logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w Windows 7 – gniazdo audio lub sterowniki, głośniki sprawne

Damiano7177 19 Lip 2014 19:50 2283 16
REKLAMA
  • #1 13809624
    Damiano7177
    Poziom 9  
    Witam mam problem z dźwiękiem w win 7 .

Moim zdaniem padło gniazdo do głośników w kompie, ale mam nadzieje, że jestem w błędzie i jest jakiś problem z sterownikami itp.
    Dziwi mnie fakt, że sama tuba wydaje bardzo ciche dźwięki basowe, jednak głosniki w ogóle nie grają ( ale na 200% działają, bo sprawdzałem )

w prawym dolnym rogu, gdy klikne na głośniczek, to pokazuje jakby dźwięk działał, ale jednak go nie słychac w głosnikach oraz nie ma żadnych wykrzykników czy znaków zapytania w sterownikach.

Nie mam pojęcia co zmienić w kompie aby głosniki zaczeły działać

• REKLAMA
  • #2 13809862
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    Ściągnij np. obraz Ubuntu z internetu. Zrób z niego bootowalnego pendrive np. za pomocą tego. Następnie odpal w ten sposób przygotowany "LiveCD". Ubuntu ma opcję wypróbowania przed instalacją. Uruchomi Ci się normalnie system z pendrive bez modyfikowania niczego na dysku.

W ten sposób będziesz miał możliwość sprawdzenia czy Ci dźwięk będzie działał - i wykluczysz problem sprzątowy
  • #3 13809931
    Damiano7177
    Poziom 9  
    dzieki jak bede miał czas to zrobię to i dam ci znać co i jak. Pozdro

Dodano po 4 [minuty]:

Mógłbyś wrzucic ten ubuntu w jakims rapidshare itp ? bo nie mogę tego pobrac. mam 32 bity i 1 GB Ram :D jak narazie musi mi to wystarczyc do ogarnięcia czy to sprawa ustawien w kompie czy problem z gniazdem do głośników
  • REKLAMA
  • #4 13810205
    cackoarek
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    No ale po co? Ubuntu jest darmowe. Klikaj tutaj
  • #5 13810840
    Damiano7177
    Poziom 9  
    Wyskoczyło mi takie coś, cos źle robie ?

• #6 13811039
    McMonster
    Poziom 32  
    Ocena: 57
    A co próbujesz zrobić? Na zrzutach ekranu masz aplikację do tworzenia dysków instalacyjnych, którą zwykle używa się z pendrivem, a z dysków wymiennych masz wyłącznie napęd dyskietek.
  • REKLAMA
  • #7 13811375
    Damiano7177
    Poziom 9  
    Czyli zeby to zrobic musze jeszcze pena podłaczyc ?
  • #8 13811431
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Ocena: 114
    Napisz o jakie dźwięki chodzi. Dźwięki windows'a, czy nie słyszysz dźwieku wyświetlanego filmu? A może ani jednego ani drugiego? Jeśli to komputer stacjonarny (w laptopie miałbyś wbudowane głośniki) z trudnym dostępem do gniazda często się zdarza, że głośniki są podpięte w inne wejście niż powinny, jak chociażby mikrofon. Jeśli dobrze jest wpięte to sprawdź czy wtyczka jest włożona do końca. Po sprawdzeniu prawidłowego podpięcia, szukał bym błędu w ustawieniach systemu.
  • #9 13811662
    Damiano7177
    Poziom 9  
    Dźwięku nie ma w jednym i drugim, Cisza... Wszystko jest dobrze podpięte, sprawdzałem mikrofon i gdy do niego mówie, widzę, że wskażnik się porusza tylko tyle że nie ma dźwięku.
    Czyli albo coś jest zepsute w gnieździe do głośników czyli w zielonym kółku albo coś w ustawieniach. Jednak nie wiem co.
  • #10 13818240
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Czasami jest zainstalowane dodatkowe oprogramowanie (mikser od producenta) i może się okazać, że dźwięk tam jest wyciszony.
  • #11 13818837
    Damiano7177
    Poziom 9  
    Gdzie to mogę znaleźć?
  • REKLAMA
  • #12 13821259
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Start->Wszystkie programy-> i tam musisz szukać oprogramowania, nie wiem jaki masz sprzęt to i nie wiem jakiego oprogramowania masz szukać.
  • #13 13824272
    strykul
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Albo koło zegarka w trayu może być - zwykle wygląda jak systemowy "głośniczek" ale ma inny kolor.

Jak chodzi o Ubuntu, to na potrzeby testu polecam WUBI.
  • #14 13826451
    Unique31
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Aktualne sterowniki ?? Może zobacz czy wszystko jest dobrze podłączone, możliwe że jeden z kabelków się przerwał ; )
  • #15 13827034
    Paszczak22
    Poziom 16  
    Unique31 napisał:
    Aktualne sterowniki ?? Może zobacz czy wszystko jest dobrze podłączone, możliwe że jeden z kabelków się przerwał ; )

Przecież pisał, że na innym sprzęcie działają te głośniki.

Skoro podejrzewasz uszkodzone gniazdo głośnikowe w komputerze spróbuj przełączyć głośniki do innego. Zazwyczaj nowsze komputery mają gniazda z przodu jak i z tyłu obudowy, ewentualnie z boku. Wtedy będziesz miał pewność czy to popsute gniazdo. Ewentualnie podłącz go komputera inne głośniki lub słuchawki - jeśli będą grały to uszkodzone są głośniki jeśli nie będą grały to trzeba szukać dalej.
  • #16 13827509
    Unique31
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    A jaką masz kartę dźwiękową ? zintegrowaną ?
  • #17 13830467
    deton24
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Rozwiązanie z serii kaskaderskich. Poprzestawiaj trochę w panelu karty dźwiękowej. Poszukaj opcji od zachowania karty po wpięciu w panel w przodzie obudowy, jak masz to sprawdź, poprzestawiaj efekty, konfiguracja słuchawki/2/5 gł. Sprawdź działanie innych gniazd karty dźwiękowej jeśli wielokanałowa. W menadżerze Realteka ustaw 7.1 i testuj kanały, jak będzie dźwięk na innych gniezdach to Foobarem wtyczka DSP klonujesz na rear jako 4.1.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dźwiękiem w systemie Windows 7, podejrzewając uszkodzenie gniazda głośników. Mimo że głośniki są sprawne, dźwięk nie działa, a w menedżerze urządzeń nie ma błędów. Użytkownicy sugerują przetestowanie dźwięku na systemie Ubuntu z bootowalnego pendrive'a, sprawdzenie podłączenia głośników oraz ustawień w systemie. Wskazują również na możliwość wyciszenia dźwięku w dodatkowym oprogramowaniu oraz na konieczność aktualizacji sterowników. Dodatkowo, zalecają przetestowanie głośników w innych gniazdach oraz sprawdzenie ustawień karty dźwiękowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA