logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wyłącznik różnicowoprądowy 1-fazowy a brak przewodu PE w gniazdkach – skuteczność ochrony

mzuber 03 Lip 2014 11:43 5454 5
REKLAMA
  • #1 13763773
    mzuber
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    W instalacji w mieszkaniu mam wyłącznik różnicowo-prądowy 1-fazowy.
    Gniazdka w kuchni i łazience mają przewód PE i tam ochrona
    dodatkowa (różnicowo-prądowa) działa.

Natomiast w pozostałych pokojach są gniazdka bez PE (tylko L i N).

Czy w momencie porażenia od takiego gniazdka (lub urządzenia
    które do niego podłączymy) wyłącznik różnicowo-prądowy zadziała,
    czy w takim przypadku będzie nieskuteczny ?
  • REKLAMA
  • #2 13763798
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 368
    Czy gniazda w pokojach mają bolec ochronny ?
  • REKLAMA
  • #3 13763890
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 427
    mzuber napisał:
    Czy w momencie porażenia od takiego gniazdka (lub urządzenia
    które do niego podłączymy) wyłącznik różnicowo-prądowy zadziała,
    czy w takim przypadku będzie nieskuteczny ?

W instalacji dwuprzewodowej zgodnie z zaleceniami norm, wyłączników ochronnych różnicowo-prądowych się nie stosuje.
    Wielokrotnie na Forum było wspominane że w przypadku RCD to jest tandem łącznie z przewodem ochronnym. Nie ma wydzielonego PE nie ma i RCD.
    W zależności od podłączanego odbiornika zadziałanie takiego RCD może okazać się losowe, nieprzewidywalne, tzn. albo będzie to objawiało się brakiem zadziałania gdy okaże się to konieczne lub zbędnym zadziałaniem gdy nie będzie takiej potrzeby.
    Norma elektryczna to wiedza techniczna a nie totolotek.
    RCD w TN-C, czy instalacji z zerowaniem ochronnym to zbędny gadżet. Przerost treści nad formą.
  • REKLAMA
  • #4 13764185
    mzuber
    Poziom 13  
    Ocena: 50
    Ja doskonale rozumiem to co Ty mówisz i normy.

Ale nie o to mi chodzi.
    Chodzi mi o zasadę działania wyłącznika RCD abstrahując od norm.
    Interesuje mnie jego zadziałanie w instalacji z przewodami L i N.

Analizując instalację L i N oraz zasady działania wyłącznika różnicowo-prądowego,
    przytoczę:
    (Jeżeli w chronionym obwodzie pojawi się prąd upływowy (np. przez ciało człowieka do ziemi), to wtedy suma prądów w oknie przekładnika będzie różna od zera. W uzwojeniu wtórnym indukuje się SEM, która powoduje przepływ prądu przez cewkę przekaźnika spolaryzowanego. Pole magnetyczne wytworzone przez cewkę kompensuje pole magnetyczne magnesu stałego przekaźnika. Jeśli prąd upływu przekroczy próg zadziałania wyłącznika (IΔn), przekaźnik spolaryzowany zostanie otwarty zwalniając zamek i otwierając styki główne, a przez to odłączając zasilanie obwodu.)

I obrazek:
    Wyłącznik różnicowoprądowy 1-fazowy a brak przewodu PE w gniazdkach – skuteczność ochrony

W zasadzie działania wyłącznika różnicowo-prądowego nie ma mowy o normach
    i PE - to czysta fizyka - przewody L i N oraz prawo Kirchhoffa.

Niech mi więc ktoś mądry powie DLACZEGO wyłącznik różnicowo-prądowy nie zadziała prawidłowo w instalacji z przewodami L i N ?
    Załączniki:
    • roznicowka.png (13.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 13764260
    Adam_Bandit
    Poziom 20  
    Ocena: 60
    mzuber napisał:
    Niech mi więc ktoś mądry powie DLACZEGO wyłącznik różnicowo-prądowy nie zadziała prawidłowo w instalacji z przewodami L i N ?

Jeśli już to przewodami L i PEN bo takie są w instalacji TN-C, a nie zadziała prawidłowo dlatego, że jeśli pojawi się upływ na obudowę to i tak obwód zostanie zamknięty poprzez przewód PEN, a wiec różnicówka "nie widzi" tego jako upływ tylko jako normalną pracę.
  • #6 13764263
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4800
    mzuber napisał:
    J

Tysiąc siedemset razy pisano, że tam nie ma przewodu N!
    Elektrotechnika alternatywna to nie tutaj.. Zamykam.
REKLAMA