Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sączek, bibuła ekstrakcyjna. Czym zastąpić?

Rezystor240 21 Nov 2020 09:19 5496 6
    Rezystor240
    Level 41  
    Witam,

Mam szybkie pytanie, potrzebuje można przyjąć na już sączek filtracyjny, bibułę ekstrakcyjną. Cokolwiek czym oddzielę z cieczy osad, niestety muszę go oddzieli jak najwięcej i jest on bardzo bardzo drobny.
    Od razu mówię, przesączanie przez zwykłą chusteczkę higieniczną nie zdaje egzaminu, rwie się. Czym to w warunkach domowych można zastąpić?
    Dra98
    Moderator of Computers service
    Lejkiem i papierowym filtrem do kawy, (jeśli ktoś posiada do starszych ekspresów.)
    vodiczka
    Level 43  
    Chusteczka higieniczna (lub kilka) ułożona na sitku o drobnych oczkach.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Rezystor240 wrote:
    Witam,

Mam szybkie pytanie, potrzebuje można przyjąć na już sączek filtracyjny, bibułę ekstrakcyjną. Cokolwiek czym oddzielę z cieczy osad, niestety muszę go oddzieli jak najwięcej i jest on bardzo bardzo drobny.

Worek filtracyjny do wina. Wygodny i łatwy w użytkowaniu. Wielokrotnego użytku. Kilkanaście złotych w sklepach z artykułami winiarskimi, albo w necie.

Dodano po 1 [minuty]:

Dra98 wrote:
    Lejkiem i papierowym filtrem do kawy, (jeśli ktoś posiada do starszych ekspresów.)

Skuteczne, ale powolne. Worek filtracyjny pozwala zrobić to znacznie szybciej.
    Dobromir pomysłowy
    Level 22  
    Rezystor240 wrote:
    z cieczy osad, niestety muszę go oddzieli jak najwięcej i jest on bardzo bardzo drobny.
    Ale co to masz do filtrowania? Jest pełno tkanin , włóknin z różnych materiałów. Ja mam bardzo dużo cieniuteńkiej włókniny i sprzedaję to z wysyłką . Gdy potrzeba coś super drobnego filtrować to składam po kilka lub daję dodatkowo inny filtr.
    akkii
    Level 1  
    Najlepiej zastosować kilka filtrów o różnej gęstości, żeby jednego nie zapchać np. czymś właśnie bardzo drobnym. Najpierw np. firanka lub gaza, mogą być złożone, w zależności od wielkości filtrowanych cząstek, później gęstszy materiał czy też filtr do kawy, jak podpowiadają poprzednicy.