Witam, ostatnio musiałem się "zmierzyć" z rurą odpływową z pod zlewu, która po 10 latach pękła. Rura PCV 50mm. Rura jest umieszczona pod cienką wylewką betonową pod podłogą w drewnianym domu. Ponieważ zauważyłem wyciek postanowiłem ją odkopać i wymienić na nową po jej wyjęciu stwierdziłem, że stara rura pęka w rękach i kruszy się jak szkło. Po delikatnym uderzeniu gumowym młotkiem rozleciała się jak by była ze szkła. Ten kawałek wymieniłem już drugi raz, za pierwszym myślałem, że kupiłem jakieś kiepskie rury jednak jak to się zrobiło za drugim razem to już mnie to zastanowiło dlaczego tak się dzieje?. Co dziwne kolanka z PCV założone na rurach są OK. Pierwsza wymiana była w 2003 roku takie są wytłoczone daty na rurach. Rura odprowadza wodę ze zlewu kuchennego oraz ze zmywarki. Rozumiem, że plastik się "starzeje" i zmienia swoje właściwości ale żeby aż tak. Rury są pod cienką wylewką więc nie mają styczności z otoczeniem. Pytanie, czy ktoś miał podobny przypadek? i czy można te rury zastąpić czymś bardziej trwałym może zakupić lepsze rury? czy maja one jakieś oznaczenia np trwałości?.