logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HN-M101MBB - Analiza Smart i skanu dysku ( MHDD)

ShiroiSenshi 10 Sie 2014 10:11 1866 10
  • #1 13865751
    ShiroiSenshi
    Poziom 9  
    Samsung HN-M101MBB - Analiza Smart i skanu dysku ( MHDD) Samsung HN-M101MBB - Analiza Smart i skanu dysku ( MHDD)

Witam wszystkich.
    Od 2 dni zajmuję się odzyskiwaniem danych z laptopa dziewczyna i w końcu odniosłem sukces poprzez płytkę z linuksem, ale to już jest za mną. Po odzyskaniu danych postanowiłem zrobić skan dysku MHDD i dysk wygląda, że jest w stanie tragicznym. Chciałbym potwierdzenia czy jest do wymiana i czy którychś z błędów można było uniknąć. Dodam że komputer był używany rzadko do grania. Zazwyczaj dziewczyna używała go do przeglądania internetu i oglądania filmów/seriali.
    Z góry dziękuję za pomoc :)
  • #3 13866027
    ShiroiSenshi
    Poziom 9  
    Zapomnialem dodac ze bawię sie z tym dyskiem w ten sposób dlatego ze nie działa nawet tryb awaryjny ( laduje sie do classpnp.sys a system sie normalnie lockuje na logo Windows 7). Dopiero zaczynam uczyc sie na poważniej informatyki wiec kazda informacja dlaczego cos sie dzieje będzie przydatna do dalszej nauki. Wieczorem raczej przysiądę do niego. Mimo tych faktów które podalem mimo to go wyzerować i próbować cos zdzialac ?
  • #4 13866077
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1565
    Tak, bo nie mamy pewności czy powodem problemów są fizyczne uszkodzenia. Dopiero dalsze procedury to zweryfikują.
  • #5 13877656
    ShiroiSenshi
    Poziom 9  
    Witam zaraz zabieram się za zerowanie. Czy mogę zamiast Parted Magic wykorzystać MHDD i fukncje Erase a potem remap ?
    Przy laptopie co muszę zrobić by zainstalować ponownie winde po zerowaniu. Przed zerowaniem próbować zrobić recovery ?
  • #6 13878326
    ShiroiSenshi
    Poziom 9  
    Samsung HN-M101MBB - Analiza Smart i skanu dysku ( MHDD) skan przed remapem po zerowaniu
  • #7 13878510
    ShiroiSenshi
    Poziom 9  
    Samsung HN-M101MBB - Analiza Smart i skanu dysku ( MHDD) Samsung HN-M101MBB - Analiza Smart i skanu dysku ( MHDD) Samsung HN-M101MBB - Analiza Smart i skanu dysku ( MHDD) skan remap + S.M.A.R.T dysku. Jaki kolejny krok ?
  • Pomocny post
    #8 13878528
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Niestabilne sektory zniknęły ale stan dysku tragiczny. Trzeba myśleć o wymianie na nowy.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    Tymczasowo można pozostawić obszar uszkodzony jako nie przydzielone miejsce a na pozostałym zrobić partycje i instalować system.
    Pozdrawiam.
  • #9 13878538
    ShiroiSenshi
    Poziom 9  
    Dzieki za odoowiedz. Tylko takie pytanie czy może kojarzysz jakiś link na forum z poradnikiem jak to zrobić bo jestem zielony.
  • #10 13878607
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Po prostu tworzysz partycje pozostawiając uszkodzony obszar ( z niewielkim zapasem) jako nie przydzielony.
  • #11 13879609
    ShiroiSenshi
    Poziom 9  
    Problem w tym ze Bad sectory 2-4 były jeśli dobrze pamiętam przy pierwszych 3% dysku a następne 4 pod koniec. Jak mogę sprawdzić bez ponownego skanu w którym miejscu bady się znajdują. Przepraszam za moje podejście laika.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik podjął próbę odzyskania danych z dysku twardego Samsung HN-M101MBB, który wykazuje poważne problemy, w tym błędy S.M.A.R.T. Po wykonaniu skanowania za pomocą MHDD, użytkownik zauważył tragiczny stan dysku i zadał pytanie o możliwość jego wymiany oraz o to, czy błędy mogły być uniknięte. Otrzymał porady dotyczące zerowania dysku oraz remapowania uszkodzonych sektorów. Użytkownicy forum zasugerowali, że mimo usunięcia niestabilnych sektorów, dysk nadaje się do wymiany. Użytkownik pytał również o sposób instalacji systemu operacyjnego po zerowaniu oraz o lokalizację uszkodzonych sektorów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA