Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Scudo 1.9D 1995r Diesel chodzi 5 min i gaśnie i nie odpali?

ukasz636 18 Jul 2014 13:37 2982 11
    ukasz636
    Level 9  
    Witam
    Mam problem z dieslem Fiat Scudo 1.9D 1995r który wygląda tak : Odpalę go pochodzi 5 min i gaśnie potem i nie odpali trzeba trochę odczekać odpowietrzyć (wystarczy 1 wtrysk) i potem zapali i tak w kółko? co mu może być?Pompa wtryskowa Bosch :?: [/spoiler]
    adam158
    Level 23  
    Odkręć korek paliwa w zbiorniku na początek ,aby wykluczyć kwestię podciśnienia i odpowietrzania
    ukasz636
    Level 9  
    a więc chwilę temu postanowiłem sprawdzić gdzie leży wina tego przed pompom czy w pompie i podałem bezpośrednio paliwo do pompy z ominięciem filtra i wszystkiego przed pompom i pochodził ok 10 min i to samo więc wina chyba leży w pompie? albo w wyłączaniu (i go gasi po 5-10min)??

Dodano po 9 [minuty]:

a i jeszcze zauważyłem ze po zgaśnięciu miałem jeszcze z 2l paliwa w zbiorniczku z którego mu podawałem bezpośrednio a już za 30 min zostało go z pół litra gdzie to paliwo wessało?czy powinno tak być?
    Alfred_92
    Level 33  
    To jest to stare Scudo tak ? Po odpaleniu albo po zgaśnięciu poleje kolega pompę wtryskową wodą i zobaczy czy będzie gasło / odpali jak się schłodzi wodą. Bo w tym starym Scudo nie ma się co za bardzo popsuć.
    ukasz636
    Level 9  
    tak 95r ok sprawdze jutro jeszcze
    ukasz636
    Level 9  
    Tak więc sprawdziłem. Zapaliłem go, pochodził z 10 min, zgasł. Polałem pompę wodą i zapalił. Co mu jest? Pompa się przegrzewa czy co?
    ukasz636
    Level 9  
    Pompa do wymiany?czy regeneracji? ile to może kosztować?
    wielecki
    Level 21  
    Masz pewnie pompe Lucasa, która to słynie z rozpuszczania uszczelek. Zwłaszcza tej duzej między sekcjami a korpusem. Po rozgrzaniu zaciaga lewe powietrze. Nie dymi troche wtedy?
    ukasz636
    Level 9  
    Pompa bosch
    wielecki
    Level 21  
    Mimo wszystko, wyglada na zapowietrzanie. Węże przelewowe w porzadku?
    ukasz636
    Level 9  
    są ok ale jeszcze sprawdzę a jakie jeszcze mogą być przyczyny gaśnięcia to posprawdzam jutro jeszcze, jak są to proszę mi wypisać co mogę jeszcze sprawdzić?
    ukasz636
    Level 9  
    A więc temat do zamknięcia byłem u mechanika po poradę i powiedział ze jak polałem pompę wodą po zgaśnięciu i zapalił to znaczy ze sekcja traci ciśnienie i pompa do wymiany/regeneracji. Dziękuje,i temat do zamknięcia