logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak dźwięku w Windows 7 po podłączeniu gitary do wejścia liniowego

mati6330 31 Gru 2011 16:58 1675 9
REKLAMA
  • #1 10329562
    mati6330
    Poziom 10  
    Witam!:)
    Od jakiegoś czasu borykam się z problemem w moim komputerze. Mianowicie brak jakiegokolwiek dźwięku (jak w temacie). Wszystko zaczęło się od tego, że podłączyłem gitarę do wejścia liniowego. Za pierwszym razem kiedy podłączałem przez wzmacniacz wszystko działało. Ale za drugim już nie. Komputer w ogóle nie wykrywa podłączonych urządzeń - ani głośników, ani słuchawek, ani gitary:/ Sformatowałem dysk i nic:( Mój system to Windows 7 Ultimate 64-bitowy.
    W menedżerze urządzeń sytuacja jest taka:
    A tutaj screen z realtek HD:
    Nie wiem dlaczego, ale ciągle wyświetla, że głośniki są podłączone, nawet wtedy, kiedy nie są. Dźwięku jak już mówiłem nie ma:/

Mam nadzieję, że w miarę dokładnie opisałem problem:) Proszę o w miarę szybką pomoc:) I z góry dziękuję:)
  • REKLAMA
  • #2 10329609
    Paramedicum
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Być może wystąpiło spięcie, w skutek nie podłączenia wymaganego wzmacniacza. Niech się wypowiedzą bardziej doświadczeni w tej materii.
  • REKLAMA
  • #3 10332864
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 961
    Witam.
    Spróbuj zrobić reinstalację sterowników od dźwięku tj. odinstalować je i zainstalować je ponownie. Próbowałeś podłączać głośniki z przodu i z tyłu? Czy to dotyczy tylko głośników, czy problem jest też ze słuchawkami i innym sprzętem? Mi to wygląda jednak na uszkodzenie fizyczne...
    Pozdrawiam
  • #4 10333720
    mati6330
    Poziom 10  
    Reinstalacja była jeszcze przed sformatowaniem dysku, niestety to również nic nie dało. Problem dotyczy każdego sprzętu, który chciałbym podłączyć (po prostu niczego nie widzi). Głośniki podłączałem również z przodu i wciąż nic:(
  • #5 10333739
    Paramedicum
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Pożycz od kogoś kartę dźwiękową. Jeśli ona zadziała, będzie to znaczyło uszkodzenie twojej poprzez podłączenie gitary bezpośrednio, bez zabezpieczenia w postaci wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #6 10333894
    terminator988
    Poziom 20  
    Ocena: 7
    mati6330 napisał:
    Za pierwszym razem kiedy podłączałem przez wzmacniacz wszystko działało. Ale za drugim już nie. Komputer w ogóle nie wykrywa podłączonych urządzeń - ani głośników, ani słuchawek, ani gitary

z tego co ja zrozumiałem to zostało podłączone przez wzmacniacz
    jak pisali mogla paść karta dźwiękowa albo w gniazdach masz spięcia i też będzie źle
  • #7 10335333
    penigra
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    a te głośniki masz ustawione jako wyjście liniowe sprawdź, jeżeli nie to zmień.
  • REKLAMA
  • #8 10337889
    mati6330
    Poziom 10  
    Głośniki są podłączone pod wyjście liniowe. A co do spięcia to jest jakaś możliwość naprawienia w warunkach domowych? Zależy mi na czasie, ponieważ już i tak mam duże opóźnienie z nagraniem płyty, a zanim jeszcze karta by przyszła (drogą pocztową w Polsce...) to byłbym trochę w plecy z pieniędzmi:/
  • #9 10337961
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 10343804
    mati6330
    Poziom 10  
    Inna karta włożona, sprawdzona, działająca... Czyli winą na 100% jest moja:/

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem dźwięku w systemie Windows 7 po podłączeniu gitary do wejścia liniowego. Po pierwszym podłączeniu przez wzmacniacz dźwięk działał, jednak przy kolejnych próbach komputer nie wykrywał żadnych urządzeń audio, w tym głośników i słuchawek. Użytkownik próbował reinstalacji sterowników oraz podłączenia głośników z przodu i z tyłu, ale problem pozostał. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie uszkodzenia karty dźwiękowej, spięcia w gniazdach oraz podłączenie innej karty dźwiękowej, co potwierdziło, że problem leży w uszkodzonej karcie użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA