logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z i3-2100 i GA-H61M-D2 wyłącza się po sekundzie - co sprawdzić?

lokibb 27 Lip 2014 16:17 1692 17
REKLAMA
  • #1 13829513
    lokibb
    Poziom 9  
    Witam ponownie. Pisałem już wczoraj na temat mojego komputera. Po wciśnięciu przycisku wlaczajacego zapala się on na sekundę, zaczynają się kręcić wiatraczki od procesora, zasilacza i karty graficznej i po sekundzie się wyłącza. I znów to samo. Podaje specyfikacje:
    Procesor i3-2100 lga 1155
    Pamięć kingston ddr3 1333mhz cl9
    HDD 3.5 seagate 500gb st500dm002
    st500dm002
    Karta radio HD 5670
    Płyta gigabyte ga-h61m-d2 h61 s1155 ddr3
    Zasilacz 500atx raptoxx classic z tym ze sprawdzałem zasilacz i jest sprawny. Co to może być? Z góry dzięki za pomoc
  • REKLAMA
  • #3 13829540
    lokibb
    Poziom 9  
    Nie mam przycisku resetu biosu, ale wyjalem na chwile baterie - nic to nie dało. Sprzęt działał 2,5 roku.
  • REKLAMA
  • #4 13829567
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    Wyłącz PC całkowicie z prądu, wyjmij RAM i ponownie włącz PC. Sprawdź, czy PC swoim głośnikiem oznajmi jego brak.
  • #5 13829795
    lokibb
    Poziom 9  
    Zrobiłem to i bez ramy dzieje się to samo. Ledwo przycisk się zaświeci i wiatraczki zaczną kręcić, a już się zatrzymują.
  • #6 13830760
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #7 13830770
    Piotr922
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    To jest typowy objaw zwarcia. Nie próbuj go włączać dopóki go nie usuniesz, ponieważ uwalisz płytę główną. Może być ewentualnie padnięty zasilacz.
  • #8 13830848
    lokibb
    Poziom 9  
    Spróbuję skombinować jakiś inny zasilacz. Kondensatory na płycie są chyba ok z tego co widzę.
  • #9 13831128
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 13831159
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Piotr922 napisał:
    To jest typowy objaw zwarcia

To nie jest objaw typowy przy zwarciu.
    Przy zwarciu, zasilacz by się po prostu wyłączył, a tutaj sprzet się resetuje.

Proponuję wyjąć najpierw zasilacz i na sucho sprawdzić, jakie daje napięcia:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    i
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1033745.html

Nie zapomnij obciążyć zasilacza przed uruchomieniem - może być stara płyta główna, żarówki, napędy, wentylatory itd.

Potem, jesli napięcia będą w normie (+5V, +3,3V, +12V, +5V PG, +5V SB), wyjmij wszystko, co jest zamontowane na płycie głównej, pozostawiając tylko: Zasilacz, CPU, głośnik systemowy i spróbuj uruchomić płytę.
    Podaj to, co oznajmia głośnik systemowy.

Najlepiej byłoby to zrobić, wyjmując płytę głowną z obudowy i uruchamiać na izolowanym podłożu.

lokibb napisał:
    Zasilacz 500atx raptoxx classic z tym ze sprawdzałem zasilacz i jest sprawny. Co to może być?

Sugeruję, byś otworzył ten pseudo-zasilacz i sprawdził a jakim stanie są jego podzespoły, głównie kondensatory.
    Poza tym, wg mnie, jest to główny podejrzany w całym tym zamieszaniu i powinieneś sprawdzić sprzęt na innym, markowym, odpowiednio mocnym PSU.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
  • #11 13831203
    Piotr922
    Poziom 16  
    swiercm napisał:
    Sugeruję, byś otworzył ten pseudo-zasilacz i sprawdził a jakim stanie są jego podzespoły, głównie kondensatory.

To za mało... Swojego czasu miałem okazję naprawić parę zasilaczy ATX i miałem przypadek, gdzie kondensatory na oko były ok, ale nie trzymały pojemności, bądź ESR, tak więc albo trzebaby każdy wylutować i sprawdzić mu ESR i pojemność, albo po prostu wszystkie w ciemno wymienić na nowe, ale w tym momencie gwarancji nie ma żadnej, że to rozwiąże problem, dlatego lepiej jest sprawdzić.
  • #12 13831205
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Piotr922 napisał:
    swiercm napisał:

To za mało... Swojego czasu miałem okazję naprawić parę zasilaczy ATX i miałem przypadek, gdzie kondensatory na oko były ok, ale nie trzymały pojemności, bądź ESR, tak więc albo trzebaby każdy wylutować i sprawdzić mu ESR i pojemność, albo po prostu wszystkie w ciemno wymienić na nowe, ale w tym momencie gwarancji nie ma żadnej, że to rozwiąże problem, dlatego lepiej jest sprawdzić.

Dlatego padła sugestia, by ten pseudo-zasilacz podmienić na markowy od razu.
    Upały, jak co roku zbierają swoje żniwo i zwłaszcza marnej jakości produkty, potrafią po prostu przestać działać.
  • #13 13831247
    lokibb
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedzi Panowie.
    @swiercm - sporo tego, ale wykonam na pewno wszystko. Tylko nurtuje mnie jedno pytanie - jak to możliwe że podłączając ten zasilacz do innego komputera wszystko było ok i komputer działał?
  • #14 13831293
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Wystarczy, że np: tamten komputer miał inny pobór mocy, a nawet, że ten pobór przy starcie wyglądał inaczej dla poszczególnych linii. Nie wiemy czy to zasilacz, bo mogą być jeszcze inne przyczyny (uszkodzenie płyty głównej, źle zamocowane chłodzenie procesora) ale jest możliwe, że to on, to raz, dwa - to że działa z innym komputerem nie świadczy o jego sprawności, trzy - jest to niepewny produkt.
  • #15 13838530
    lokibb
    Poziom 9  
    Witam ponownie. Odpaliłem zasilacz na sucho - obciążyłem go napędem i działa. Później podłączyłem samą płytę, zasilacz i procesor - dzieje się to samo. Co to może być? Czy to płyta główna?
  • REKLAMA
  • #16 13838547
    Piotr922
    Poziom 16  
    Dysk to za mało... Przydałyby się żarówki samochodowe spięte w szereg.
  • #17 13838562
    lokibb
    Poziom 9  
    Zasilacz był też testowany testerem, a do komputera podłączałem też inny zasilacz 500W - działo się to samo.
  • #18 13838581
    Piotr922
    Poziom 16  
    Czyli chyba płyta padła.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który po włączeniu wyłącza się po sekundzie. Specyfikacja sprzętu obejmuje procesor i3-2100, płytę główną GA-H61M-D2, pamięć RAM Kingston DDR3, dysk HDD Seagate 500GB oraz kartę graficzną HD 5670. Użytkownik sprawdził zasilacz, który wydaje się być sprawny. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, takie jak wykonanie CLR_CMOS, sprawdzenie kondensatorów na płycie głównej, testowanie zasilacza na sucho oraz wyjmowanie komponentów, aby zidentyfikować źródło problemu. Wskazano, że objawy mogą sugerować zwarcie lub uszkodzenie płyty głównej, a także że zasilacz, mimo że działa w innym komputerze, może być niepewny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA