logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zanussi ZDF 14011 XA - Brak grzania, jak sprawdzić i wymienić grzałkę?

cinko 18 Lip 2014 21:41 2514 7
REKLAMA
  • #1 13807716
    cinko
    Poziom 22  
    Ocena: 206
    Proszę o pomoc w naprawie zmywarki Zanussi, brak tabliczki znamionowej więc nie podałem oznaczenia zmywarki, wklejam zdjęcia może się uda rozszyfrować.

Nie grzeje.
    Moduł, a właściwie przekaźniki przelutowałem, doszedłem do grzałki- czy w tym modelu jest ona montowana na pompie, jeżeli tak to na stykach brak przejścia.

- jaki to będzie typ grzałki ?
    Zanussi ZDF 14011 XA - Brak grzania, jak sprawdzić i wymienić grzałkę? Zanussi ZDF 14011 XA - Brak grzania, jak sprawdzić i wymienić grzałkę? Zanussi ZDF 14011 XA - Brak grzania, jak sprawdzić i wymienić grzałkę? Zanussi ZDF 14011 XA - Brak grzania, jak sprawdzić i wymienić grzałkę? Zanussi ZDF 14011 XA - Brak grzania, jak sprawdzić i wymienić grzałkę? Zanussi ZDF 14011 XA - Brak grzania, jak sprawdzić i wymienić grzałkę?
  • REKLAMA
  • #2 13808000
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Witam.

Sprawdziłeś czy do przekaźnika sterującego grzałką dochodzi napięcie? Czy od przekaźnika do grzałki dochodzi napięcie. Bo przelutowanie przekaźnika może się okazać nie skuteczne.

Jak do przekaźnika nie dochodzi napięcie to trzeba szukać usterki w układzie sterującym przekaźnikiem. Jak z przekaźnika nie dochodzi napięcie na grzałkę to może być uszkodzony.

Sprawdź dokładnie omomierzem czy jest przejście. Nie wiadomo czy te styki o których piszesz są od grzałki.
  • REKLAMA
  • #3 13808594
    cinko
    Poziom 22  
    Miedzy czasie szukam --- czy w tym modelu zanussi występuje grzałka na pompie myjącej bo nigdzie takowej nie mogę znaleźć jedynie do whirlpool -a znalazłem, która by była tak montowana na pompe.

Jeżeli chodzi o styki to te które są widoczne na 4-5 zdjęciu ( niebieski i brąz przewód) i nie ma przejścia między nimi.
  • #4 13808657
    guard10
    Poziom 28  
    Ocena: 233
    Witam jak one sa od grzalki i ni maja zadnej rezystancji to padnieta ta grzala.Pzdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 13808741
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Aby się się upewnić w 100% czy te przewody brązowy i niebieski są faktycznie od grzałki to należy wyjąc całość. To znaczy silnik i ten plastikowy element zintegrowany z silnikiem. Bo mnie się wydaje ,ze to są przewody od silnika. Ze zdjęcia tak by to wychodziło. Jak będziesz miał wyjętą całość to odkręć tą śrubkę która utrzymuje ten plastikową osłonę i zobacz co tam jest. Gdzie te przewody idą. Może będzie widoczna grzałka. Bo tak jak napisałem to nie wiadomo co to są za przewody.

Na tych przewodach niebieskim i brązowym jest jakieś napięcie?
  • #6 13815490
    cinko
    Poziom 22  
    Jest to model zmywarki ZDF 14011 XA.

Grzałka w tym modelu występuje na pompie, nie można kupić oddzielnie, całość
    kosztuje 710 zł/brutto.Pytałem w serwisie ZANUSSI.

Przy zakupie podajemy nr.seryjny PNC 911 516 112 00.
  • REKLAMA
  • #7 13816660
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Czy to jest cena grzałki z wymianą w serwisie? Pytam się bo może w sklepie była by tańsza.

Może udało by ci się ją kupić taniej przez internet w jakimś sklepie z częściami AGD.

Bo cena 710 zł/brutto jest jak dla mnie zabójcza :).
  • #8 13871321
    cinko
    Poziom 22  
    Cena za część pompa + grzałka, sprzedawane w komplecie w internecie nie znalazłem.
    Naprawa wstrzymana.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Zanussi ZDF 14011 XA, która nie grzeje. Po przelutowaniu przekaźników, użytkownik sprawdził grzałkę, ale nie ma przejścia na stykach. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić napięcie na przekaźniku oraz omomierzem potwierdzić, czy grzałka jest uszkodzona. Użytkownik potwierdza, że grzałka w tym modelu jest zintegrowana z pompą, a jej wymiana wiąże się z kosztem 710 zł za całość. Użytkownik poszukuje tańszej opcji zakupu, ale nie znalazł grzałki sprzedawanej oddzielnie.
REKLAMA