hahahahaaa
tyle to ja wiem ale mi idzie o faktyczną ilość oleju jaka wchodzi do tego samochodu a nie ile wlac żeby na bagnecie sie zgadzało !!!
jak nie znasz odpowiedzi na pytanie to nie nabijaj sobie postów !!!
FeniksTech - Modułowy program do obsługi firm i serwisów
marek - niemiluch z ciebie i tyle. Powinno sie lać na bagnet. Jakby ci producent napisał (np błąd drukarski) albo ktoś dla żartów podał, że wchodzi nie 3,9 tylko 39 litrów, to wlałbyś te 39? Ale by była przygoda jakby się okazało, że ci się troszke nie zmieściło i masz w garażu oleju po kostki...
Witam!
Prowadzę serwis olejowy i z tym olejem jest różnie. Teoretyczna wartość podana w katalogu czasami ma się nijak do tego co wlewa się do silnika. Wszystko zależy od sposobu spuszczania oleju, czy korkiem czy przez wysysarkę. Ważny jest też filtr olejowy, zdaża się że ktoś zakłada filtr o innej pojemności, aby pasował na gwint. I wtedy różnice są znaczne. Ja zawsze robię w ten sposób: jeżeli teoretycznie wchodzi np. 3.5l to wlewam 3 litry odpalam sprzęta i po paru minutach jak dobrze ścieknie sprawdzam stan i uzupełniam na 3/4. Więcej nie warto bo nadmiar nie jest wskazany.
pozdrawiam
a wiec dlaczego pytam :
po spuszczeniu wlali mi do auta 4 litry ( powinno być ok - az nad stan ) tymczasem na bagnecie sucho !!!
dolałem jeszcze 2 litry i na bagnecie wyszła połowa !!! też wyczytałem że niby 3.5 i 4.5 ale nie 6 !!!
no chyba że mnie serwis okantował !!!
FeniksTech - Modułowy program do obsługi firm i serwisów
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ W dyskusji poruszono problem rozbieżnych danych dotyczących ilości oleju silnikowego potrzebnego do wymiany w silniku 1.6 benzyna Fiata Doblo. Producent podaje wartość około 3,9 litra, jednak w praktyce ilość ta może się różnić w zależności od metody spuszczania oleju (korek spustowy lub wysysarka) oraz zastosowanego filtra olejowego, który może mieć różną pojemność. Zaleca się wlewanie oleju do momentu, aż poziom na bagnecie znajdzie się między oznaczeniami minimum i maksimum. Praktyczne podejście to wlewanie początkowo około 3 litrów, uruchomienie silnika, a następnie uzupełnianie do właściwego poziomu. Wskazano również, że nadmiar oleju jest niekorzystny. Autor zgłaszał wątpliwości, gdy po wlaniu 4 litrów poziom na bagnecie był suchy, a po dolaniu kolejnych 2 litrów poziom sięgał połowy bagnetu, co sugeruje możliwe błędy serwisu lub różnice w instrukcjach, gdzie pojawiają się wartości od 3,5 do 4,5 litra, a nawet 6 litrów, co jest nieprawdopodobne. Wygenerowane przez model językowy.