logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy Aquamatic 8T Pasek pralki zrywa koła pralki i silnika nie są w osi.

krzak609 15 Lip 2014 08:25 2745 11
REKLAMA
  • #1 13797612
    krzak609
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam.
    Wymieniłem pasek w pralce Candy 8T. Po pewnym czasie nowy także spadł. Stary pasek spadał i po zakupie nowego okazało się, że stary jest nieźle rozciągnięty. ok. 4,5 5 cm różnicy. Po założeniu nowego (ciężko, ale dałem radę) okazało się, że koło pasowe pralki chyba nie jest w osi z kołem silnika. Ponieważ pasek na kole pralki jest na samym brzegu, a na kole pasowym silnika dokładnie z drugiej strony i także w pozycji skrajnej. Czy to jest jakaś wada?

A przy okazji. Czy jest jakaś regulacja naciągu paska? Proszę o podpowiedź. Nowy pasek poprzez skrajne położenia i poprzez mocne naciągnięcie został już lekko nadkrojony czyli ,,zwężony". Kupiłem nowy i szkoda byłoby zepsuć ponownie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13798775
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 693
    Witam.

Czy jest jakaś regulacja naciągu paska? [/quote]

Jak się przyglądniesz mocowaniu silnika prania to będzie jasność. Trochę własnego wisiłku, myślenia.
  • REKLAMA
  • #3 16142507
    krzak609
    Poziom 9  
    Nie dostałem żadnej MĄDREJ podpowiedzi więc co jakiś czas wymieniam pasek. Mniej wyciągnięty żadziej spada.
  • REKLAMA
  • #4 16142539
    niewolno2
    Poziom 40  
    Ocena: 1255
    Skoro cyklicznie wymieniasz paski to jest coś na rzeczy i warto dokładnie sprawdzić co powoduje taką sytuacje.
  • REKLAMA
  • #5 16292789
    krzak609
    Poziom 9  
    Niestety problemu nie rozwiązałem. Co prawda jeden pseudo fachowiec próbował coś mądrego doradzić ale z takich porad można skorzystać czytając instrukcję obsługi. Pytałem i oczekiwałem rzetelnej podpowiedzi a nie wymądrzania się.
  • #6 16293394
    Gobro
    Poziom 31  
    Ocena: 503
    Czy śruby mocujące silnik są wkręcone do oporu?
    Czy koło pasowe duże nie ma luzu tj.czy jest mocno dokręcone.
  • #7 16293796
    tod.1977
    Poziom 23  
    Ocena: 148
    Witam. Silnik szczotkowy mozna poprzez dystanse z podkładek ustawic. Koło pasowe po zdjęciu paska obraca się bez wychyleń na boki?
  • #8 16295243
    krzak609
    Poziom 9  
    Dzięki wszystkim za podpowiedzi i porady. Posprawdzam to co się uda. Jeśli to nie pomoże to zmienię pralkę. Ta i tak już jest coraz starsza, chyba nawet będzie niebawem pełnoletnia. Czas najwyższy. Dzięki.
  • #9 16295548
    tod.1977
    Poziom 23  
    Ocena: 148
    Witam.
    Kolega pisał że pralka ma swoje lata i warto by sprawdzić czy koło pasowe obraca się swobodnie po zdjęciu paska bo może uszkodzone łożysko zblokowuje swobodną pracę koła pasowego i to powoduje spadanie paska. Przy zakupie nowej pralki trzeba się liczyć z tym, że już nie posłuży tak długo a w niektórych przypadkach może zakończyć żywot tuż po gwarancji. Warto staruszkę wyleczyć.:)
  • #10 16295957
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 693
    Witam.
    Może być pęknięty promień koła na bębnie?
  • #11 16295993
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6364
    Luz na łożyskach bębna - duże koło lekko skosuje. Regulacji naciągu paska nie ma, a to że idzie przy krawędzi koła pasowego to z grubsza normalne. Jeszcze jedna rzecz - przy podniszczonych amortyzatorach bębna, jak całość zespołu piorącego skacze w obudowie, również pasek może spadać - może się zdarzyć że koło pasowe, bądź sam pasek będą uderzać w obudowę.
  • #12 16297775
    krzak609
    Poziom 9  
    Jeszcze raz dzięki wszystkim za podpowiedzi. W miarę możliwości jak będzie coś się działo - będę sprawdzał według Waszych podpowiedzi. Na razie po ostatniej wymianie ok. pół roku spokój. Dzięki jeszcze raz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Candy 8T, w której nowy pasek spada, co może być spowodowane nieosiowym ustawieniem kół pasowych pralki i silnika. Po wymianie paska, użytkownik zauważa, że pasek jest na krawędzi koła pasowego pralki, co sugeruje, że może być problem z luzem na łożyskach bębna lub uszkodzeniem koła pasowego. Użytkownicy sugerują sprawdzenie mocowania silnika, luzu na kołach pasowych oraz stanu amortyzatorów bębna. Wskazano, że regulacja naciągu paska nie jest możliwa, a przyczyny spadania paska mogą być różnorodne, w tym uszkodzone łożyska lub pęknięty promień koła. Użytkownik planuje dalsze sprawdzenie wskazówek i rozważa wymianę pralki, jeśli problem nie zostanie rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA