logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja c.o w domu parterowym prośba o sprawdzenie.

endurasek 29 Cze 2014 19:31 4188 22
REKLAMA
  • #1 13753161
    endurasek
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam
    Mam pytanie do kolegów forumowiczów, czy układ ze zdjęcia jest prawidłowy?
    Wiem że jest trochę pokręcony ale to ze względu na to że część instalacji już istnieje i chce się w nią podłączyć.
    Mam lekkie obawy co do zbiornika wyrównawczego i umiejscowieniem pompy tak blisko ale obecnie układ tak działa i nie ma problemów.

• REKLAMA
  • #2 13755270
    kabee84

Poziom 24  
    Ocena: 164
    NIE JEST PRAWIDŁOWY.
    Szczerze - nie widzę nic prawidłowego, wszystko co jest to jest nieprawidłowe.
    Do wycięcia i zrobienia od nowa, tym razem poprawnie.
    Konto firmowe:
    FEMAX Łazienki. Ogrzewanie. Instalacje.
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • #3 13755578
    endurasek
    Poziom 14  
    Rozumiem ze powinny byc zastosowane zawory 4drogowe i wymienniki plytowe ale pytam czy ma to prawo dzialać a jeśli nie to co można przerobić w malym stopniu to jest stara instalacia i zmiana calości jest zbyt kosztowna
  • REKLAMA
  • #4 13756297
    kabee84

Poziom 24  
    Ocena: 164
    PRZEDE WSZYSTKIM niepoprawnie podłączone naczynie wzbiorcze!!! To jest NIEBEZPIECZNE.
    Po drugie, planowany kocioł z podajnikiem jest BEZ NACZYNIA WZBIORCZEGO.
    Pompy sugerował bym na powrocie (choć to akurat nie jest jakiś specjalnie rażący błąd). Nigdzie nie ma mowy o zaworach zwrotnych, sterowaniu pompami... Nie wiem po co zawór bezpieczeństwa i manometr na układzie otwartym...
    Działać czy będzie?
    Pewnie tak... Takie cuda działają, że to się nawet fizjologom nie śniło.... Tylko później czytamy w kronikach "wybuch kotła, zginęło X osób" ; "rodzina zaczadzona, zginęło Y osób"... Tak się zazwyczaj kończą oszczędności.
    Konto firmowe:
    FEMAX Łazienki. Ogrzewanie. Instalacje.
    Szczęśliwa 25, Gdańsk, 83-110 | Tel.: 664 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: femax.pl
  • #5 13756578
    endurasek
    Poziom 14  
    Dziękuje za cenne uwagi i prosił bym o zweryfikowanie teraz instalacji
    I mam takie pytanie dodatkowe czy jest potrzebny zawór różnicowy przy pompie z pieca na ekogroszek?

• #6 13756637
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13756660
    endurasek
    Poziom 14  
    zdjecie jest dobrze wyswietlane na obrazku tylko jak sie na nie kliknie to sie obraca nie wiem czemu

Dodano po 13 [minuty]:

czyli wyrzucamy zawór a co do naczynia wyrównawczego w kuchni to pojawia się problem bo oba zbiorniki musiały by być na tej samej wysokości?

• #8 13756768
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 13756822
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #14 13761389
    wodyn
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Ja nie lubię mieszania instalacji. Dlatego kupiłbym boiler z dwiema wężownicami,choćby taki:

http://www.tanie-grzanie.net/product/Bojler-z...podlaczeniem-pod-trzon-kuchenny-wb-140/?id=13

pod jedną wężownicę podłączyłbym kostkę z trzonu kuchennego ( rurarz stal 1/25 cala zabezpieczone naczyniem wzb. otwartym).Do drugiej węzownicy -instalację CO .Wtedy boiler będzie pracował tez jak klasyczny grzejnik. Żeby w lecie nie dogrzewał grzejników-odcięcie zaworem np. na zasilaniu wężownicy.I trzeba sprytnie przewidzieć odpowietrzenia .
  • #15 13762073
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 13763395
    wodyn
    Poziom 18  
    Ocena: 76
    Tak, tak -miałem na myśli z dwiema wężownicami, a nie z podwójną.Ale takie znalazłem w sieci ,oferowane do sprzedaży,tylko pionowe. Ten boiler z linku można w części CW podłączyć tak :

I jeszcze: na zasileniu w ZW, oprócz zaznaczonego na rys. zaworu odcinającego powinien być zamontowany zawór zwrotny, który zapobiegnie cofnięciu wody gorącej w zasilenie w wodę zimną w razie wzrostu ciśnienia w przegrzanym bojlerze .Nadmiar ciśnienia powinien uruchomić zawór bezpieczeństwa.
  • #17 13765290
    endurasek
    Poziom 14  
    No tak ale to by zalatwilo sprawe bojlera ale piecem w kuchni chce tez dogrzewac pokoje.
    Jeszcze takie pytanko odnosnie pompy na zasilaniu czy na powrocie o to jest pytanie?
  • #18 13765536
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 13766052
    endurasek
    Poziom 14  
    Gdzies czytalem ze pompy na wejsciu pieca sie nie stosuje jesli zbiornik wyrownawczy znajduje sie zaraz nad piecem i skutkuje to wypychaniem wody przez pompe do zbiornika a mozna ja dac na wejsciu pieca jesli odleglosc piec-zbiornik jest duzo większa .
  • #20 13814135
    endurasek
    Poziom 14  
    Chcialem troche odświeżyć temat. Postanowiłem jeszcze wsadzić zawór trójdrożny na piecu i chciałem zapytać czy dobrze mi się wydaje ;)

Ze wzgledu na odleglość pieca od grzejników i że rury pujdą ziemią obawiam się że woda na powrocie może być zbyt zimna.
  • #21 13817570
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    endurasek napisał:
    Gdzies czytalem ze pompy na wejsciu pieca sie nie stosuje jesli zbiornik wyrownawczy znajduje sie zaraz nad piecem i skutkuje to wypychaniem wody przez pompe do zbiornika a mozna ja dac na wejsciu pieca jesli odleglosc piec-zbiornik jest duzo większa .

Dodano po 3 [minuty]:

endurasek napisał:
    Chcialem troche odświeżyć temat. Postanowiłem jeszcze wsadzić zawór trójdrożny na piecu i chciałem zapytać czy dobrze mi się wydaje ;)

Ze wzgledu na odleglość pieca od grzejników i że rury pujdą ziemią obawiam się że woda na powrocie może być zbyt zimna.

Przeczytaj jak wysoko musisz mieć naczynie wyrównawcze aby zamontować pompę na powrocie.
  • #23 13820514
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Jeżeli chcesz zabezpieczyć powrót ciepłej wody do kotła to tak, a jeśli zmniejszyć temperaturę na instalacje to nie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik forum prosi o ocenę poprawności instalacji centralnego ogrzewania w parterowym domu, zwracając uwagę na obawy dotyczące zbiornika wyrównawczego i umiejscowienia pompy. Odpowiedzi wskazują na liczne błędy w instalacji, w tym nieprawidłowe podłączenie naczynia wzbiorczego oraz brak zaworów zwrotnych. Użytkownicy sugerują, że pompa powinna być zainstalowana na powrocie, a zbiornik wyrównawczy musi być umiejscowiony przed zaworem zwrotnym. Pojawiają się również pytania o zastosowanie zaworu różnicowego oraz o możliwość użycia wymiennika ciepła. W dyskusji poruszane są kwestie związane z bezpieczeństwem instalacji oraz efektywnością grzewczą.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA