logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny Freecom 2TB - brak dostępu do partycji Zdjęcia po zmianie nazwy

darson76 09 Sie 2014 21:13 2805 29
  • #1 13864917
    darson76
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Jestem nowy na forum. Na imię mam Dariusz.

Od dzisiaj rana mam spory problem z dyskiem zewnętrznym Freecom 2Tb.
    Mam go podzielonego na kilka partycji, 3 x 500Gb i jedna mniejsza. Mam tam Filmy, Muzykę , Zdjęcia i Inne. Dziś do południa zauważyłem, że partycja "Zdjęcia" zmieniła nazwę na "dysk lokalny Z" i nie mam do niej dostępu. Pojawia się komunikat : "Z nie jest dostępny. Plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny"
    Nie wiem czy to ma jakiś związek, ale rano usunąłem kilka programów z dysku C" w laptopie chcąc zrobić porządek. Głównie jakieś starsze i niepotrzebne programy. Sprawdzałem, co to za program i do czego służy przed usunięciem i wydaje mi się, że to nie jest powodem.
    Jakiś tydzień temu komputer nie chciał się uruchomić i musiałem kilka razy przywracać system za pomocą "punktu ..." Później zainstalowałem DLL Fixer który wykrył i naprawił błędy i do dziś było ok.
    Oczywiście chodzi mi o odzyskanie zdjęć, przynajmniej tych ostatnich, gdyż część mam zgraną na inny dysk. Czy defragmentacja dysku może pomóc ? Jeśli tak to jak ją wykonać, jeśli nie mam dostępu do tej partycji ?
    Dodam, że pozostałe partycje są widoczne i działają normalnie.
    Jestem starszą osobą i nie "śmigam " po komputerze jak młodsi koledzy.
    Proszę więc uzbroić się w cierpliwość i tłumaczyć mi krok po kroku, gdyż nomenklatura komputerowa również nie jest mi super dobrze znana.
    Z góry dziękuję za pomoc. Mam Windowsa 7 Ultimate.
    P.S. Przy próbie przywrócenia poprzedniej wersji lub przywrócenia systemu pojawia się taki komunikat jak w załączeniu. Chyba więc jednak coś namieszałem przy usuwaniu ...
    Załączniki:
    • Dysk zewnętrzny Freecom 2TB - brak dostępu do partycji Zdjęcia po zmianie nazwy 2014-08-09_200702.jpg (17.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 13864989
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 550
    Na początek, z dyskiem staraj się już sam nic nie robić na własną rękę.

Zamieść zrzut z CristalDiskInfo (cały ekran z programu, wszystkie parametry - to ważne). Na podstawie SMART zobaczymy, czy problem nie jest przypadkiem związany z uszkodzeniem dysku.

CristalDiskInfo pobierzesz stąd:
    http://crystalmark.info/download/index-e.html

Zrzut ekranu zrób za pomocą obojętnie jakiego programu graficznego.
    Następnie zamieść screen w ten sposób:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
  • #3 13865413
    darson76
    Poziom 9  
    Dziękuję za szybką reakcję.
    Zrobiłem tak jak napisałeś w poście.
    Mam nadzieję , że o.k.
    P.S. Edytuję, by dorzucić drugie zdjęcie. Znalazłem opcję wyboru dysków.

Załączniki:
    • Dysk zewnętrzny Freecom 2TB - brak dostępu do partycji Zdjęcia po zmianie nazwy Samsung.jpg (319.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 13865426
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Dysk Hitachi posiada relokowane sektory więc nadaje się jedynie do utylizacji.
  • #5 13865428
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    darson76 napisał:
    Mam nadzieję , że o.k.

Niestety, ale nie. Pomyśl o innym, sprawnym dysku.
    Parametr 05 wskazuje, że następuje degradacja powierzchni i dysk może paść w każdej chwili.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

Atrybut ID 05 ( 05 )
    Reallocated Sectors Count
    Ilość relokowanych sektorów. Kiedy dysk napotyka błąd odczytu/zapisu/weryfikacji, oznacza ten sektor jako relokowany i przenosi dane do specjalnego zarezerwowanego obszaru (obszaru rezerwowego). Proces ten jest również określany mianem remapowania a relokowane sektory określa się remapami. To właśnie dlatego, na nowoczesnych dyskach, nie widzimy "bad bloków" podczas testów powierzchni
    Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)

Masz ten parametr już bardzo wysoki. Masz 2359478 sectory relokowane, przeliczając z wartości Hex.

Jednak wstrzymaj się z jakimikolwiek krokami, a być może ktoś pomoże Ci odzyskać dane z uszkodzonej partycji za pomocą DMDE.
  • #6 13865453
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    darson76 napisał:
    Od dzisiaj rana mam spory problem z dyskiem zewnętrznym Freecom 2Tb.

darson76 napisał:
    Zastanawiam się tylko, czy nie miałem tego Crystala zainstalować na zewnętrznym dysku ?

Miałeś.
    Zamieść jego SMART.
    Następnie podłącz ten dysk i zamieść screena z zarządzania dyskami.
  • #7 13865461
    swiercm
    Moderator na urlopie...

Ogólnie SMART nie jest zły, ale parametr 01 jest podwyższony, prawdopodobnie przez BF, więc nie pukaj dyskiem podczas pracy. Kieszeń na tego typu dyski, to nie jest dobry pomysł.
    Poza tym - ok

Co do B5 - nie wiem na tą chwilę, co oznacza. Doszkolę się bo 1 raz widzę tą pozycję, na kilkaset widzianych przeze mnie SMARTów różnych HDD.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html

#EDIT
    Jedyne co znalazłem to:
    Parametr B5, czyli w DEC to jest 181:
    http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/smart/strona3.php

Program Fail Count Ilość nieudanych operacji zapisu komórek pamięci flash (dotyczy dysków SSD). Proces zapisu jest technicznie nazywany "programowaniem pamięci flash" stąd nazwa atrybutu (z ang. "program"). Gdy pamięć flash jest zużyta, dane nie mogą być zapisywane i dana komórka pamięci zostaje komórką przeznaczoną tylko do odczytu. Wartość RAW pokazuje aktualną liczbę nieudanych operacji zapisu.

Ale nie mamy dysku SSD, tylko Talerzówkę, więc ten parametr na ta chwilę pomijamy, jako błędny.
  • #8 13865481
    darson76
    Poziom 9  
    W tzw "miedzyczasie" sprawdzając za pomocą Crystala (wspaniały program !) zauważyłem, że wspomniana partycja jest w formacie RAW a nie NTFS, jak pozostałe. Jest napisane również "zdrowa".
    Nie wiem dlaczego, bo ja nie zmieniałem nic w partycjach.
    Prawdopodobnie to jest powodem, że Windows nie może odczytać zawartości.
    Da się to jakoś odkręcić nie tracąc zawartości ?
  • #9 13865505
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    darson76 napisał:
    Da się to jakoś odkręcić nie tracąc zawartości ?

Zaczekaj, aż któryś ze speców od odzysku danych się pojawi. Do tego czasu:

swiercm napisał:
    Jednak wstrzymaj się z jakimikolwiek krokami, a być może ktoś pomoże Ci odzyskać dane z uszkodzonej partycji za pomocą DMDE.

swiercm napisał:
    z dyskiem staraj się już sam nic nie robić na własną rękę.

Bo z każdą chwilą dysk może odmówić posłuszeństwa.
  • #10 13865508
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8239
    Program DMDE może Kolega już pobrać, uruchomić. Po wyborze dysku, z którym jest problem pojawi się okienko ze strukturą dysku (partycjami). Proszę zrobić zrzut tego okna i wkleić, można będzie już coś może oszacować.

DMDE darmowe do pobrania stąd: http://dmde.com/download.html - wersja GUI for Windows.

swiercm napisał:
    swiercm napisał:
    z dyskiem staraj się już sam nic nie robić na własną rękę.
    Bo z każdą chwilą dysk może odmówić posłuszeństwa.

Problem dotyczy dysku 2TB, którego SMART jeszcze nie wróży nagłej odmowy posłuszeństwa. Z drugim dyskiem jest coś nie tak, ale nie ufałbym zbytnio danym z CDI - 2359478 reallokowanych sektorów nie brzmi wiarygodnie.
  • #11 13866147
    darson76
    Poziom 9  
    Witam.
    Czy o to chodziło Koledze ? Dysk zewnętrzny Freecom 2TB - brak dostępu do partycji Zdjęcia po zmianie nazwy
  • #12 13866178
    dt1
    Admin grupy komputery
    Tak, dokładnie o to. Wygląda na to, że z partycjami jest wszystko OK. Proponuję zrobić dwuklik na interesującej Kolegę partycji i zobaczyć, czy program DMDE znajdzie na niej jakieś dane.
  • #13 13866199
    darson76
    Poziom 9  
    jest to :
    Edit: rozwinąłem zdjęcie.
  • #15 13866333
    darson76
    Poziom 9  
    Widzę nazwy folderów ze zdjęciami, które tam miałem, ale zdjęcia otwierają się jako ciągi liczb i liter.
  • #16 13866599
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    181 0xB5 Program Fail Count Total or Non-4K Aligned Access Count
    Lower
    Total number of Flash program operation failures since the drive was deployed. [ 22 ]
    Number of user data accesses (both reads and writes) where LBAs are not 4 KiB aligned (LBA % 8 != 0) or where size is not modulus 4 KiB (block count != 8), assuming logical block size (LBS) = 512 B [ 23 ]

Przypisy dotyczące tego parametru są u Microna
    http://www.micron.com/~/media/Documents/Produ...cal%20Note/Solid%20State%20Storage/tnfd03.pdf

Oraz Kingstona
    http://media.kingston.com/support/downloads/MKP_306_SMART_attribute.pdf

żeby było ciekawiej każdy z tych parametrów znaczy odrobinę coś innego u każdego producenta.

Takie cuda na talerzówkach to mogą się pojawić przy problemach z blokiem 4K logicznych sektorów. Ale było by to dziwne dla dysku który nie ma więcej niż 2 TB

Niestety nie ma jednego przyjętego standardu we wszystkich parametrach SMART. Nie ma też specjalnie nad tym kontroli.
    Jedynym odnośnikiem jest specyfikacja ATA ale ona nie pokazuje wszystkich elementów SMART. Niektóre są zależne od producenta.

Dodano po 22 [minuty]:

Wróćmy do podstaw :
    Czy twój model dysku to :

Podaj DOKŁADNY model dysku ZEWNĘTRZNEGO nie tego który jest w środku.

dyski zewnętrzne posiadają często i gęsto własne oprogramowanie nadrzędne zarządzające dyskiem. Również często szyfrują dyski w locie. Maja również często swój własny system plików np. linuxowy. Posiadają często specyficzne ustawienia dotyczące partycji w tym partycji narzędziowych. Można je w pewnym sensie porównać do Pendrv z kontrolerem i oprogramowanie kontrolera. To nie są standardowe zwykłe jak dawniej dyski zewnętrzne aby taki był musiało by się mieć obudowę zwykłą plus dysk osobno.

Oczywiście są plusy i minusy tego rozwiązania ale to nie tutaj nie teraz książkę będę pisał.
  • #17 13866708
    darson76
    Poziom 9  
    mój dysk to : jak w załączniku
    Załączniki:
    • 0900766b80e4955f.pdf (2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #18 13867051
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    W tej specyfikacji jest tyle co kot napłakał zero informacji rzeczywistej no ale może fakt jest tak,i że to tylko mostek usb.

Zgodnie z tym co podałeś nie widać błędów struktury.
  • #19 13867449
    darson76
    Poziom 9  
    Czy przy problemie z USB będzie czytał tylko część partycji ?
    Przy ponownym podłączeniu dysku Windows chce formatować tą partycję.
    Nie wiem, co to ma wspólnego, ale gdy włożyłem micro SD do czytnika kart to również domagał się formatowania ?!
    Zawsze bez problemów czytałem tą kartę (z kamery).
    Czy to nie wskazuje na jakiś problem z oprogramowaniem ?
  • #20 13867491
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Jest sposób aby to sprawdzić wystarczy podpiąć dysk pod inny system operacyjny.
    Nie masz to nie problem ściągasz iso z UBUNTU wypalasz płytkę bo to najprościej nie wnikając w szczegóły botowania z USB i startujesz z płytki. Oczywiście nie dajesz instalowania ubuntu tylko opcje wypróbuj Tam podpinasz dysk z USB i sprawdzasz czy partycje są widoczne i sprawne.
  • #21 13869634
    darson76
    Poziom 9  
    darson76 napisał:
    Widzę nazwy folderów ze zdjęciami, które tam miałem ...

Czy nie ma jakiegoś sposobu żeby to skopiować albo odtworzyć ?
    Skoro są widoczne, nie skasowane .
  • #22 13870095
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Jeśli masz system uszkodzony to na innym komputerze nie na tym.
  • #23 13883077
    darson76
    Poziom 9  
    Sprawdziłem dysk na innym kompie i nie widać tej partycji.
    Pomału odzyskuję pliki za pomocą DMDE.
    Chciałbym jakoś podsumować całość.

Dowiedziałem się, że mam uszkodzony dysk w laptopie i prawdopodobnie niedługo padnie.
    RADU23 napisał:
    Dysk Hitachi posiada relokowane sektory więc nadaje się jedynie do utylizacji.

Natomiast dalej nie wiem, co z dyskiem zewnętrznym, dlaczego nie widać tej partycji? Wskaźniki ma dobre, DMDE pokazuje go jako ""zdrowy".
    Czy to, że jest zmieniona na RAV jest powodem ? Dlaczego samoczynnie zmieniła się na inny system plików ? Czy i jak mogę zmienić na NTFS i czy nie stracę przy tym zawartości ?
    Jeżeli ktoś może jeszcze się wypowiedzieć w temacie to bardzo proszę.
  • #24 13883496
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Może wróćmy do piaskownicy i do przedszkola i zacznijmy od wytłumaczenia słowa RAW.
    Raw znaczy SUROWY. Czyli nie zrozumiały. Gdy system operacyjny nie rozumie danych na dysku to pisze RAW. Co to znaczy nie rozumie danych. To znaczy tyle iż Boot sektory i boot Copy oraz MFT nie są prawidłowo odczytywane przez system. A dokładniej Wystarczy Boot sektor. Najlepiej spróbować linuxem. Być może naprawa Boot sektora przywróciła by stan używalności. Ale aby móc działać na dysku obowiązują pewne zasady dotyczące odzysku danych wymyślone nie po to aby je łamać tylko dla bezpieczeństwa danych.
    1) Podstawowa zasada mówi. "NIE PRACUJEMY NA USZKODZONYM DYSKU TYLKO NA JEGO KOPI"
    2) Należy przed wszelkimi działaniami wykonać kopie posektorową.
  • #25 13884113
    darson76
    Poziom 9  
    Kolego, sensem mojego pytania było, dlaczego zmieniła się na RAW, skoro wszystko teoretycznie jest "zdrowe" ? I, skoro "zdrowe", czy mogę przywrócić NTFS bez utraty danych. Napisałeś, abym sprawdził na innym komputerze i zrobiłem to .
    Teraz pytam, co dalej "?
    Ok. kupię dysk, zrobię kopię posektorową.
  • #26 13884163
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Kolego. Sensem twojego pytania się nie zajmuje. Bo ono nie ma sensu.
    To tak jak by pytać dlaczego potłuczone szkło jest potłuczone. Bo się potłukło.
    W odpowiedzi mojej jest zawarta również odpowiedź dlaczego, bo doszło do uszkodzenia boot sektora. Czy jesteś w stanie przywrócić poprawną strukturę NTFS? A to pytanie raczej z zakresu gościa ze szklaną kulą, ale sądząc po twoim wpisie :
    "Jestem starszą osobą i nie "śmigam " po komputerze jak młodsi koledzy.Proszę więc uzbroić się w cierpliwość i tłumaczyć mi krok po kroku, gdyż nomenklatura komputerowa również nie jest mi super dobrze znana. "
    ,nie jesteś w stanie naprawić NTFS. Masz zbyt małą wiedzę by to robić świadomie i logicznie. Sorry ale nie będę Cię oszukiwał.

Pozostanie Ci najprostsze rozwiązanie.
    1) Odzysk danych
    2) Format
    3) Przywrócenie danych
    Pamiętaj o kopii oraz zabezpieczeniu danych odzysk możesz uskutecznić np. DMDE lub TestDisk-iem czy PhotoRec-em.

W odczycie z DMDE nie widać problemów, dlatego można po zabezpieczeniu danych wykonać sprawdzenie partycji. Aby tego dokonać należało by być pewnym, że system na którym działasz jest sprawny. Dlatego mówię cały czas o linuxie.

I jeszcze jedno bardzo ważne mówisz, że nie widzisz dysku bo jest RAW ale nie pokazałeś menadżera dysków, dlatego pokaż jak wygląda i co pokazuje zarówno on jak i menadżer urządzeń.
  • #27 14016598
    darson76
    Poziom 9  
    Witam ponownie.
    Kupiłem drugi dysk (Seagate Backup Plus 2 Tb) i chciałbym zrobić kopię posektorową starego dysku.
    Którą wersję DMDE mam ściągnąć, bo na stronie jest kilka możliwości ? Mam Windows 7.
    http://dmde.com/download.html
    Dołączam najnowsze zdjęcia z Cristala i menadżera omawianych dysków .
    Edit. Dysk nr 3 to nowy, pusty dysk podzielony na partycje do skopiowania danych.
    Załączniki:
    • Dysk zewnętrzny Freecom 2TB - brak dostępu do partycji Zdjęcia po zmianie nazwy Dysk_Hitachi_z_laptopa.jpg (177.42 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk zewnętrzny Freecom 2TB - brak dostępu do partycji Zdjęcia po zmianie nazwy Dysk_zewn__trzny_Freecom_-_2_TB.jpg (183.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Dysk zewnętrzny Freecom 2TB - brak dostępu do partycji Zdjęcia po zmianie nazwy 2014-10-05_141844.jpg (185.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #28 14936103
    darson76
    Poziom 9  
    Mam pytanie do fachowców.
    Skad sie bierze róznica w wyświetlanych punktach w Cristal Disku na różnych dyskach ?
    W Seagate jest np. pozycja B8 - "bledy end to end", a we Freecom-ie 0B - "liczba prob kalibracji" lub C6 - "ilosc nie naprawionych sektorow". Czy to znaczy, ze pozycje wymienione w jednym dysku nie wystepuja na drugim ? Czy program wyswietla najważniejsze pozycje ?

• #29 14936402
    dt1
    Admin grupy komputery
    darson76 napisał:
    Czy to znaczy, ze pozycje wymienione w jednym dysku nie wystepuja na drugim ?

Witaj. Dokładnie tak. Nie wszystkie parametry są implementowane w każdym dysku.
  • #30 14936852
    darson76
    Poziom 9  
    Ok. dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk zewnętrzny Freecom 2TB przestał być dostępny po zmianie nazwy partycji "Zdjęcia" na "dysk lokalny Z", co skutkowało komunikatem o uszkodzeniu pliku. Użytkownik podejrzewa, że problem mógł być związany z usunięciem programów z laptopa oraz wcześniejszymi problemami z systemem. Po analizie SMART dysku, stwierdzono relokowane sektory, co sugeruje degradację dysku. Użytkownik zainstalował program DMDE do odzyskiwania danych, który wykazał, że partycja jest w formacie RAW, co oznacza, że system operacyjny nie rozumie danych na dysku. Użytkownik zadał pytania dotyczące możliwości przywrócenia systemu plików NTFS bez utraty danych oraz przyczyn zmiany formatu partycji. Wskazano na konieczność wykonania kopii posektorowej przed dalszymi działaniami oraz na możliwość sprawdzenia dysku na innym systemie operacyjnym, takim jak Ubuntu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA