logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault 19 1.7 – gaśnie po rozgrzaniu, spadają wolne obroty, co sprawdzić?

Garfildlbn 24 Kwi 2005 18:09 5190 9
REKLAMA
  • #1 1433452
    Garfildlbn
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam wszystkich

mam problem z tym żabojadem oddał bym go do mechanika ale tak sie składa ze akurat małe ciecia budżetowe problem polega na tym że silnik jak jest zimny tio wszystko jest ok jedynie troszkę popracuje podskoczy temperatura tio gdzies giną wolne obroty -przy zmianie biegów obroty gwałtownie spadaja nawet potrafią spaść do 0 nio i silnik gasnie tak samo sie dziej np po wrzuceniu biegu jałowego. na autkach zabardzo sie nieznam ale chciałbym spróbować samemu go ugryść :] czy raczej z tym fantem sobie nie poradze i zacząć zbierać pieniązki na serwis-----
    pomóżcie ..
    pozdrawiam

aaa jest to silnik 1.7
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1433527
    sigi
    Spec od samochodów
    Ocena: 295
    To auto nie ma samodiagnostyki, musisz więc wykonac diagnostykę komputerową wtrysku, a potem możesz wynienić sam uszkodzony element. Prawdopodobnie masz uszkodzony silnik położenia przepustnicy albo źle ustawiony.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 1433944
    musiej
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Podaj rok
  • Pomocny post
    #4 1434048
    MarioRz
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    tak jak kolega napisał bardzo czesto padały silnik krokowy biegu jałowego musisz to jak najszybciej sprawdzić bo często się tak zacinły ze uszkadzały kalkulator wtrysku ostatnio miałem takie 3 przypadki
  • REKLAMA
  • #5 1436125
    Garfildlbn
    Poziom 11  
    witam speców w tej dziedzinie

aa wiec rocznik tej żaby to 1992 aa silnik krokowy ?? sie dowiedziałem ze tam siedzi siakiś siłownik i to ustala wolne obroty silnik na jedno punktowy wtrysku przynajmniej tak wyszperałem w modrej książce a może ona i taka i nie mądra—na razie zabardzo nie mam czasu zajżeć pod mach na razie sie morduje zapalajac silnik na każdych światłach a i czasem sie uda ze nie zgaśnie :] nie no zajżę pod mache dopiero w sobote wtedy będę miał czsa si jak by co napisze o moich pewnie żałosnych postepach aa jeszcze jedno jęsli mogli byście napisać jak sie dokopać do tego silniczka czy może silownika tak abym przypadkiem nie rozkręcił połowy samochodu........ z ksiązki wynika ze siedzi to gdzieś koło wtryskiwacza ??

pozdrawiam i dzieki za zainteresowanie
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1436549
    lechos
    Poziom 18  
    Ocena: 96
    A wiec tak:-nasze renatki na monoszprycy niemaja czujnika polozenia przepustnicy (TPS) - a co do silniczka krokowego to jest to silownik biegu jalowego potocznie zwany silnikiem krokowym -zdejmij filtr powietrza i luknij pod wtrysk od lewej strony a wyglada on jak walec z sruba z tylu i z gniazdem na 4 przewody. Milego szukania.
    SORKI ale punkty sie same wkradly(jest tam rysunek tego silniczka)
    Załączniki:
    • 92.jpg (301.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #7 1441553
    lechos
    Poziom 18  
    Jeszcze co do gasniecia i falowania obrotow to zobacz na kolektorze ssacym, niedaleko linki od gazu jest taki kruciec zakonczony gumowa zaslepka---lubi sie w niej zrobic dziurka----na wlaczonym silniku przyloz palec do niej od tylu i zobacz czy nie robi sie podcisnienie tz. czy nie ciagnie Ci palucha :lol: jesli tak to silnik bierze lewe powietrze(szarpanie, mulenie,duze spalanie)i potrzebna jest wymiana---koszt w serwisie renaulta to cale 7zl ale mozna tam zastosowac wolna amerykanke oby tylko zaslepic. Powodzenia.
  • #8 1464782
    Garfildlbn
    Poziom 11  
    witam

nio piekne dzieki za pomoc wina leżała po stronie tego siak to zwiecie siłownika czy silniczka wywaliłem stary wkreciłem siakiś nie nowy ale ma być dobry booo uwierzycie niegdzie nie mogłem dostać czegoś takiego nowego..

niio

i jeszcze jedno pytanko siak sobie mogę sprawdzić poziom olej w skrzyni?? i jak bedzie go za mało to którędy sobie go tam na kapać ??
    ii jak nie wiem siaki tam olej jest to dolewać siakiś robić mieszanke czy lepiej spuscić stary aa wlać nowy ii jaki najlepiej ??

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 1467515
    lechos
    Poziom 18  
    Ciesze sie ze moglem Ci pomoc, co do sprawdzenias stanu oleju i jego dolewki w skrzyni sluzy jeden i ten sam otwor a znajduje sie on na przedniej sciance skrzyni(w polowie wysokosci) i zakrecony jest sruba plastikowa w ksztalcie motylka. Stan oleju powinien byc mniej wiecej rowno z otworem. Co do oleju to niema co wydziwiec i kup normalny przekladniowy i wymien calosc, niewielki koszt a spokojna glowa. Pozdrawiam.
    PS: wstap na strone www.renault19.pl a znajdziesz tam wielu rzyczliwych posiadaczy renatek i bedziesz mogl dzieki radom rozwiazac niejeden problem :)
  • #10 1468309
    Garfildlbn
    Poziom 11  
    witam

ii pieknie dziękuje

pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Renault 19 z silnikiem 1.7 z 1992 roku ma problem z gaśnięciem po rozgrzaniu oraz spadkiem wolnych obrotów, szczególnie przy zmianie biegów i na biegu jałowym. Przyczyną może być uszkodzony lub źle ustawiony silnik krokowy (silownik biegu jałowego), który reguluje wolne obroty w układzie jednopunktowego wtrysku paliwa. Renault 19 na tym silniku nie posiada czujnika położenia przepustnicy (TPS). Zalecana jest diagnostyka komputerowa wtrysku, ale w przypadku ograniczonego budżetu warto samodzielnie sprawdzić i ewentualnie wymienić silnik krokowy, który znajduje się pod filtrem powietrza, po lewej stronie wtrysku, ma kształt walca z czterema przewodami. Dodatkowo warto sprawdzić kolektor ssący pod kątem nieszczelności (uszkodzona gumowa zaślepka kruczca), która powoduje podciśnienie i zaburzenia pracy silnika. Po wymianie silnika krokowego problem z gaśnięciem ustąpił. W dyskusji pojawiły się także wskazówki dotyczące kontroli i wymiany oleju w skrzyni biegów – poziom oleju sprawdza się przez otwór na przedniej ściance skrzyni, a do uzupełnienia lub wymiany należy użyć standardowego oleju przekładniowego. Dodatkowo polecono stronę www.renault19.pl jako źródło wsparcia i informacji dla właścicieli Renault 19.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA