logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przewóz lodówki na leżąco . Na który bok położyć ?

jabadu_ 16 Lip 2014 21:41 137490 16
REKLAMA
  • #1 13802367
    jabadu_
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Mam do przewiezienia lodówkę. Niestety nie dysponuję transportem pozwalającym na przewóz na stojąco, więc muszę ją przewieźć na boku. Czytałem, że można przewieźć ją na boku. Niestety nie jestem w stanie określić na którym.
    Dane lodówki. Wiem, że jest to już stosunkowo stara lodówka firmy AMICA. Dysponuję jednak zdjęciem jej tyłu, gdzie jest umieszczony agregat.
    Na zdjęciu umieściłem literki L i P oznaczające strony lodówki patrząc od tyłu.
  • REKLAMA
  • #2 13802509
    spkb
    Poziom 14  
    Ocena: 70
    Przewiez ja na boku oznaczonym na zdjeciu L. Po ustawieniu w nowym miejscu odczekaj okolo 3h.
  • REKLAMA
  • #3 13802520
    Arekdj0
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    Rurki skierowane są do tyłu agregatu lodówki, to najbezpieczniej będzie ją położyć na drzwiach i wtedy na pewno nic się nie stanie, bo do żadnej z nich nie powinien dostać się olej, no chyba, że się urwie mocowanie silnika we wnętrzu sprężarki od "idealnie równych polskich dróg".

A na marginesie może to pomoże ;)
    http://www.przeprowadzki-lodz.pl/porady/transport-lodowki-zamrazarki/
    oraz to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1077809.html
  • #4 13802773
    jabadu_
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Czyli jeżeli dobrze zrozumiałem, to mogę ja zapakować na lewym boku (patrząc od tyłu) lub położyć na na drzwiach. Obie opcje są w miarę bezpieczne? Może któraś jest jednak lepsza?
    Jeżeli chodzi o linki to już wcześniej się z tematami zapoznałem, jednak nie mam doświadczenia w tego typu przewozach (zawsze musi być ten pierwszy raz) więc wolałem zapytać bardziej doświadczonych osób.
    Dziękuje za zainteresowanie tematem.
  • #5 13802804
    bruns
    Poziom 30  
    Ocena: 302
    spkb napisał:
    Przewiez ja na boku oznaczonym na zdjeciu L. Po ustawieniu w nowym miejscu odczekaj okolo 3h.

Też uważam że na boku "L" Z tej strony jest rurka ssąca .
    Nie wolno kłaść na stronę tłoczącą aby olej nie zatkał kapilary parownika .
  • REKLAMA
  • #6 14059846
    salkometer
    Poziom 1  
    Ocena: 15
    Witam,nie chciałem zakładać nowego tematu.

Na którym boku powinienem położyć lodówkę przewożąc ja w poziomie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 14060409
    Pafnucy
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    salkometer napisał:
    Na którym boku powinienem położyć lodówkę przewożąc ja w poziomie?
    Z perspektywy fotografującego, najlepiej będzie położyć ją na lewy bok.
  • #8 14061441
    RFTiTONSIL
    Poziom 18  
    Ocena: 35
    Panowie ale ja jak woziłem lodówki,zamrażarki najróżniejsze nigdy nie zastanawiałem się na kładzeniem jej na odpowiedni bok kładłem tak jak weszła i zawsze jeśli były sprawne to chodziły i dobrze chłodziły.
  • #9 14108284
    Arekdj0
    Poziom 13  
    Ocena: 33
    RFTiTONSIL napisał:
    Panowie ale ja jak woziłem lodówki,zamrażarki najróżniejsze nigdy nie zastanawiałem się na kładzeniem jej na odpowiedni bok kładłem tak jak weszła i zawsze jeśli były sprawne to chodziły i dobrze chłodziły.

To miałeś szczęście.
    Z tego co mi tłumaczył znajomy chłodniarz i producenci chłodni czy zamrażarek, to w kompresorze od lodówek jest olej, który poprzez położenie lodówki na nieodpowiedni bok może się dostać do rurek, w których znajduje się czynnik chłodniczy i je zatkać. Dlatego trzeba patrzeć, na którą stronę się kładzie lodówkę. Ps. W gwarancji od urządzeń chłodniczych też jest wzmianka o tym i w przypadku, gdy uszkodzimy w ten sposób lodówkę czy inne urządzenie chłodnicze, to po prostu nie uwzględnią tego i będziemy musieli na własny koszt przeprowadzić naprawę.
  • #10 15316788
    pavianek
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam. Chciałem się dowiedzieć jak przewieźć mojego gruchota.... Tzn na której stronie.
    Tyle się naczytałem ze tłoczona do gory lub na dol. Ze zaślepiony przewodem tu to tam i juz sam nie wiem.
    Oto ona... Przewóz lodówki na leżąco . Na który bok położyć ?
  • Pomocny post
    #11 15317912
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    Na lewym boku ze zdjęcia.
  • #12 16047747
    canseco
    Poziom 1  
    Ocena: 8
    Witam,

Dołożę swoje pytanie. Na który bo położyć lodówkę do przymusowego transportu? Chodzi o sprzęt Samsung. Na moje oko na stronę lewą - "L" na zdjęciu. Proszę o opinię.

Dziękuję za góry za pomoc.
  • #13 16047944
    nares
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    canseco napisał:
    na stronę lewą - "L" na zdjęciu.

Tak jest.
  • #14 16048878
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 16433525
    matgra
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    Dzień dobry wszystkim!
    Wybaczcie, że odkopuję stary temat ale nie widzę sensu zakładania nowego.

Proszę o poradę na którym boku lepiej przewieźć lodówkę. W mojej ocenie patrząc na zdjęcie to na tym z oznaczeniem 'L' ? Przewóz lodówki na leżąco . Na który bok położyć ? Zaślepiona rurka ma być u góry?

Będę wdzięczny za pomoc!
  • #16 16433556
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1647
    matgra napisał:
    Proszę o poradę na którym boku lepiej przewieźć lodówkę. W mojej ocenie patrząc na zdjęcie to na tym z oznaczeniem 'L' ?

Tak, patrząc na zdjęcie, na lewym boku.
  • #17 16433918
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał porady dotyczącej transportu lodówki marki AMICA w pozycji leżącej, z pytaniem, na który bok ją położyć. W odpowiedziach zasugerowano, aby przewozić lodówkę na lewym boku (oznaczonym "L" na zdjęciu), co jest bezpieczniejsze, aby uniknąć zatykania układu chłodniczego olejem z kompresora. Wskazano również, że po przewiezieniu należy odczekać kilka godzin przed ponownym podłączeniem do prądu. W dyskusji podkreślono znaczenie odpowiedniego położenia lodówki, aby nie uszkodzić jej mechanizmu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA