logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik silników DC z regulacją prędkości do budowy robota - jaki wybrać?

sloy8 25 Kwi 2005 10:36 2109 14
  • #1 1435023
    sloy8
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich forumowiczow odwiedzajacych ta stronke

Mam trzy male problemy, ktore musze rozwiazac, ale mam male watpliwosci wiec zglaszam sie z prosba o pomoc do profesjonalistow

A wiec pierwszy problem polega na tym, ze buduje sobie zwyklego robota znaczy chce zbudowac (Plany:P) no i nie moge znalezc nigdzie sterownika do silniczkow DC. Te co sa w samochodzikach zwyklych. Otoz chodzi mi o regulacje predkosci tych oto silniczkow i jeszcze jedno. Widzialem kiedys w gazecie taki sterownik serwomechanizmow, ze byl potencjometr suwakowy no i o ile go sie przesunelo to o tyle obrocil sie walek serwa ten wychodzacy i cos takiego chcialem zastosowac do zwyklych DCekow. jesli sie oplaca kupic zwykle serwo zamiast bawic sie z DCekiem to powiedzcie )

Drugi problem to taki

Chcialbym tego robota sterowac za pomoca kompa przez kabel narazie przez port RS -232 i nie wiem jakiego ukladu uzyc do sterowania nim no i jak bedzie wygladal caly schemat urzadzenia sterujacego przez port RS -232 przypuscmy dwoma lub czterema silniczkami DC ) jak taki sterownik bedzie wygladal?? za wszystkie schematy bardzo dziekuje )nio i oczywiscie co do czego podlaczyc zebym kompa nie spalil :/ heh:D

Trzeci ostatni problem

jak zrobic zeby silniczkami sterowac z joysticka do kompa?? normalnie podlaczajac do silniczkow?? lub jesli zrobie to sterowanie przez RS -232 to jak zrobic zeby z kompa nim sterowac a nie klawiaturka ??

z powazaniem Karol dzieki wszystkim za wszelkie odpowiedzi (schematy, porady, linki itp mile widziane )
  • #2 1435290
    MirekCz
    Poziom 35  
    Ocena: 62
    1.Zaleznie ile twoje silniczki pobieraja pradu masz kilka mozliwosci:

a)Uzyc jakiegos gotowego ukladu typu L293 (wersja C,D) czy l298E. (l293D do 0.6A/silnik, posiada wewnatrz diody, L293C do 1A/silnik, wersja L298E do 2A/silnik , uklady posiadaja sterowanie 2 silnikow, jak polaczysz to sterowanie i podlaczysz oba wyjscia do jednego silnika to mozesz zwiekszyc prad i uzyskac 3A dla L298E)

Dokladny schemat jak uzyc ukladu L298E jest pokazany na stronie sumo robotow -> wyklady

b)Zbudowac wlasny uklad zasilajacy na mosfetach, tutaj prad praktycznie dowolny, zaleznyod ilosci/typu mosfetow jakie uzyjesz

Pozatym poszukaj na elektrodzie...

2.poszukaj na elektrodzie czy google, temat walkowany milion razy

3.
    a)Joystick mozesz podlaczyc do mikroprocesora - ukladu ADC. Poszukaj na necie schematu wyprowadzen joysticka, podepnij sie odpowiednio i nie ma z tym problemow

b)Jak podlanczasz calosc do komputera to pozycje joysticka mozna w dosyc prosty sposob uzyskac za pomoca komponentu direct input z directx (oczywiscie mowa o windowsach). Sciagnij DirectX SDK z www.microsoft.com i tam jest gotowy przyklad aplikacji ktora to robi.
  • #3 1435308
    sloy8
    Poziom 16  
    witam

dzieki za odp

wszystko ladnie pieknie, ale jesli chodzi o drugi problem to sa co prawda schematy sterowania ale silnikami krokowymi, a mi potrzeba sterowania zwyklymi DC

Dodano po 21 [minuty]:

a i jeszcze co myslicie o ukladzie MAX 232 do sterowania przez port RS 232??
  • #4 1435374
    MirekCz
    Poziom 35  
    W odp.2 chodzilo mi o sterowanie silnikami poprzez rs232 z jakims mikrokontrolerem.

Czyli PC->RS232->mikrokontroler->L293/L298/H-bridge->silniczki

Inna mozliwosc to:

a) sterowanie L293 bezposrednio z komputera za pomoca np portu LPT

b) Sterowanie MOSFETami z komputera

Jednak nie wiem czy to ma sens, na dluzsza mete raczej tak czy tak bedziesz potrzebowal mikrokontrolera zeby to wszystko opanowac. (mikroprocesor by odpowiadal z jednej strony za wymiane danych miedzy robotem a PC, z drugiej strony za zbieranie danych z sensorow i sterowanie silnikami DC)
  • #5 1443921
    ptk22
    Poziom 12  
    Ja rowniez myśle że mikrokontroler to dobry pomysł. A sterowanie z kompa przez IRDA lub radiowo. Proponuję zacząć od Atmega8. Ja zrobiłem na nim minirobota sumo. Sprawdza się nieźle.

Na forum są przykłady jego użycia i schematy programatorów do niego.

Pozdrawiam
  • #6 1446136
    sloy8
    Poziom 16  
    ptk22 mowiles ze mozna zrobic sterowanie z kompa radiowo. masz jakies schematy dotyczace tego wlasnie rozwiazania?? jak masz to prosze na maila mojego sloy8(_at_)o2.pl a i jeszcze czy 89C2051 bedzie dobry?? do sterowania z kompa 8 silnikami krokowymi ?? czyli aby sterowac silnikami krokowymi musze je podlaczyc tak??:
    silnik krokowy -> max 232 -> 89C2051 -> komp?? czy jakos inaczej. czy przed max 232 sterownikiem rs-232 dac jakis tranzystor wzmacniajacy moc ?? a moze zamiast max 232 dac jakis IRF ?? jak tak to jaki np

dzieki wszystkim za odpowiedzi

pozdrowienia sle Karol
  • #7 1446560
    Coyote~
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Witam,

Max232 to kostka do konwersji poziomów logicznych ttl/rs232. Twój schemat zatem powinien wyglądać tak:
    port com -> max232 -> µP -> końcówka mocy -> silniki

Max232 jest potrzebny, ponieważ stany logiczne w porcie com wyznaczane są poprzez polaryzację pinu, a napięcia mogą sięgać nawet ±12V, a w µP masz napięcia zwykle 0..5V. Max232 zapewnia poprawną komunikację procka w kompem.

µProc może być każdy, jak ci jest wygodnie, tylko musisz poprawnie zaimplementować komunikacje z kompem i obsługe silników. Jako końcówka mocy mogą być mostki H, l298, l293...

Pozdrawiam
  • #8 1449062
    sloy8
    Poziom 16  
    dziex ca odpowiedz

teraz juz wiem dzieki ale mam jeszcze jedno male pytanie :/

czy jesli uzyje tylko jednego ukladu przypuscmy 89C2051 to bede mogl z niego sterowac az 8 lub nawet 10 silniczkami DC najlepiej?? w obie strony oczywiscie :) ??
  • #9 1449150
    MirekCz
    Poziom 35  
    10 silnikow i sterowanie w obie strony - czyli na silnik potrzebujesz dwa przewody (jeden to krec sie w lewo, drugi to krec sie w prawo, brak pradu=silnik na "biegu jalowym")
    Wiec prosta matematyka 2*10=20wyjsc z procesora potrzebujesz (do tego dodaj wyjscie do podlaczenia COM'a itd).
    O ile mnie pamiec nie myli to 89c2051 tylu wyjsc nie ma, wiec mozesz uzyc inny uklad tej rodziny o wiekszej liczbie pinow, jakis dodatkowy uklad logiczny zwiekszajacy ilosc wyjsc albo inna rodzine procesorow.
  • #10 1449197
    sloy8
    Poziom 16  
    witam a co bys powiedzial na uklad PIC16F872 ?? albo 90S2323 ?

pozdrawiam Karol
  • #11 1449279
    MirekCz
    Poziom 35  
    16f872 ma 22io piny z tego co widze, wiec ciezko ci bedzie to wszystko wpakowac, chyba ze uzyjesz tylko 8 silniczkow (cena 16zl bardzo przystepna)

90S2323 to wogole masakra, z tego co widze w www.tme.pl dostepny w 8pinowej obudowie???

jak chcesz 10 silniczkow albo cos z tym potem zrobic oprocz tylko podlanczania silnikow to wez moze 18f877 (33zl/szt) lub 18f442 (38zl/szt) - DIL 40, bedziesz mogl pozniej cos jeszcze do tego podlaczyc (np jakis czujnik odleglosci, temperatury, predkosci, wyswietlacz czy inny bajer)..

ceny podane wg. cennika www.tme.pl
  • #12 1449287
    sloy8
    Poziom 16  
    okej to mowisz zeby uzyc tych 40 pinowych ukladow spoko dzieki. heh masz jakis schemat czujnika odleglosci lub temp podlaczajac do reszty pinow tego ukladu??
  • #13 1449363
    MirekCz
    Poziom 35  
    kazdy czujnik sie inaczej podlancza...

Ja uzywam gp2d12/gp2d120 - czujnik odleglosci, ma on 3 piny - 1 to +5v, 2 to GND , 3 to napiecie pomiaru oznaczajace odleglosc od znalezionego obiektu, podlanczasz pod pin ADC mikroprocesora
  • #14 1449377
    sloy8
    Poziom 16  
    aha to spoko dzieki to w sumie nie takie trudne czyie dawac samych kondensatorow itp tylko od razu podlaczyc ?? spoko to to juz wiem

narazie nie mam innych problemow jak czegos jeszcze nie bede wiedzial to zglosze sie na forum

dziekuje wszystkim za pomocne odpowiedzia szczegolnie Tobie MirkuCz

pozdrawiam Karol
  • #15 1449540
    MirekCz
    Poziom 35  
    wg. danych jakie przeczytalem powinien byc kondensator bodajze 4.7uf pomiedzy +5V a wyjsciem z pomiarem... zeby stabilizowac wyniki pomiaru... ja tego nie uzywam i wyniki pomiaru nie plywaja za bardzo, probowalem dodac kondensator i nie zauwazylem roznicy.

Inne sensory moga wymagac kilku elementow.. ale przewaznie nie ma problemu ze sciagnieciem z sieci schematu jak to podlaczyc, zazwyczaj ogranicza sie to do 1-2 rezystorkow czy jakiegos kondensatorka (mowie o uzywaniu gotowych czujnikow)

Gorzej jest jak budujesz wlasny czujnik :-)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru sterownika silników DC z regulacją prędkości do budowy robota oraz sposobu sterowania nim za pomocą komputera przez port RS-232. Do sterowania silnikami DC proponowane są gotowe układy mostków H, takie jak L293 (wersje C, D) i L298E, które różnią się maksymalnym prądem na silnik oraz możliwością łączenia wyjść dla zwiększenia prądu. Alternatywnie można zbudować własny układ zasilający na tranzystorach MOSFET, co pozwala na dowolne dostosowanie prądu. Sterowanie z komputera najlepiej realizować przez mikrokontroler, który pośredniczy między portem RS-232 a układem sterującym silnikami. Do konwersji poziomów logicznych między RS-232 a TTL stosuje się układ MAX232. Wskazane są mikrokontrolery z większą liczbą pinów, np. Atmega8, PIC18F877 lub PIC18F442, które umożliwiają sterowanie większą liczbą silników (np. 8-10) oraz podłączenie dodatkowych czujników (np. czujniki odległości GP2D12). Sterowanie silnikami krokowymi wymaga innego podejścia i układów. W przypadku sterowania wieloma silnikami DC w obie strony potrzebna jest odpowiednia liczba wyjść mikrokontrolera lub zastosowanie układów rozszerzających. Czujniki analogowe podłącza się do wejść ADC mikrokontrolera, a stabilność pomiarów można poprawić kondensatorami filtrującymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA