
    Ale jak mam zapisać dane (zrobić zrzut) skoro dysk mam martwy w tej chwili?
    Więc jaki jest obecny stan dysku?
  • #5 13741400
    Zeboa
    Poziom 13  
    Dysk wyzerowałem, stworzyłem nowe partycje; sformatowanie partycje dalej pokazują, że sa na nich dane w megabajtach... (Dlaczego tak się dzieje?). Przy próbie instalacji systemu pojawia się czarny ekran z migającym kursorem. Wykonam jeszcze test narzędziem SeaTools Desktop.

Może zerowanie wyzerowało też tablicę relokacji bad sektorów, zatem pojawiło się one na nowo na dysku i stąd te przekłamania... ?

Ale co jest dla mnie nurtujące, to dlaczego sformatowanie partycji linuxowej tak 'rozwaliło' ten dysk? Oraz jak zatem powinienem postąpić chcąc np. wgrać inny system linuxowy na partycję sda2, na sda1 miał pozostać windows?? (do tej pory myślałem, że formatując partycję linuxową :/ )

Czy tym programem Crystal można zrobić zrzut na pendrive?

PS
    Jeśli można to chciałem się dopytać czy MBR jest na każdej partycji czy tylko na pierszej?

thanks
  • REKLAMA
  • #6 13741558
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Podaj w końcu SMART dysk. Nikt tu nie będzie w ciemno radził.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2702342.html#13017873
    MBR jest jeden dla całego dysku.Na partycjach nie ma MBR. Bardzo chaotycznie piszesz i nie bardzo wiadomo co robisz/zrobiłeś. Podaj fotkę z partycjami z gparted.
    Pozdrawiam.
  • #7 13742443
    Zeboa
    Poziom 13  
    SMART pokazuje, że wszystko OK...

Czy jest możliwe że te awarie były spowodowane włączonym SMART w biosie? Oraz, jak to jest że teraz mam wyłączony SMART w biosie a mimo to everest pokazuje mi dane ze SMARTA? Jak to rozumieć?

Seagate Baracuda 80GB - Partycja figuruje jako 'invalid' po formatowaniu

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 13742630
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym Seagate Baracuda 80GB, który po sformatowaniu partycji z systemem Linux stał się niewidoczny w programach do zarządzania partycjami, a także wyświetla błędy dotyczące tablicy partycji. Po użyciu narzędzi do naprawy MBR, Windows uruchamia się normalnie, ale partycje są oznaczone jako 'INVALID'. Użytkownik podejrzewa, że zerowanie dysku mogło wpłynąć na tablicę relokacji bad sektorów. Pojawiają się pytania dotyczące działania SMART oraz jego wpływu na stan dysku. Użytkownik poszukuje również informacji na temat prawidłowego formatowania partycji oraz możliwości instalacji nowego systemu Linux obok Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA