Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Płyta indukcyjna Mastercook ID4R nie działają wszystkie pola

piroman112 23 Lip 2014 20:42 6546 17
  • #1 23 Lip 2014 20:42
    piroman112
    Poziom 8  

    W płycie przestały grzać prawe pola. Czasami zaczynają działać gdy lewa strona się nagrzeje. Po dłuższym odłączeniu od zasilania i ponownym podłączeniu wyświetlacz zapala się w następujący sposób:
    Płyta indukcyjna Mastercook ID4R nie działają wszystkie pola
    z tym że prawa strona delikatnie miga. Po naciśnięciu blokady tylko lewa strona potwierdza że płyta jest zablokowana. Płytę rozkręciłem i pozamieniałem strony i tak:

    Po zamianie kompletnych modułów z prawej na lewą kod ze zdjęcia wyświetla się prawidłowo czyli nie miga i wszystkie pola zapalają się pod wpływem dotyku ale tylko raz lub dwa. Po chwili płyta wydaje tylko odgłosy ale się nie świeci. Czasami po którymś naciśnięciu zaczyna systematycznie piszczeć. Blokadę potwierdzają cztery pola

    Po zamianie elektroniki tak samo jak po zamianie całych pól zapala się cała płyta raz lub dwa i nie świeci a po zablokowaniu potwierdza to tylko prawa strona.

    Gdy zamienię same pola grzewcze działa tylko lewa strona.

    Wtedy gdy pozamieniałem części w ten sposób że po podłączeniu do zasilania płyta reagowała normalnie to wszystkie palniki normalnie grzały, nie tak że się po chwili wyłączyły. Testowałem 10 min i było ok. Ale po wyłączeniu nie dała się ponownie włączyć

    Mam nadzieje że opisałem to w miarę jasno. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

    2 17
  • Pomocny post
    #2 26 Lip 2014 08:59
    Trull
    Poziom 28  

    Wymienić kondensatory propylenowe na wejściu zasilania uszkodzonego modułu mocy. Zbyt duży spadek napięcia skutkuje takim zachowaniem modułu.

    0
  • #3 03 Lis 2014 19:08
    Robert-X-
    Poziom 9  

    Witam.
    Mam pytanko. Które to kondensatory?
    Mam taki sam problem jak poprzednik..
    Dodaje foto..

    Płyta indukcyjna Mastercook ID4R nie działają wszystkie pola

    0
  • Pomocny post
    #4 03 Lis 2014 19:11
    skryn
    Admin grupy AGD

    Robert-X- napisał:
    Które to kondensatory?

    Te takie największe walce białe.

    0
  • #5 03 Lis 2014 19:18
    Robert-X-
    Poziom 9  

    Dzięki Skryn
    Jutro wymiana i napisze czy poskutkowało.

    0
  • #6 06 Lis 2014 19:54
    uvw
    Poziom 10  

    Witam..
    Mam podobny problem Opisze pokrótce Co robilem .Wymienilem dwa tranzystory stwierdziłem uszkodzenie przekaźnika przelaczajacego palniki .Napiecie 320V jest na mostku no i tak jak u poprzednikow plyta na tej uszkodzonej stronie niewidzi naczyń wszystko daje się ustawić ale niestety palniki niestartuja .Pomiary kondesatorow wykazaly poprawne pojemności.Pytanie do mojego poprzednika czy po wymianie tych walcow zadzialalo będę wdzięczny za odpowiedz ewentualnie jakies sugestje co może być przyczyna nierozpoznawania naczyń.

    1
  • #7 17 Lis 2014 18:24
    toman1995
    Poziom 10  

    Można gdzieś dostać schemat modułów do tej płyty? Przeszukałem internet i nie mogę się natknąć.

    0
  • #8 21 Lis 2014 14:10
    Robert-X-
    Poziom 9  

    Panowie. Kondensatory dostałem z cholernie wielkim trudem.
    Nic się nie zmieniło po ich wymianie. Błąd jaki był tak pozostał...
    Jakieś pomysły?

    0
  • #9 21 Lis 2014 19:19
    uvw
    Poziom 10  

    Witam strapionych ..A wiec sprawa wygląda tak w niektórych modelach modulow sprawa wygląda tak ze podczas uszkodzenia tranzystorow z uwagi na brak seperacji galwanicznej (TRANSOPTOROW)podczas uszkodzenia trazystora wstecznie nastepuje uszkodzenie elementow drivera i idąc wstecz sprawdzając wszystko po drodze często dochodzimy do procesorka który ulegl uszkodzeniu i podobno wowczs naprawa takiej plyty jest nieoplacalna .Nie sa to moje przemyślenia a odpowiedz jaka otrzymałem od konsultanta renomowanego serwisu naprawy modow plyt indukcyjnych.I tak ja jak kolega po wymianie kondensatorow (niepotrzebnie ) wymianie tranzystorow (potrzebnie) bo dwa były uwalone po wymianie przekaźnika przelaczajacego pola indukcyjne plyta dalej nie zalacza przetwornicy inaczej mowiac zachowuje się tak jak by niebylo naczynaia na induktorze .Może ktoś z kolegow ma jakies pomysły bo na mój chłopski rozum trzema szukac w mikroelektronice SMD a tu moja wiedza konczy się .Pozdrowienia dla wszystkich walczących z tematem

    0
  • #11 21 Lis 2014 22:52
    Robert-X-
    Poziom 9  

    Kolego.. Nie otwiera mi tematu który Podałeś w linku...
    Płyta zero... Nie odpala... Jedyne co mogę dopisać to to że kondensatory były zgrane w widoczny dla oka sposób mogę dać foto.!.
    Ale co z płytą szpiedzy...?

    Dodano po 49 [sekundy]:

    Zgrzane :)

    0
  • #12 21 Lis 2014 23:27
    uvw
    Poziom 10  

    Witam po raz kolejny.
    A wiec jeszcze raz plyta po tych wszytkich wymianach zachowuje się tak jakby niewidziala naczyń na induktorach .To znaczy wsztko daje się ustawić przekaźnik przelacza induktory jak stoja dwa naczynia tylko niestety nie startuje przetwornica i po określonym czasie pulsowania cyferek (nastaw na wyświetlaczu nastepuje rozlaczenie ) Co do linku to z maila otwierasie wiec go poniżej kopiuje
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2786519.html

    0
  • #13 30 Lis 2014 21:34
    toman1995
    Poziom 10  

    U mnie pomogła wymiana elektrolitów (oryginalne straciły troszkę pojemności). No i wymiana kondensatora (niebieski prostokąt nad tym dławikiem) u68 który miał nie wiele ponad 100nF, wymieniłem na tą samą pojemność, ale na wyższe napięcie i płyta działa bez zarzutów.

    0
  • #14 05 Gru 2014 18:35
    Robert-X-
    Poziom 9  

    Co tu gadać..
    Wymieniłem kondensatory - te duże walce jak koledzy sugerowali..
    Następnie wymieniłem kondensatory elektrolityczne..
    Jeszcze później wymieniłem wszystkie kondensatory te niebieskie prostokąty..
    A PŁYTA ROBI MNIE W BAMBUKO I NADAL NIC!

    Nie mam już na to sił. Mam drugą taką płytę i obie z taką samą usterką, po zamianie całych modułów tego lewego niby sprawnego nie rusza nadal jak by miały jakieś różnice lewa i prawa strona - moduły.

    Przy czym po tych wszystkich wymianach po pokazaniu się tego A4 61.... wyskakuje 2 niżej 4 i zmiennie pulsuje z literkami F.

    Coś ktoś? Bo ja już nie ogarniam..

    0
  • #15 05 Gru 2014 18:48
    uvw
    Poziom 10  

    czy sprawdzales tranzystory jeśli były uszkodzone i je wymieniles to najprawdopobniej uszkodzeniu ulegly elementy drivera a dzieje się to tak w tych plytach ponieważ niezastosowano tu seperacji galwanicznej (transoptorow)drivera od tranzystorow i podczas uszkodzenia tranzystora ulegaja wszytkie elementy wstecz nie jest to regula ale tak w tym modelu bywa.Nawet potrafi dojść do uszkodzenie procesora.Tak ze szukac trzeba w mikroelektronice smd być może uda się zlokalizować usterke,ewentualnie może ktoś już naprawil taki przypadek zycze powodzenie ja zrezygnowałem z naprawy tego typu usterki szukam plyty z pobitym szklem żeby podmienić moduly

    0
  • #16 05 Gru 2014 18:56
    Robert-X-
    Poziom 9  

    Nie mam pojęcia o mikroelektronice..
    Ale jutro od samego rana biorę się za przelutowanie wszystkich kondensatorów w druga uszkodzona.. Może ta zechce ruszyć.. Może ta się nie wypaliła aż tak daleko..

    0
  • #17 05 Gru 2014 20:57
    zibi1971
    Specjalista AGD

    Witam
    Płyta nie ruszy bez podłączonych induktorów .Błędy f2 i f4 mówią o zamianie pól góra z dołem lub o nie podłączeniu czujników .Jeśli to nie pomoże to mam takie dwa moduły na zbyciu.

    0
  • #18 05 Cze 2018 13:03
    fifigreg
    Poziom 2  

    Witam
    Panowie może ktoś ma na zbyciu szybę do ID4R. Chętnie odkupię

    0