logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik silnika DC, ale... 3 przewody: +, - i kierunek

Hornet60 26 Sty 2006 23:06 1783 1
  • #1 2223756
    Hornet60
    Poziom 18  
    Ocena: 15
    Witam poszukuje takiego sterownika jak w tytule. Wiem, że stosuje się takie coś w automatycznych antenach samochodowych... rozbierałem kiedyś takie ustrojstwo i nie widziałem tam nic więcej jak przekaźnik pare rezystorów, kondensatorów i tranzystory, całość mieściło sie na płytce 3x6cm. Potrzebne mi takie coś bo mam w mikrokontrolerze tylko 1 nóżkę do wykorzystania a muszę sterować silnikiem... Przesukałem całe forum i nic nie znalazłem... Byłbym wdzięczny za jakiś schemat...
  • REKLAMA
  • #2 2224946
    Tanaka_san
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    jak mniemam potrzebujesz sterownika silnika DC, polecem układ mostka H - L293D (wersja D ma obciążalność do 600mA posiada na pokładzie diody zabezpieczajace przed przepięciami) lub wersja L293B - obciążalność do 1000mA lecz diody trzeba dolutować bo układ ich nieposiada, można połączyć równolegle dwa układy (L293 D i B) dzięki czemu można uzyskać obciążalność 1600mA i diody zabezpieczjące na pokładzie. Istnieje możliość sterowania układem L298.

L293 sterowany jest za pomocą dwóch bitów, tzn kierunek lewo to np stan 0 i 1 podawany na układ prawo - 1 i 0 , poprzez kombinacje bramek logicznych mozna zminimalizowac sterowanie do 1 bitu - 0 lewo, 1 prawo (jednak jezeli posiada sie dwa wolne wyjscia mikrokontrolera noiewarto sie bawic w elektronike i bramki).

Opis sterownika w dokumentacji, po szersze iformacje prosze pytać lub zajrzec na forum Automatyka i Robotyka, jest tam sporo informacji o mostkach H (w szczegolnosci L293 i L298). Prosze o komentarze i pytania pozdrawiam
REKLAMA