logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Cyfrowy Polsat - wymiana dekoderów telewizji satelitarnej.

AnTech 08 Lip 2014 20:11 15675 42
REKLAMA
  • #1 13778979
    AnTech
    Poziom 31  
    Ocena: 87
    Od kilku miesięcy jestem nagabywany telefonicznie przez Cyfrowy Polsat. Rzecz dotyczy wymiany posiadanego dekodera telewizji satelitarnej. Pierwszą umowę zawarłem w 2007 roku. Obecnie umowa jest na czas nieokreślony, a dekoder jest moją własnością. Konsultantki i konsultanci usilnie wciskali mi dekoder HD za złotówkę i dotychczasowy pakiet programów na dwadzieścia kilka miesięcy w tym pierwsze sześć niepłatne zachwalając jaka to świetna oferta dla mnie jako stałego klienta firmy. Dzisiaj znowu telefonowano z ofertą, ecie-pecie-cuda-wianki... Godzinę później ponownie telefon, tym razem z informacją, że wymiana dekodera jest obowiązkowa ze względu na zmianę systemu kodowania czy coś w tym rodzaju. Wcześniej nie było o tym ani słowa.
    Poprosiłem o przysłanie oferty i uzasadnienia wymiany dekodera. Dla mnie taka wymiana jest równoznaczna z wyrzuceniem sprawnego urządzenia na śmietnik. Oczywiście takiego pisma nie przyślą. Nie lubię takich spraw załatwiać przez telefon, a dekoder HD do niczego nie jest mi potrzebny.
    Mieliście podobne "przeboje"? Czy wymiana dekodera jest technicznie uzasadniona czy to tylko sposób na niepokornego klienta aby podpisał lojalkę na kolejne dwa lata? Obecnie mogę w każdej chwili zrezygnować z usług CP.
  • REKLAMA
  • #2 13779349
    telbod
    Poziom 32  
    Ocena: 239
    Czas aby przestac dublowac nadawanie programów w SD i HD. Nie odbierac telefonów, przejsc sie do punktu, albo zmienić operatora....
  • #3 13779423
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    AnTech napisał:
    Mieliście podobne "przeboje"?

Tak, skończyło się rozwiązaniem umowy.

AnTech napisał:
    Oczywiście takiego pisma nie przyślą.

Pewnie, że nie.

AnTech napisał:
    wymiana dekodera jest obowiązkowa

Jakby była obowiązkowa, to nie ma to nic wspólnego z nową umową. Ot po prostu by wymienili.

AnTech napisał:
    Czy wymiana dekodera jest technicznie uzasadniona czy to tylko sposób na niepokornego klienta aby podpisał lojalkę na kolejne dwa lata?

Moim zdaniem nie. Dlatego nie mam już z nimi nic wspólnego.

AnTech napisał:
    Obecnie mogę w każdej chwili zrezygnować z usług CP.

Obowiązuje okres wypowiedzenia :-)
  • #4 13780232
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13780300
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13781342
    AnTech
    Poziom 31  
    Ciekawa sprawa z tym wyłączaniem. 27 czerwca (piątek) zamiast programu telewizyjnego oglądałem komunikat "Tego kanału nie w twoim abonamencie". Tak było do poniedziałku. Po interwncji w internetowym biurze obsługi otrzymałem odpowiedź, że sygnał jest cały czas nadawany. Jednak rzeczony komunikat nadal figurował na ekranie. Po wymianie korespondencji CP zastosował "dodatkowe ponowienie nadawania sygnału" i wszystko wróciło do normy.
    Z ciekawostek: brak sygnału nastąpił na kilka godzin przed upływem okresu rozliczeniowego. Może jednak to tylko awaria techniczna i zbieg okoliczności ;)
  • REKLAMA
  • #8 13781353
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 13781367
    AnTech
    Poziom 31  
    Takiej opcji nie brałem na razie pod uwagę. Do tej pory, przez siedem lat, nie było żadnych problemów z Cyfrowym Polsatem.
  • #10 13782821
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 13783105
    zimny8
    Poziom 33  
    Ocena: 503
    Zadzwoń do nich i powiedz że rozważasz wypowiedzenie umowy, i przejście do innej platformy, z powodu ogólnie niskiej jakości usługi. Nawet jeśli nie wszystkie problemy się skończą to dostaniesz ofertę promocyjną.
    Jak kiedyś zaczęli mi wydziwiać, to ja zacząłem ich nękać telefonami o problemach i odejściu, raz nawet posłałem im wypowiedzenie z którego się wycofałem na kilka dni przed wejściem w życie - skutek, rozszerzony pakiet. w cenie podstawowej :).
    Przejmij inicjatywę idź na wojnę, nawet jak wszystko działa, od czasu do czasu dzwoń z pretensjami, jesteś starym klientem, żądaj promocji które Cię nie zobligują do zawarcia terminowej umowy.
  • REKLAMA
  • #12 13783699
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 13828865
    AnTech
    Poziom 31  
    Ciekawostka :) Wczoraj w godzinach południowych znowu na ekranie telewizora zobaczyłem komunikat "Tego kanału nie ma w twoim abonamencie". Oczywiście kanał jest w abonamencie, a abonament opłacony do 27 sierpnia 2014. Przed południem sygnał jeszcze był. Dziwnym zbiegiem okoliczności ponowne wyłączenie sygnału nastąpiło miesiąc po poprzednim, pod koniec okresu rozliczeniowego.
    Interweniowałem w COK Cyfrowego Polsatu. Zobaczymy co tym razem napiszą.
  • #15 13830625
    Kpc21
    Poziom 23  
    Ocena: 101
    Z powodu zamoknięcia konwertera dekoder wyświetlałby komunikat o braku uprawnień? Inteligentni ci ludzie na COK-u nie są.

Czytałem jeszcze dzisiaj o podobnym przypadku, trzeba było ponowić uprawnienia. Albo przez iCOK, albo telefonicznie.
  • #16 13830778
    jjaskie
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Witajcie,
    a mi wczoraj konsultant, po długim nieudanym nagabywaniu, zaproponował bezpłatną wymianę starego dekodera Mini na HD za pomocą kuriera. Oczywiście dekoder, który posiadam, jest moją własnością, tak ma być też z nowym. Ponieważ nie za bardzo mogę to tak załatwić, stanęło na tym, że wymienię sobie w punkcie.
    I twardo zaznaczał: to nie jest oferta! To konieczna, techniczna wymiana dekoderów.
    Nie mieliście takich propozycji?
    Pozdrawiam --- Jurek
  • #17 13830838
    klarun
    Poziom 10  
    Ja nie miałem. A nie podpisywałeś niczego? Jak niczego nie podpisywałeś to bierz. Sam fakt wzięcie dekodera niczego nie zmienia. Teraz firmy muszą trochę zadbać o klientów, więc jest to możliwe:)
  • #18 13831134
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 13832016
    Kpc21
    Poziom 23  
    Ocena: 101
    To kwestia chociażby tego, że mając wśród klientów dekodery SD, trzeba dodatkowo nadawać osobną wersję SD wszystkich kanałów HD, a w przypadku kanałów SD nie można stosować standardu DVB-S2, a nawet kompresji MPEG-4 przy starym DVB-S. Już teraz niektóre kanały (np. TVP Historia) nadawane są w DVB-S2, przez co nie są odbierane przez dekodery SD. To wszystko prowadzi do marnowania miejsca na transponderach. W przypadku DVB-T ktoś na szczęście pomyślał i wprowadził obowiązek obsługi HD przez wszystkie sprzedawane w kraju odbiorniki (telewizory i tunery typu STB), dzięki czemu TVP może nadawać kanały TVP1 i TVP2 w HD bez żadnych dubli SD.
  • #20 13832145
    AnTech
    Poziom 31  
    W takim razie CP powinien łaskawie powiadomić pisemnie abonenta, że zmienia to i owo w swoim ogródku i konieczna jest wymiana urządzeń odbiorczych zamiast mydlić oczy podejrzaną superofertą.

CP twierdzi, że nadawanie nie zostało przerwanie i zastosowano "dodatkowe ponowienie nadawania sygnału". Wszystko wróciło do normy.
    Jednak znowu próbowali zgonić winę na mój dekoder. Nic z nim nie robiłem, działa bez zarzutu.
  • #21 13836479
    Bambzo
    Poziom 13  
    Ocena: 37
    Mam dokładnie te samą sytuację. Od czterech tygodni tak mniej więcej w odstępach 10 dniowych ściągają mi uprawnienia do odbiory w wyniku czego mam ciemny ekran. Wczoraj odbyłem rozmowę z konsultantem, który oczywiście wciska mi, że powodem jest usterka mojego tunera. Jak na razie radze sobie w ten sposób, że sam ponawiam sobie nadanie uprawnień (przez stronę www) i działa to błyskawicznie - max 5 minut.
    Konsultant zaoferował mi wymianę tunera w punkcie obsługi. Ciekaw jestem tylko czy jest to taka zwyczajna wymiana czy wiąże się z podpisaniem jakiejś nowej umowy. Jeśli to drugie to rezygnuje z CP. Umowa podstawowa już dawno mi się skończyła i jestem na rocznych okresach dodatkowych tak wiec obowiązuje mnie 3 miesięczny okres wypowiedzenia.
    Inna sprawa to jaki tuner wybrać? Do tej pory korzystam z starego Samsunga SD i jestem b. zadowolony. Tuner stabilny, bardzo bardzo rzadko się wiesza. Słyszałem że tunery HD to straszna kiszka. Jaki byście polecili? a jaki stanowczo odradzali? Jestem w tej komfortowej sytuacji, że jak pojawia się duże kłopoty z tunerem to po prostu się pożegnam z CP.
  • #22 13836504
    Dominik Wedler
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Cyfrowy Polsat staje się z dnia na dzień coraz większym i coraz bardziej upierdliwym cwaniakiem. Gdy tylko zbliża się koniec umowy to telefon potrafi dzwoni po kilka razy dziennie. Co do dekoderów to u mnie akurat już 3 modele padły i w czasie trwania umowy CP oczywiście dokonało darmowej wymiany, niestety jeden przypadek awarii dekodera nastąpił tuż przed końcem umowy i nie omieszkali dokonać licznych prób wciśnięcia przedłużenia na kolejne lata. Od kilku miesięcy poważnie zastanawiam się nad rozwiązaniem umowy, a już na pewno dokonam tego jeśli faktycznie Polsat zakoduje transmisję z tegorocznych Mistrzostw Świata w Siatkówce na odrębnym kanale, za który będzie trzeba dodatkowo płacic.
  • #23 13840520
    scalok
    Poziom 30  
    Ocena: 273
    Dominik Wedler napisał:
    Od kilku miesięcy poważnie zastanawiam się nad rozwiązaniem umowy, a już na pewno dokonam tego jeśli faktycznie Polsat zakoduje transmisję z tegorocznych Mistrzostw Świata w Siatkówce na odrębnym kanale, za który będzie trzeba dodatkowo płacic.

http://eurosport.onet.pl/siatkowka/reprezenta...olsat-nie-chce-zarobic-na-mistrzostwach/f6z77
  • #24 13843815
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5399
    Bambzo napisał:
    Konsultant zaoferował mi wymianę tunera w punkcie obsługi. Ciekaw jestem tylko czy jest to taka zwyczajna wymiana czy wiąże się z podpisaniem jakiejś nowej umowy

Zależy jaką bajeczkę wciśnie Ci sprzedawca (prowizja), i w co uwierzysz.
    Bambzo napisał:
    Inna sprawa to jaki tuner wybrać?

To nie klient o tym decyduje, tylko oferta jaką wybierze.
  • #25 13844619
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #26 13844646
    KOCUREK1970
    collar napisał:
    Przestać nadawać SD. Wysłać wcześniej wszystkim pisemną informację że od danego dnia nie będą mogli oglądąć tego na swoich, dekoderach a nowe dostaną w ramach 'promocji' gratis

A co zrobią kablówki z sygnałem analogowym, to nie takie proste w miejsce kanału SD wstawić HD, i to jeszcze w analoga (inne opłaty licencyjne, kasa za branie sygnału), patrzysz na to tylko z perspektywy jednostki, a operatorzy maja też podpisane umowy z sieciami kablowymi, z hotelami itd.
    collar napisał:
    przecież ten hardware jest wart garści ryżu

Być może, ale przy liczbie 3 mln klientów ogólnie, gdzie około 1 mln ma jeszcze przestarzały sprzęt, to już nie jest "garść ryżu", tylko wielkie góry tego ryżu, które musi kupić, lub za nie zapłacić operator.
    collar napisał:
    Dlaczego w tym kraju jedni drugim robią ciągle pod górkę ?

Nikt nikomu pod górkę nie robi.
    Wiesz co to kapitalizm, prywatny biznes - to ma ZARABIAĆ kasę, a nie ja trwonić.

A co z e@fakturami, naiwni uwierzyli, że tym sposobem chronią przyrodę, a tak naprawdę chronią kasę przedsiębiorstw świadczących usługi.
    Gdzieś widziałem wyliczenia, że tym sposobem firmy zaoszczędzają około 25 MLN! zł MIESIĘCZNIE, licząc, że wysłanie jednej faktury to 1 zł (papier, drukarnia, koperta, opłata pocztowa).
    A nam się wmawia pitu, pitu o ekologii....
  • #27 13844670
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 13844683
    KOCUREK1970
    collar
    Mnie tego tłumaczyć nie musisz.
    Też żyję w TYM kraju, i widzę jak to wygląda.
    Reszta nikogo nie obchodzi, i trzeba się z tym pogodzić, MY klienci nic absolutnie w naszym kraju nie znaczymy, liczy się tylko zysk wielkich korporacji.
    Są dwie możliwości, jakie ja widzę:
    - zrezygnować ze wszystkiego, wrócić na drzewo i cieszyć się życiem
    - nie rezygnować z niczego, i mając taką a nie inną świadomość, też cieszyć się życiem.
    collar napisał:
    Ja pisałem w nawiązaniu do cyfrowej telewizji satelitarnej i naziemnej, a nie sieci kablowych.

A od kogo kablówki mają CAŁĄ swoją ofertę...?.
  • #29 13847218
    AnTech
    Poziom 31  
    Dzisiaj ponownie ujrzałem komunikat - "Tego kanału nie ma w twoim abonamencie".
    Jak nie ma, jak jest - powiedziałby klasyk :)
    Dziwnym zbiegiem okoliczności sytuacja powtarza się w weekend. Tym razem w niedzielę, poprzednio w piątek i sobotę.
    Ostatnio zalecili mi sprawdzenie dekodera w autoryzowanym serwisie. Ponadto twierdzą, że sygnał jest nieprzerwanie nadawany.
    Kanały niekodowanie polsko oraz obcojęzyczne odbieram bez problemów. Wnioskuję zatem, że urządzenia odbiorcze mam sprawne.
  • #30 13851091
    AnTech
    Poziom 31  
    W odpowiedzi na mojego maila CP informuje, że sygnał jest cały czas nadawany i dotatkowo ponowiony. Czyli to samo co poprzednio. Poza tym zalecają włączenie jednego z jedenastu podanych kanałów i pozostawienie go na co najmniej dwie godziny. W razie dalszych problemów odwiedzić Autoryzowany Punkt Sprzedaży.
    Oczywiście dzisiaj sygnał jest bez żadnej mojej ingerencji w dekoder. Sam się naprawia :) Gdybym go zaniósł do APS usłyszałbym zapewne, że trzeba wymienić dekoder ;)
    Zaczyna się gra w ciuciu-babkę L)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy forum dyskutują o wymianie dekoderów telewizji satelitarnej oferowanej przez Cyfrowy Polsat, która jest postrzegana jako obowiązkowa z powodu zmian w systemie kodowania. Klienci skarżą się na natarczywe telefony z ofertami wymiany dekodera na model HD za symboliczną złotówkę oraz na problemy z odbiorem kanałów, które są często przypisywane awariom dekoderów. Wiele osób sugeruje, że wymiana dekoderów jest częścią strategii firmy, aby zredukować nadawanie kanałów w standardzie SD. Użytkownicy rozważają przejście do konkurencyjnych operatorów, a także dzielą się doświadczeniami związanymi z jakością usług i problemami technicznymi. Wymiana dekodera jest często postrzegana jako sposób na wymuszenie nowych umów, co budzi frustrację wśród długoterminowych klientów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA