Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Amica/HK3302/EHK2.848TkKDpHOSr - Nie działa piekarnik - wszystkie opcje,płyta ok

piatro 09 Jul 2014 17:41 8196 10
Automation24
    piatro
    Level 2  
    Witam,
    Szukam pomocy na forum w sprawie niedziałającego piekarnika Amica model HK3302 Typ EHK2.848TkKDpHOSrL . Kuchenka ma kilka lat, działała bez problemów, natomiast od jakiegoś czasu przestał działać piekarnik - zupełnie (nie działają wszystkie funkcje włącznie z oświetleniem). Płyta grzewcza działa tak samo jak przekrętło piekarnika i wyświetlacz. Wyciągnąłem kuchenkę, żeby zobaczyć czy coś się nie rozłączyło (zdjęcie załączone). Czy mogę prosić znawców o opinię od czego powinienem zacząć, żeby zdiagnozować usterkę?

Z góry dziękuję za pomoc,
    Pzdr,
    Piatro
    Amica/HK3302/EHK2.848TkKDpHOSr - Nie działa piekarnik - wszystkie opcje,płyta ok
  • Automation24
    cezet
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Pewnie zera migają na zegarze....
  • Automation24
    piatro
    Level 2  
    No właśnie nie, przeglądałem forum, więc to od razu wykluczyłem -tak samo z wyłączeniem i włączeniem zasilania.
    rafalwooy
    Level 2  
    Wybierak sprawny? Nie ma okopconych styków?
    Trull
    Level 28  
    Mogą być również spalone styki przekaźnika na zegarze odpowiedzialne za zasilanie piekarnika, przełącznik wybieraka funkcji...... Uszkodzeń może być wiele, najłatwiej poszukać miernikiem.
    sq6ade
    Level 40  
    skryn wrote:
    Taki masz problem:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9336154#9336154

bądź rozwarty termik zaznaczony poniżej:

Hej serwisanci AGD :)
    Mam pytanie o ten drugi termik co zamyka obwód dla dolnej grzałki , grzałki termoobiegu i silniczka rusztu - jaką ma temperaturę odłączenia ?
    To ten zasłonięty na załączonej fotce w cytowanym poście - listwą do podłączenia \
    zasilania do kuchni.
    (niebieski przewód z osłonką konektora w kol. czerwonym lecący w dół od lewa do prawa - obok przebiega też przewód zerujący żóto-zielony)
    Trull
    Level 28  
    To termik krańcowy (zabezpieczający) , uszkodzenie jego skutkuje odłączeniem całego piekarnika. W wypadku awarii termostatu regulowanego ma za zadanie odłączyć CAŁY piekarnik po uzyskaniu 350 °C.
    sq6ade
    Level 40  
    Nieprawda bo on odłącza tylko te 3 odbiorniki energii o których napisałem.
    Dolną grzałkę , grzałkę termoobiegu i silnik grilla.
    To widać nawet na tej fotce w temacie.
    Termik zaznaczony strzałką odłącza więcej.
    piatro
    Level 2  
    Dzięki panowie za pomoc. Okazało się, że trzeba wymienić sterownik - po wymianie hula jak należy. Koszt wymiany to 500 zł (część + wykonanie)

pzdr,
    P
    Anonymous
    Level 1