logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Filtr aktywny UA741 - różne pojemności, jaka różnica ????

uwe300 23 Kwi 2005 12:47 1951 2
REKLAMA
  • #1 1429928
    uwe300
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    Witam!!

Chcę zrobić filtr aktywny na UA741, mam program który oblicza dla mnie elementy, muszę tylko podać jaka częstotliwość podziału mnie interesuje oraz pojemność kondensatora, a on policzy mi rezystory.

Filtr aktywny UA741 - różne pojemności, jaka różnica ????

Mój problem polega na tym że nie wiem jaka będzie różnica gdy zastosuję kondensatory np. 5uF a 50uF? częstotliwość podziału pozostanie ta sama gdyż program dobierze inne wartości rezystorów. Jak zmieni się dzwięk przy 5uF a przy 50uF?

Czy może ktoś mógłby polecić inny filtr? lepszej jakości? ten kosztuje śmiesznie mało bo 35gr? Być może są lepsze za około 1zł:)?

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1429983
    Pi-Vo
    Poziom 37  
    Ocena: 205
    Filtr jest dobry ,wzmacniacz 741 dziś nie jest stosowany w akustyce bo od dawna są znacznie lepsze (szybsze ,mniej szumów i zniekształceń) ,choćby nie nowy ale też tani TL071 albo lepszy NE5534.Zmiana wzmacniacza nie powoduje zmiany układu filtra ani sposobu liczenia częstotliwości.Co do wartości kondensatorów to te mikrofarady są grubą przesadą ,wtedy impedancje wychodza tak małe w obwodach RC że ten wzmacniacz prądowo by nie wyrobił.Te wartości mają być rzędu nanofaradów.Spróbuj podstawić za rezystory 10K i do nich liczyć kondensatory.Na razie tyl ,zaraz zasymuluję to po swojemu żeby zobaczyć charakterystyki.
REKLAMA