logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Studia informatyka - licencjat czy inżynier?

benbujda 17 Lip 2014 11:25 19629 8
REKLAMA
  • #1 13803439
    benbujda
    Poziom 9  
    Hej, mam dylemat. Otóż dostałem się na studia Informatyki na Uniwersytecie Ekonomicznym (1 stopnia, licencjat) i na Uniwersytecie Śląskim (1 stopnia, inżynier) i mam dylemat co wybrać. Wiem, że inżynier trwa 3,5 roku, a licencjat 3.

Czy warto robić te pół roku dłużej inżyniera czy lepiej wybrać licencjat?
    Proszę o rady
  • REKLAMA
  • #2 13808642
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    Jeśli już, to lepsze będą studia inżynierskie, chociaż różnica może się okazać w praktyce najwyżej psychologiczna. Najlepiej idź tam, gdzie ci wygodniej.
  • REKLAMA
  • #3 13808775
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 13812128
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Obecnie pracuje jako informatyk (mam skończone 1 studia lic + mgr z informatyki, robię drugie inż. z elektroniki) i niestety wcale nie czuje się mądrzejszy od kolegów z pracy. Zwłaszcza, że większość z nich w połowie przerwała studia.

Studia dają pewną wiedzę teoretyczną i naprowadzają na pewne ścieżki. Niestety nie uczą konkretnych, specjalistycznych i szczegółowych informacji i technologii których w pracy będziesz potrzebował. Studia nauczą Cię tego, że istnieje coś takiego jak X, ewentualnie jak z tego korzystać (bardzo ogólnie). I sporo niepotrzebnej teorii.

Studia powinny Cię nauczyć logicznego myślenia, poprawnego pisania programów (dobry styl kodu, algorytmy) oraz przede wszystkim, gdzie szukać informacji. Ale takich rzeczy to można się nauczyć na etapie licencjackim. Jeśli mogę coś doradzić - zamiast wyboru mgr pracuj. To jedyny sposób zdobycia doświadczenia. Po 5 latach obudzisz się bez żadnego doświadczenia zawodowoego.
  • #5 13828154
    ronwald
    Poziom 27  
    Ocena: 68
    phanick napisał:
    . I sporo niepotrzebnej teorii.

Ciekawe jakiej niepotrzebnej teorii uczą?

Jeśli mogę doradzić, to polecam studia inżynierskie. Będziesz pełnym informatykiem, napisze bazę danych ale i oprogramujesz mikroprocesor dla testera tudzież obrabiarki . Nie będziesz bał się hardweru :). W pracy miałem programistów po politechnice i uniwersytecie, niestety ci po politechnice są bardziej uniwersalni.
  • REKLAMA
  • #6 13830841
    phanick
    Poziom 28  
    Ocena: 2833
    Przykładowy przedmiot `logika dla informatyków` i zawartość kolejnych wykładów - zupełnie niepotrzebny jeśli ktoś po informatyce chce zostać programistą.

1. Rachunek zdań.

2. Logika pierwszego rzędu: definicje, sposób użycia, ograniczenia siły wrazu.

3. Teoria dowodu: systemy dowodzenia dla rachunku zdań, systemy dowodzenia dla rachunku predykatów, twierdzenie o pełności dla rachunku predykatów.

4. Teoria modeli: twierdzenie o zwartości, twierdzenie Skolema-Loewenheima o mocach modeli.

5. Arytmetyka i twierdzenie o niezupełności Goedla.

6. Logika w informatyce: logiki wielowartościowe, twierdzenie Codda o równoważności logiki pierwszego rzędu i algebry relacyjnej, rozstrzygalność teorii logicznych

7. Co najmniej jedno z poniższych zagadnień:
    a. Logiki programów: PDL,
    b. Zdaniowa logika temporalna LTL,
    c. Logika intuicjonistyczna,
    d. Logika 2 rzędu.

• #7 13832348
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    phanick napisał:
    Przykładowy przedmiot `logika dla informatyków` i zawartość kolejnych wykładów - zupełnie niepotrzebny jeśli ktoś po informatyce chce zostać programistą.

Chyba klepaczem kodu, po angielsku zwanym "code monkey". Jest to wiedza teoretyczna i nie trafi się raczej w rzeczywistych zadaniach konieczności pisania dowodów, ale wiedza w nich zawarta pomaga w zrozumieniu tego, co się robi. Chyba, że masz na myśli "programistę" od klepania klonów Flappy Bird na Androida. Można i bez tego zostać dobrym programistą, ale zawsze się będzie miało z tym styczność, nawet, jeśli nie będzie się tego potrafiło formalnie opisać. Nie od parady wykładowcy tych kursów często siedzą w zakładach i katedrach inżynierii oprogramowania.
  • #8 13837058
    Dominik Wedler
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Najbardziej szkoda, że nie wybrałeś politechniki, no ale jeśli już w grę wchodzą te dwie uczelnie to jak najbardziej bierz UŚ z inżynierem. Pomijając względy, że na studiach inżynierskich przygotują Cię bardziej praktycznie do przyszłej pracy to Uniwersytet Ekonomiczny (rozumiem, ze mowa tutaj o tym katowickim) to jest straszny kombinat, a nie uczelnia, spora grupa moich znajomych mówi, że nigdy w życiu nie popełniłaby już tego wyboru, bo numery jakie czasem tam odwalają przechodzą ludzkie pojęcie. Dlatego wybierz UŚ, choć na prawdę szkoda, że nie wybrałeś choćby Politechniki Śląskiej, gdzie bardzo dobra informatyka jest na wydziale AEiI, a i I stopień Informatyki na Wydziale Elektrycznym bardzo dobrze przygotowuje przyszłych informatyków do pracy w przemyśle :)
  • #9 21793546
    woklim
    Poziom 1  
    Wracam tu trochę po czasie, ale chcę powiedzieć, że rady, które udzieliliście, są dalej aktualne. 😉 Ja właśnie wybrałem zrobienie inżyniera na WSKZ, żeby mieć bardziej praktyczną i ogólną wiedzę. Przez system nauki na mojej uczelni myślę, że dam radę udźwignąć jeszcze ćwiczenie praktyki na własną rękę, bo jak pisaliście, jest to ważne. :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru między studiami informatycznymi I stopnia: licencjatem na Uniwersytecie Ekonomicznym a inżynierem na Uniwersytecie Śląskim. Większość odpowiedzi wskazuje, że studia inżynierskie są lepszym wyborem, jeśli celem jest szersza i bardziej praktyczna wiedza z informatyki, w tym programowanie, algorytmy, logika, bazy danych oraz podstawy sprzętu i mikroprocesorów. Podkreślono, że studia ekonomiczne zawierają więcej przedmiotów z ekonomii i uczą głównie zastosowań informatyki w biznesie. Zwrócono też uwagę, że studia dają głównie teorię i ogólne podstawy, a realne doświadczenie zawodowe najlepiej zdobywać pracą już w trakcie nauki. Wskazano również, że wybór uczelni może mieć znaczenie praktyczne, a UŚ oceniono jako lepszą opcję niż UE w tym przypadku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA