logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić BIOS, by komputer widział płytę z Windows 7?

panbolek 09 Lip 2014 17:13 1545 7
REKLAMA
  • #1 13781489
    panbolek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam, mój problem polega na tym że chce zainstalować na nowo win7 lecz komputer nie widzi płyty z windowsem ani z win pro ani z win home i tu maje pytanie:
    1. Co muszę poprzestawiać w biosie żeby odpalić windowsa ?
    Dodam że jak był kuzyn coś poprzestawiał w biosie i mu uznało że jest windows na płycie.
    Oto screeny z bios-u : Jak ustawić BIOS, by komputer widział płytę z Windows 7? Jak ustawić BIOS, by komputer widział płytę z Windows 7? Jak ustawić BIOS, by komputer widział płytę z Windows 7? Jak ustawić BIOS, by komputer widział płytę z Windows 7?

Dodam że płyta jest skopiowana z oryginalnej in stalki windowsa.
    Proszę o pomoc
    A zapomniałbym że sata misze ustawić na IDE bo bez tego nie pozwala mi zainstalować komp wo-gule windowsa na żadnej partycji.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13781577
    panbolek
    Poziom 13  
    panbolek napisał:

Dodam że jak był kuzyn coś poprzestawiał w biosie i mu uznało że jest windows na płycie.

Czyli windows dobrze nagrany a kieszeń działająca.
    I nie tylko 1 płyte mi tak nie czyta tylko 2 płyty i bootowanego pena równierz.
    A jak kuzyn coś przestawiał nie popatrzyłem i nie wiem jak więc proszę was o pomoc :/
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 13781660
    panbolek
    Poziom 13  
    Jeśli chodzi o boot options 1 robiłem tak ale nie pomogło tylko wystartowała płyta lecz jak miałem już na jakiej partycji zainstalować win to nic nie widział komp jak weznę zainstaluj sterownik a i to sata też muszę przestawiać bo jak nie przestawie na IDE to na każdej partycji wyskakuje takie info "Wybrany dysk ma styl partycji GPT"
  • #6 13785909
    benbog
    Poziom 23  
    Ocena: 59
    Taki pomysł: a nie prościej i szybciej zapytać kuzyna?
  • #7 13785917
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Sformatuj dysk na który instalujesz windowsa bootowalnym DMDE.
  • #8 13795055
    panbolek
    Poziom 13  
    Dziękuje wszystkim za pomoc ale przyszedł kumpel i zrobił mi formata a pan up bardzo dobrze myślał że trzeba sformatować partycje.
    Jednak zrobił mi format bez tego DMDE bo skończyły mi się wczesniej 30 dni na windowsa i niewiem czemu i mój kumpel sam się zastanawiał dlaczego po terminie nie włanczała się kopi systemu tylko miałem żeby włożyć cd z windowsem i dodam że też się zastanawiał dlaczego mi się zrobiło to GTP :/
    Ale dziękuje panu up za dobrą sugestie :P
    Jednak pan też się zna sporo :P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows 7, ponieważ komputer nie rozpoznaje płyty instalacyjnej ani bootowalnego pendrive'a. Wskazano, że BIOS może być źle skonfigurowany, a użytkownik musi ustawić bootowanie z napędu optycznego jako pierwsze. Dodatkowo, konieczne jest przestawienie ustawienia SATA na IDE, aby uniknąć problemów z partycjonowaniem (styl partycji GPT). Po kilku sugestiach, użytkownik zdołał sformatować partycję, co umożliwiło instalację systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA