właściwie nie tylko mój kuzyn , który jest posiadaczem zakładu produkującego wiadra , w hali jest ok. 36 lamp metahalogenkowych 250W typu HI-BAY , 9 z nich ma przepalone żarniki i nie świeci , jednak obwód nie jest podzielony na sekcje i załączaja się wszystkie , otrzymał karę z zakładu za przekroczenie tgfi , nawet spore sumy . Chcę mu troszkę pomóc , ale nie ukrywam ,że mnie to bardzo interesuje i ciekawi.
Dodano po 5 [minuty]:
generują do -18,6 kVAr mocy .pojemnościowej.Przy typowej konfiguracji kiedy lampy nie swiecą ale układ zasilania jest pod napięciem wytwarzają około -10kVAr mocy pojemnościowej zakładając użytkowanie oświetlenia w miesiącu do 300 h i średniej mocy pojemnościowej wprowadzanej przez przez lampy około 10 kVAr daje 3000 kVArh ,co znakomicie zgadza się z rachunkami z energetyki.
>
> Na rachunkach opłaty sięgają kilku lat wstecz .W ub. roku przy wymianie licznika stan liczydła energii pojemnościowej zatrzymał się na wskazaniu
>
> 4082 jednostek x 15 co daje ponad 60 000 kVArh średnio około 0,50 zł /kVArh. Jest to spora kwota