logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa monitorów na głośnikach STX

Spritzer 21 Kwi 2005 23:06 1680 11
REKLAMA
  • #1 1426308
    Spritzer
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Chciałbym zrobić monitorki z głośników STX i to nie podlega dyskusji ;) Natomiast zastanawiam się nad doborem głośników .. Mają spełniać rolę głośników efekwowych do słuchania muzyki i oglądania DVD. W niedalekiej przyszłości zostaną uzupełnione o subwoofer i kolumny podłogowe ...proponuje
    wysokotonowy GDWK-11-200-4-AJ
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=10
    średniotonowy GDM-17-150-8-SS
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=1&vSubPage=21

Co o tym myślicie? Może zastosować inny głośnik?
    Na design i ostateczne wykończenie mam kilka pomysłów jednak mam problem z wyliczeniem litrażu skrzyń, br i zwrotnic- w zasadzie nie mam o nich zielonego pojęcia
    Okażcie trochę wyrozumiałości i cierpliwości dla mnie to mój pierwszy projekt. Postaram się zamieścić owoc mojej pracy na łamach forum ;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1426762
    piórko
    Poziom 30  
    Ocena: 90
    "Chciałbym zrobić monitorki z głośników STX i to nie podlega dyskusji"

Spróbuję jednak podyskutować... Dobrym pomysłem na głośniki efektowe wydaje mi się arn-150-05-8.

Jeśli jednak koniecznie stx to może GDN-18-120-6-SW ?

Na temat zwrotnicy poczytaj np. tu.

A co do obliczania obudowy... to temat według mnie niemożliwy do zwięzłego opisania. Spróbuj na początek użyć "kalkulatorka", w którym trzeba wpisać 3 podstawowe parametry głośnika. Obliczy Ci wielkość obudowy i częstotliwość strojenia (dla bas-reflexu). Uzyskane wyniki będziemy weryfikować na forum.
  • #3 1426824
    PANCIO WIŁ
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Po pierwsze zamiast tego gdm daj jakiegos małego gdn 16-17 centów...
  • #4 1426972
    de Virez
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Ja popieram GDN 18-120-6-sw. Jest to głośnik nisko-srednio tonowy. Kosztuje 39 zl, a jednasatelita na nim kosztuje 250 zl czyli sporo drożej od większości 3 drożnych STX i ponad 2x drożej od innych dwudrożnych, w ktorych sedzą tylko nisko i wysokotonowe. Jaki jest sens budować kolumne, która średnich tonów nie bedzie miala? Co do zwrotnic, to ta ze stronki STX raczej by sie nie nadawala. Poza tym ten nisko sredni ma 2 db wyższą efektywność od reszty. Chyba nie trzeba by było tłumić wtedy wysokich tonów, gdzie efektywność jest podobna. Poczekaj chwile to wylicze obudowe. Pozdro.

Kurde nie potrafie tego obliczyć. Z wykres wynika że tam przy 15 litrach jest oooogromna dziura w wytrzymałości mocowej :( . Ide szukać na elektrodzie, co z tym zrobić. Może gdzieś bład zrobilem z wpisywaniem,albo co...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1427234
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    15L @ 50Hz (~10dB@42Hz) to jest siodelko (55W@70Hz) ale to jest w wiekszosci glosników jezeli maja to byc satelitki to proponuje mniejsza paczke 10L@62Hz lepsza wytrzymalosc mocowa :D ale gorsze zejscie -10dB@50Hz. Swoja droga wydaje mi sie to ciekawe glosniki moze jakies nastepne zamowienie opre na nich szkoda ze sa tylko 6 om 12om by bardzo cieszył.
  • #6 1427348
    de Virez
    Poziom 24  
    Toadi jak proponował byś ciąć? I strasznie długi ten BR bedzie... Nie wiem jak go zmieścic w obudowie 10 litrow.
  • REKLAMA
  • #7 1427632
    jakubkrawiec
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    Po co BR w głośniku efektowym? Absurd!
  • #8 1427735
    toadi
    Poziom 36  
    Ocena: 63
    bo puki nie bedzie mial porzednych kolumn cos by pasowalo zeby zagraly ...... poza tym mozna ustawic tak w amplitunerze ze bedzie sialo pelnym pasmem na wszystkie glosniki tez efektowe co fajnie sie sprzawdza przy sluchaniu (a raczej ogladniu) koncertów z DVD zeby uzyskac upragnione 115dB w calym pasmie :D albo po prostu jak nie masz suba.

Ja wiem ciac gdzies dosc nisko najlepiej bylo by 3 kilo ale SXTa wysokotonowe tak nie lubia to wiec 4 kilo 12dB
  • REKLAMA
  • #9 1435513
    Spritzer
    Poziom 11  
    Piórko dzięki za rade użyje GDN-18-120-6-SW .. co do obliczeń to się dokształcam i już trochę opanowałem tą sztukę ;) WinISD tu majstruje;]
    A zwrotnice hmm do tego jeszcze dojdę bo na razie tylko wiem do czego to jest .. najlepiej jak byście mi powiedzieli jaką kupić co i jak podłączyć i cacy :] Ale może sam się trochę pomęczę bo mam w planach kolumny i suba więc wiedza się przyda..

Pancio Wil
    Większość popiera te głośniczki więc się z nimi zgodzę mimo że gabaryty trochę odbiegają od "satelitek" Ale warto spróbować

Jakubkrawiec
    No racja ale Toadi to doskonale wyjaśniła :D

Tak mniej więcej
    10L @62,50 Toadi tak zaproponował i wydaje się być dobrze (z tego co widzę na wykresie..)
    BR 4,70średnica a dł. blisko 10 cm .. Ktoś ma inne pomysły na to??

Może jeszcze dodam że słucham muzyki technicznej od house (tribal, funky) po przez Techno do mocno przesterowanych dźwięków Schranz ;) A strojenie ma chyba wpływ na dźwięk jego moc, bass itp.??

Dziękuje wszystkim za dotychczasową pomoc :]
  • #10 1446662
    de Virez
    Poziom 24  
    To strojenie jest the best:) Jeśli bedziesz chcial mieć bas z tego głośnika to odleci przy 20-30 watach... Nie da sie zrobić tanio dwudrożnych kolumn, żeby mialy i bas i nadawaly sie na monitorki do kina domowego. Żeby mieć dużo basu musial bys zastosować jakiegos GDNa (oprucz 18-120-6 sw) od stx, a wtedy mialbyś ogromną dziure na srednich. Zatem to co bylo powiedziane :) - 10 litrow 62 Hz. Chyba że z wysokich użyl byś tesli- jest zdaje sie jeden głośnik, ktory jest srednio wysokim 250-18000 Hz. Do tego GDNa 20 albo 22 i masz bassss. Ale nie wiem jak sie ta tesla sprawuje. Ale może i bedzie sie nadawac na monitorki.
  • #11 1451463
    Spritzer
    Poziom 11  
    No pozostaje tylko problem zwrotnic których nie posiadam :/ i w zasadzie nie wiem co kupić ... Skoro odradzacie te ze stronki STX-a to dajcie jakieś inne propozycje
  • #12 1460986
    de Virez
    Poziom 24  
    jakies janbo są.. one mają niższe odciecie... Albo jeszcze zrobić samemu:) ale to już trz costam umieć. Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy budowy monitorów efektowych z głośników STX do słuchania muzyki i oglądania DVD, z planami rozszerzenia systemu o subwoofer i kolumny podłogowe. Proponowane głośniki to wysokotonowy GDWK-11-200-4-AJ oraz średniotonowy GDM-17-150-8-SS, jednak uczestnicy sugerują alternatywy, takie jak nisko-średniotonowy GDN-18-120-6-SW, który ma wyższą efektywność i lepsze właściwości do zastosowań satelitarnych. Poruszono kwestie doboru obudowy bas-reflex (BR) o pojemności około 10-15 litrów i strojenia na częstotliwości 50-62 Hz, z uwzględnieniem kompromisu między wytrzymałością mocową a zejściem basu. Dyskutowano także o zwrotnicach – odradzono stosowanie standardowych zwrotnic ze strony STX, sugerując samodzielne wykonanie lub zakup zwrotnic innych marek, np. Janbo, z niższym punktem odcięcia. Wskazano, że dobór zwrotnicy i odpowiednie cięcie pasma (około 4 kHz, 12 dB/okt) jest kluczowy dla uzyskania dobrego brzmienia. Autor korzysta z programu WinISD do symulacji obudowy i planuje dalsze eksperymenty z konstrukcją. W dyskusji pojawiła się także sugestia użycia głośników Tesla jako alternatywy dla wysokotonowych. Całość koncentruje się na optymalizacji parametrów obudowy, doborze głośników i zwrotnic dla uzyskania satysfakcjonującego dźwięku w monitorach efektowych STX.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA