Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Relpol
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Canva CB-278 - Przy nadawaniu na AM słyszę sam siebie

marek555551 26 Cze 2014 11:59 5652 19
  • #1 26 Cze 2014 11:59
    marek555551
    Poziom 9  

    Witam. Mam od niedawna nowe, ze sklepu internetowego, radyjko Canva CB-278. Przez kilka tygodni byłem z niego zadowolony, podoba mi się szczególnie układ pokręteł na panelu czołowym, zasięg porównywalny do mojego starego Presidenta. Ale on kilku dni przy nadawaniu na AM słyszę sam siebie, w FM wszystko gra. I tak żeby nadawać muszę się przełączać na FM, żeby odsłuchać odpowiedź, na AM, bo słychać czyściej, głośniej. Problem polega tym że po wciśnięciu przycisku nadawania słyszę w głośniku sam siebie z wielkimi szumami, im gruszka bliżej radia, tym szum i pisk większy. W FM tego nie ma i normalnie, skutecznie nadaję. Proszę o radę.

    0 19
  • Relpol
  • #2 26 Cze 2014 12:16
    piotrek1349
    Poziom 12  

    Polecam oddać na gwarancję.
    Mam również to samo radio i uszkodzeniu u mnie uległ potencjometr. 2 tygodnie oczekiwania na naprawę:/ Ale cóż nie marka nie radio:P

    0
  • Relpol
  • #4 27 Cze 2014 23:58
    marek555551
    Poziom 9  

    Samo się zaczęło tak dziać. Nic nie wymieniałem, cały czas radyjko chodziło na jednej antenie. Ale może coś wnieść do sprawy fakt że jak otrzymałem to nowe radio to testowałem go wraz z innym w jednym aucie, z dwoma antenami na jednym dachu. Podejrzewam że to mogło być niezbyt mądre. Ale po tym radio działało bez zarzutów przez kilka tygodni. Wczoraj rozkręciłem i radio i gruszkę z nadzieją że zauważę w środku jakiś spalony lub inaczej uszkodzony element ale nic nie znalazłem. Zastanawiające jest dla mnie to że gdy gruszkę zbliża się do radia szumy i pisk się wzmacniają, a przecież w gruszce nie ma nawet żadnego rezystorka czy kondensatorka tylko same proste styczniki i mikrofon. Dlaczego też tylko na AM jest problem?

    0
  • #5 29 Cze 2014 11:23
    Preskaler
    Poziom 37  

    Problem może usunąć precyzyjne zestrojenie anteny.

    0
  • #6 29 Cze 2014 19:10
    marek555551
    Poziom 9  

    Próbowałem też innej anteny, obie mam dostrajane do tego radia. Próbowałem też radio na zasilaczu domowym, trochę słabym 1 A, ale problem był ciągle taki sam. Czy przelutowanie, wymiana samego mikrofonu może pomóc?

    0
  • #7 29 Cze 2014 20:25
    gggolum
    Poziom 12  

    Usterka leży po stronie radia,proponuję oddać na gwarancję.

    0
  • #8 29 Cze 2014 22:17
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    marek555551 napisał:
    Problem polega tym że po wciśnięciu przycisku nadawania słyszę w głośniku sam siebie z wielkimi szumami, im gruszka bliżej radia, tym szum i pisk większy.

    Typowy objaw niewyłączającego się głośnika w czasie nadawania na AM.

    Cytat:
    W FM tego nie ma i normalnie, skutecznie nadaję.

    W emisji FM modulator AM jest wyłączany i efekt sprzęgania się w głośniku już nie istnieje.

    Strojenie i pisanie o jakości dopasowania w systemie antenowym to tylko "bujanie w obłokach".

    Do sprawdzenia :
    - przełącznik PTT w obudowie mikrofonu (pozycja GND z RX)
    - zmierz czy na bolcach wtyku mikrofonowego nie ma jakiegoś zwarcia w kabelkach
    - sprawdź omomierzem przejście masy radia (obudowy) z bolcami na gnieździe mikrofonowym (przy wyjętym wtyku mikrofonowym)
    - w ostateczności zanieś radio do sprzedawcy i zażądaj wymiany na inny :!:


    Pozdrawiam.

    1
  • #9 30 Cze 2014 21:38
    marek555551
    Poziom 9  

    Czyli jednak to może być wina PTT. Nie pasowało mi to, ale jeśli w FM sprzęgania nie ma. Za pomiary wezmę się jutro, dziękuję narazie za odpowiedzi.

    0
  • #10 03 Lip 2014 11:27
    marek555551
    Poziom 9  

    A więc pootwierałem gruszkę i radio, i nic. Widać tu jakość wykonania, nadmiary kalafoni, śruby łatwo mi się poprzekręcały przy składaniu. Próbowałem przelutować mikrofon ale to nic nie dało. PTT sprawny, przebadałem go, wkońcu rozebrałem i uszkodziłem. Muszę dokupić coś na wymianę. Próbowałem zrobić pomiary czy nie ma jakichś zwarć w kablu, w radiu, są jakieś opory, trzebaby było znać jakieś wartości, schematy. Nie doszedłem do tego co może być przyczyną usterki. Ale kolega doradził że mogę dolutować do plusowego przewodu głośnika rezystor od 15-47 kOm. Tym sposobem pozbyłem się sprzęrzenia i radio można normalnie używać. Ale doświadczalnie użyłem rezystora 100 Om, 22 kOm i 3,6 kOm sciszały prawie całkowicie. Przy 100 Om już sprzężenia nie słychać, przy 70 Om jeszcze było. Jeszcze jedno, PTT jest tak połączony że nie rozłącza on głośnika, a tylko włącza jednym zwarciem do masy nadawanie i drugim łączy mikrofon. Wysłuchałem też że w radiu jest jakiś jakby przekaźnik, słychać jego pracę gdy wciska się PTT, ale nie potrafię go zlokalizować, a wygląd nie ma tam nic podobnego. Podejrzewam że dźwięk dochodzi z czegoś co przypomina mi podłużną cewkę, jakieś uzwojenie owinięte folią, czteropinowe. Na tym elemencie jest nadruk MTL - to chyba firma - MGH-500 Om (symbolem Omega) 5VDC. Nie znalazłem nic takiego w internecie. Być może ten "przekaźnik" działa wadliwie. Wrzucam kilka zdjęć.

    1
  • #11 03 Lip 2014 12:19
    2410713
    Użytkownik usunął konto  
  • #12 03 Lip 2014 14:18
    marek555551
    Poziom 9  

    Czyli ta moja cewka to jest kontaktron? Jak go przetestować? Za co on odpowiada? Odłącza głośnik? Dlaczego trafo wydaje taki dźwięk, taki sam jak przekaźnik?

    0
  • #13 04 Lip 2014 02:42
    2410713
    Użytkownik usunął konto  
  • #14 04 Lip 2014 05:39
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    marek555551 napisał:
    Czyli ta moja cewka to jest kontaktron?

    Kontaktron to jest dokładnie, to :

    Canva CB-278 - Przy nadawaniu na AM słyszę sam siebie

    Cytat:
    Jak go przetestować?

    Sprawdzając napięcia (pokazane na rys.) oraz zmierzyć omomierzem lewy-środkowy jego bolec (w "kółeczku" na płycie PCB jako "głośnik"), który powinien być :
    - zwarty do masy przy odbiorze - jak jest napięcie około +9V (na górnym bolcu)
    - rozwarty od masy przy nadawaniu

    Cytat:
    Za co on odpowiada?

    Odłącza głośnik w czasie nadawania.

    Cytat:
    Dlaczego trafo wydaje taki dźwięk, taki sam jak przekaźnik?

    Transformator modulacyjny przenosi (indukuje) przebiegi m.cz. ze wzmacniacza m.cz. do głośnika i do nadajnika a jeżeli nie ma obciążenia, które to odbiera od transformatorka tą zaindukowaną moc m.cz. to sobie popiskuje jak głośnik.

    Reasumując :
    - wylutować kontaktron
    - wstawić inny (pasujący mechanicznie i napięciowo na około +9V/+12V
    - w przypadku totalnego braku "kontaktronu" można wstawić przekaźnik lecz taki aby jego cewka nie pobierała więcej niż 50mA


    Pozdrawiam.

    0
  • #15 04 Lip 2014 08:43
    2410713
    Użytkownik usunął konto  
  • #16 08 Lip 2014 19:52
    marek555551
    Poziom 9  

    Wymieniłem dzisiaj PTT i radio działa normalnie. No może tylko ten rezystorek przed głośnikiem użyłem za mały, bo kiedy gruszka jest bardzo blisko radia to słychać lekkie sprzężenie.

    Kolego Saturn_five:
    Przy wyłączonym radiu styki nadal są zwarte, nigdy się nie rozwierają (pin "głośnik").

    Magnes neodymowy, choć przyznam że mały, 5x5x2 mm, nie ruszył kontaktronu.

    Kolego SP5ANJ:
    Pin "głośnik" jest zawsze zwarty do masy, a napięcie wynosi 7,16 V (używam zasilacza 1 A), ale na dolnym bolcu, czego nie rozumiem, bo patrząc po ścieżkach to także masa. Na górnym bolcu jest 0,01 V, ale to może niedokładność multimetru. Przy nadawaniu na obu bolcach jest po 0,33 V. Między nimi jest 530 Om, więc są pinami cewki?

    Czy prąd na cewce jest, czy go nie ma pin "głośnik" jest zwarty do masy. Więc uszkodzenie jest mechaniczne, bo kontaktron nie zmienia pozycji?

    Mam przekaźnik 12 V, 31 mA, 356 Om, ale w dużej obudowie. Jeśli nie kupię mniejszego lub kontaktronu to chyba go zamontuję, w pająku, na kablach.

    0
  • #17 09 Lip 2014 07:44
    SP5ANJ
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Witam.

    marek555551 napisał:
    Wymieniłem dzisiaj PTT i radio działa normalnie. No może tylko ten rezystorek przed głośnikiem użyłem za mały, bo kiedy gruszka jest bardzo blisko radia to słychać lekkie sprzężenie.

    To dalej jest źle a ten oporniczek głośnikowy - wywalić.

    Cytat:
    Przy nadawaniu na obu bolcach jest po 0,33 V.

    I jest poprawnie chociaż wydaje mi się, że źle mierzysz (multimetr : minus na GND radia [nie obudowy] a plus na górny pin cewki kontaktronu).

    Cytat:
    Czy prąd na cewce jest, czy go nie ma pin "głośnik" jest zwarty do masy.

    Co ewidentnie Nam wskazuje na zwartą rurkę kontaktronu (sklejone styki pozłacane w rurce).

    Dość prosta naprawa polegająca na :
    - wylutowaniu nóżek tej rurki kontaktronowej (nóżki lawa i prawa)
    - następnie wyjęciu rureczki ze środka cewki
    - włożenie nowej sprawnej rurki w środek cewki uzwojenia
    - ostrożnie wlutować w miejsca po dawnej rurce

    Koszt takiej rurki kontaktronowej to około 1zł./sztuka - tylko nie umiem podpowiedzieć gdzie ją możesz pozyskać. :cry:
    (ja ostatnio około 2 lata temu kupiłem taką rureczkę w Soltroniku i za 10 sztuk zapłaciłem 3,50zł. z VAT)

    Cytat:
    Mam przekaźnik 12 V, 31 mA, 356 Om, ale w dużej obudowie. Jeśli nie kupię mniejszego lub kontaktronu to chyba go zamontuję, w pająku, na kablach.

    Dobrze kombinujesz. :D


    Pozdrawiam.

    0
  • #18 10 Lip 2014 20:39
    marek555551
    Poziom 9  

    Rezystora się pozbyłem. Kupiłem najmniejszy wymiarowo jaki był kontaktron za 2 zł. Wylutowałem całą cewkę z kontaktronem, który był w niej jakby zatopiony. Nie szło go wyjąć, rozerwał się, więc rozwierciłem, przy końcu uszkodziłem cewkę. Napięcie 7,16 V okazało się za małe żeby poruszyć wspomniany przekaźnik. Myślałem że w samochodzie będzie większe, ale jest takie samo jak na zasilaczu 1 A, który w efekcie daje 0,8 A. Przekaźnik działał dopiero przy 7,5 V. Miałem na szczęście 5 woltowy, ponad 300 Om oporu cewki. Wraz z rezystorem 70 Om na plusie cewki wszystko działa jak należy.

    Jak bawiłem się nowym kontaktronem to ku mojemu zdziwieniu zwierał go nawet namagnesowany domowym sposobem śrubokręt:)

    Jutro testuję radyjko w trasie.

    0
  • #19 11 Lip 2014 13:02
    2410713
    Użytkownik usunął konto  
  • #20 15 Lip 2014 10:15
    marek555551
    Poziom 9  

    Radio teraz działa właściwie. Przekaźnik się sprawdził, nie ma już żadnego sprzężenia. Rezystora użyłem na plusie cewki przekaźnika żeby zmniejszyć napięcie z tych 7,16 V do 5 V. A rezystor na plusie głośnika już usunąłem, jest teraz zbędny, a ściszał głośnik niepotrzebnie.

    0