logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki router lub repeater do Livebox 3.0 na poprawę zasięgu WiFi?

Degnerix 02 Sie 2014 16:50 2379 8
REKLAMA
  • #1 13845856
    Degnerix
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    Posiadam liveboxa 3.0 ale jak to z liveboxami ma słaby zasięg wifi, mam go na parterze a na 1 piętrze już nie ma zasięgu i pomyślałem żeby podpiąć pod niego jakiś router żeby na całym piętrze było wifi tylko jak to zrobić i jaki router byście polecili ?

@Edit@
    albo może Repeater WIFI tylko nie wiem dokładnie na jakiej zasadzie to działa
  • REKLAMA
  • #2 13846002
    Jan Kuwalski
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    witam
    router nie bedzie potrzebny (chyba ze jako Access Point) - wystarczy access point

standardowe pytanie: jaki masz budżet? u mnie (grube, betonowe stropy) dopiero dał radę UniFi UAP-LR Long Range Access Point ale to duży koszt.

jeśli chodzi o repeater to będzie miał sens, jeśli na piętrze masz jakikolwiek przyzwoity poziom sygnału
    (jesli masz jakikolwiek sprzęt telefon, tablet z Androidem to ściągnij darmowy Wifi Analyzer i pomierz sygnał tam gdzie będą urządzenia)
    wtedy kupujesz, wkładasz do gniazdka, konfigrujesz przez WWW - wzmacniaj sygnał wybranej sieci, i zapominasz

Jan
  • REKLAMA
  • #3 13846063
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5743
    Pomysł z pokryciem dwóch kondygnacji za pomocą repeatera to utopia. Na każdej kondygnacji powinieneś mieć jeden AP.Parter obsługuje Livebox na piętrze musisz postawić dodatkowy AP połączony z Liveboxem kablem LAN-LAN lub transmiterem PLC po sieci energetycznej. Jako AP może być router WR-740, WR-841 skonfigurowany w ten tryb.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 13846140
    Degnerix
    Poziom 12  
    W pokoju nad Liveboxem jest zasięg Wifi ale ściągnąłem Wifi Analyzer i po niżej macie wyniki :

W pokoju w którym znajduje się livebox (1-1,5m od liveboxa) dokładnie w tym miejscu w którym znajduję się laptop :

W pokoju nad Liveboxem:

W pokoju w którym wujek chciałby aby był lepszy zasięg WIFI :

według mnie to chyba wzmacniacz starczy a Wy co o tym powiecie ?
  • REKLAMA
  • #5 13846185
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Degnerix napisał:
    a Wy co o tym powiecie ?

repeater - nie idż do tego światła.
  • #6 13846266
    Degnerix
    Poziom 12  
    bogiebog napisał:
    Degnerix napisał:
    a Wy co o tym powiecie ?

repeater - nie idż do tego światła.

mógłbyś jaśniej ?
  • REKLAMA
  • #7 13846286
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Repeater - mało stabilny tryb, więcej problemów stwarza niz rozwiązuje, m/in połowi pasmo transferu.
  • #8 13846524
    Degnerix
    Poziom 12  
    z tego co słyszałem to ten TP LINK TL-WA850RE dobrze się sprawdza mi poprostu potrzeba jak widać wzmocnic trochę sygnał WIFI na 1 piętrze najbardziej zależy na tym wujkowi który w swoim pokoju przy drzwiach ma 1 kropke a już przy łóżku (różnica 1m) nie ma wgl zasięgu
  • #9 13847891
    Jan Kuwalski
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    witam
    jak to sie mowi zawsze mozna sprobowac
    jak zamowisz tego TL-WA850RE to zobaczysz, czy wlaczony w pokoju nad liveboxem da rade wzmocnic sygnal u wujka w pokoju. (jak zamowisz przez Internet to teoretycznie masz 10 dni na oddanie).

faktycznie najlepsze byloby rozwiazanie - przeciagnac kabel na gore i tam dac Access Point.
    jesli chodzi o spowolnienie transferu to chodzi glownie o transfery miedzy urzadzeniami (komputerami, notbookami itp.) a jesli glowny kanal transmisji to Internet-laptop to bym się nie przejmował.

Jan

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje rozwiązania na poprawę zasięgu WiFi w swoim domu, gdzie Livebox 3.0 ma słaby sygnał na piętrze. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje, w tym użycie Access Pointa zamiast routera, co może być bardziej efektywne. Wskazano, że repeater może być problematyczny, zwłaszcza w przypadku słabego sygnału na piętrze. Użytkownicy polecają modele takie jak TP-Link TL-WA850RE oraz UniFi UAP-LR jako potencjalne rozwiązania. Zauważono, że najlepszym rozwiązaniem byłoby podłączenie Access Pointa kablem LAN do Liveboxa, co zapewni stabilniejsze połączenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA