Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamvortex_3xyz napisał:Rysunek dostałem w formacie pdf, przed umieszczenium tu przerobiłem na jpg, więc nie wiem w jakim programie był rysowany. Jeśli chodzi o zabezpieczenie SVN129 to przy użyciu jakiego wyłącznika nadpradowego należy go zrobić?
Helmut1977 napisał:Prawo tego zabrania.Prościej było by dać gniazdka i oświetlenie na jednym obwodzie
vortex_3xyz napisał:Jeśli robi tak, jak rysuje, to radzę zmienić instalatora. To nie jest schemat instalacji.Po tej decyzji instalator przygotował projekt rozdzielnicy, który chciałbym poddać Waszej ocenie.
Cytat:Dlaczego piekarnik powinien mieć oddzielny obwód, skoro indukcja potrzebuje dwóch faz?
TWK napisał:Jeśli robi tak, jak rysuje, to radzę zmienić instalatora. To nie jest schemat instalacji.
heniuś napisał:Zmień elektryka. Nasrał tyle różnicówek, że głowa mała a i tak nie zabezpieczył nimi tego co najważniejsze.
TWK napisał:Czy ten ogranicznik przepięć wymaga dobezpieczenia przy zabezpieczeniu przedlicznikowym 25A?
Cytat:.W instalacji elektrycznej w mieszkaniu należy stosować wyodrębnione obwody: oświetlenia, gniazd wtyczkowych ogólnego przeznaczenia, gniazd wtyczkowych w łazience, gniazd wtyczkowych do urządzeń odbiorczych w kuchni oraz obwody do odbiorników wymagających indywidualnego zabezpieczenia
.Jack napisał:Ano właśnie, sam się dziwię po co instalować dobezpieczenie ogranicznika typu 2.
vortex_3xyz napisał:To dobezpieczenie ma za zadanie jedynie odłączyć ogranicznik w przypadku jego uszkodzenia, aby przywrócić działanie sieci do czasu wymiany ogranicznika.
elpapiotr napisał:A czy ktoś "doczepił się" do obwodu nr 5
.Jack napisał:trzeba zaznaczyć że obwody zasilania oświetlenia w łazienkach wypada też zabezpieczyć wyłącznikiem ochronnym różnicowo-prądowym (RCD).
vortex_3xyz napisał:Czyli jeszcze dwa RCD do obwodów 5 i 7?
vortex_3xyz napisał:kozi966 napisał:Nie czytałeś mojego postu wyżej.
Osobny obwód do łazienki.
kozi966 napisał:Konkretnie osobne: gniazdek i oświetlenia
.Jack napisał:
Do łazienki nie musi być wcale doprowadzony oddzielny obwód, może być wspólny z oświetleniem innych pomieszczeń, tylko powinien być zabezpieczony wyłącznikiem RCD 30 mA.
.Jack napisał:Do łazienki np. jedno gniazdo też nie musi być doprowadzony oddzielny obwód, może być wspólny z innymi gniazdami tylko musi być zabezpieczony wyłącznikiem RCD 30 mA.
Taka konfiguracja jest przecież dopuszczalna.
.Jack napisał:Oddzielne obwody zasilania gniazd dotyczą odbiorników o mocy powyżej 2 kW. Może być także ze względów funkcjonalnych zasilanie do lodówki ( wyjazd na wczasy i oprócz lodówki wyłączamy całe zasilanie ) czy do pieca grzewczego itd.
Łukasz-O napisał:Ponadto ludzie i tak wsadzą pralkę do łazienki
vortex_3xyz napisał:Planuję wymianę sieci elektrycznej w domu jednorodzinnym.
Łukasz-O napisał:im więcej wyodrębnionych obwodów tym większa funkcjonalność
.Jack napisał:
Sorry kolego ale odniosłem się ściśle do informacji autora(...)
.Jack napisał:
Pralka w łazience to zły pomysł. To już lepiej w kuchni zainstalować obok zmywarki. Kuchnia do pracy a łazienka powinna być jednym z najprzyjemniejszych pomieszczeń w domku jednorodzinnym a może i sracz też.
.Jack napisał:A o gniazdku 1-f czy nawet dwóch obok lustra do golarki myślałem - po co tu oddzielny obwód ?
Chodzi o to aby błędne nie interpretować przepisów prawnych czy norm a raczej zastanowić się nad ich sensem i trochę pomyśleć przy montażu oprzewodowania.
.Jack napisał:Tylko należy wypośrodkować środki finansowe do planowanej funkcjonalności. Funkcjonalność i wygoda zazwyczaj nie jest tania.
dymior napisał:Mianowicie, na jednym obwodzie RCD przeznaczonym dla przykładu do łazienki, nie mogą znależć się pod-obwody 3x1,5mm2 (oświetlenie) i drugi pod-obwód 3x2,5mm2 (gniazdka)?
dymior napisał:Wydaje mi się że kwestia poruszona w tej dyskusji nie została do końca, jednoznacznie, wyjaśniona.