logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sporządzić umowę wynajmu nagłośnienia na imprezę? Koszty, podatki, zasady

sms240 29 Cze 2014 22:27 1098 7
REKLAMA
  • #1 13753870
    sms240
    Poziom 14  
    Witam
    Znajomy chce ode mnie wypożyczyć nagłośnienie na jedną imprezę. Chciałbym, by odbyło się to na zasadzie umowy wynajmu- nie wiem czy dobrze myślę ?
    Chodzi mi o to, by były w niej np. koszta, jakie poniesie w przypadku uszkodzenia sprzętu, czas, cena itp. Czy będę musiał zapłacić podatek od tego typu usługi ?
    Koszt wynajmu wyniesie 50 zł, jeśli jest to istotne. Dziękuję za wszelką pomoc ;)
  • REKLAMA
  • #2 13753901
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6380
    sms240 napisał:
    Koszt wynajmu wyniesie 50 zł

A co pożyczasz?
  • REKLAMA
  • #3 13753981
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Nawet nie pytam jaki to sprzęt jak koszt wynajmu 50zł....

Generalnie musisz napisać umowę tak by po ew. uszkodzeniu sprzętu cieszyć się z :

A. nowego sprzętu
    B. naprawionego sprzętu na ori częściach + parę zł w kieszeni za stresik

Pozdrówki
  • #4 13754005
    sms240
    Poziom 14  
    Pożyczam 2 górki DBS PRO HT-12, Subbas Samson DB1500A, końcówkę mocy ADS 800lx i kable.
    PANICZKAMIL dlaczego sądzisz, że skoro tak mały koszt najmu to muszą to być "omnitroniki" czy podobne rzeczy ?
  • REKLAMA
  • #5 13754158
    PANICZKAMIL
    Poziom 39  
    Ocena: 350
    Przeczytaj co pożyczasz jako "górki" i sam sobie odpowiedz... Czasem plp312 wstyd wydać ludziom a Ty DBS wydajesz...

Dodano po 3 [godziny] 40 [minuty]:

Albo niet - za 50zł ww. przez Ciecie sprzęt warto w sumie zabrać na imprezę jeśli nie obciąża mnie umowa, transport, obsługa, czyli ze strony pożyczającej jest ok a ze strony użyczającego to koszmar...
  • #6 13755381
    sms240
    Poziom 14  
    Ograłem już na nim z 50 imprez i nie mam zastrzeżeń.
    Ale trzymając się tematu- jak to jest z tym podatkiem ? Muszę coś płacić czy nie ? I czy taka umowa napisana przeze mnie ma moc prawną czy coś jeszcze muszę mieć ?
  • #7 13755731
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6380
    Ale serio pożyczasz nieznajomym za 50zł graty na impreze i jeszcze podatkiem się okładasz.

Po prostu napisz że sprzęt ma wrócić w stanie 100% sprawnym i koniecznie napisz że sprzęt w chwili pożyczenia był 100% sprawny.
    Niech się pod tym pożyczający podpisze i niech ma świadomość tego.
    Bo chyba gimbazom do remizy nie pożyczasz.
  • REKLAMA
  • #8 13762875
    sms240
    Poziom 14  
    Dziękuję za pomoc, temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sporządzenie umowy wynajmu nagłośnienia na imprezę, zwracając uwagę na kwestie kosztów, odpowiedzialności za uszkodzenia oraz ewentualnych zobowiązań podatkowych. W odpowiedziach podkreślono, że umowa powinna zawierać zapisy dotyczące stanu sprzętu w momencie wypożyczenia oraz obowiązek zwrotu w stanie nienaruszonym. Użytkownik planuje wynajem sprzętu za 50 zł, a w dyskusji pojawiły się również pytania o moc prawną umowy oraz konieczność płacenia podatku od tej usługi. Wskazano, że umowa powinna być jasna i zrozumiała, a także że warto zadbać o odpowiednie zabezpieczenia w przypadku uszkodzenia sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA