logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HDD - czy mój dysk nadaje się już tylko do wyrzucenia ?

Judykator 29 Paź 2016 22:02 1128 6
  • #1 16026583
    Judykator
    Poziom 10  
    Ocena: 26
    Coś zrobiło mi się z Windowsem 7 i niektóre programy, w szczególności przeglądarki internetowe nie chcą się uruchomić , inne działają. Przywrócenie systemu niby się uruchamia ale nie przywraca.

Postanowiłem sprawdzić hdd programem hd tune - skanowanie błędów. Oznaczało mi 2 pierwsze bloki (sektory ?) Na czerwono że są uszkodzone. To podobno 0,1 % dysku. Reszta jest ok. I co dla mnie oznacza? Konieczność wymiany dysku? Czy też da się to jakoś naprawić? A jak nawet da się naprawić to czy to początek końca tego dysku? Ma on 2,5 roku. Bo i czy dałoby się to naprawić bez instalacji nowej Windowsa? 7 -64 bit Home premium

HDD - czy mój dysk nadaje się już tylko do wyrzucenia ?
  • #2 16026621
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Jak nie masz ważnych danych na dysku to wykonać opcję naprawczą dysku programem MHDD tj. zerowanie i remap. Według tego poradnika http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html Po wykonaniu naprawy zamieść nowy SMART.
  • #3 16026628
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Interpretując SMART:
    - dla dysków WD parametr (01) powinien wynosić "0".
    Jego wzrost świadczy o problemach z powierzchnią dysku
    - (BC) czym zestaw jest zasilany?
    - (C5) i (C6)- do wykonania zerowanie + remap, po zabezpieczeniu wszystkich ważnych danych na innym nośniku
    - (C8) potwierdza zaczynające się problemy z powierzchnią dysku

Procedura zerowania + remap =>
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html

Po wykonaniu procedury naprawczej, zamieść ponownie SMART oraz skan powierzchni z czasami dostępu do sektorów z MHDD =>
    http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.iso
  • #4 16026647
    Judykator
    Poziom 10  
    A jakie są szanse że to pomoże i na jak długo ?

Bo najmniej uśmiecha mi się procedura reinstalacji systemu i czas na konfigurację programów. Brakuje mi czasu. Dane w większości mam w różnych chmurach.

Nowy dysk to 200 zł, ja nie jestem jakimś specem i nie wiem czy warto poświęcać na to [zerowanie] czas, czy też kupić nowy (HDD) a stary wyrzucić. W dodatku dokupiłbym sobie na system drugi dysk SDD więc pewnie komputer by sprawniej działał.

Chcę się tylko upewnić że tamten (pierwszy) HDD i tak niedługo pociągnie

A może jest jakiś program który bez zerowania chwilowo by pomógł (pozaznaczał złe sektory czy co) ?
  • #5 16026672
    2323wojtek
    Poziom 18  
    Ocena: 84
    Poszukaj programu Victoria HDD, ma on opcję naprawy uszkodzonych sektorów (restore). Jeśli się nie uda (nie zawsze jest to możliwe) wtedy użyj opcji remap.
    Musisz znaleźć pełną wersję bo w wersji freeware te opcje są nieaktywne
  • #6 16026673
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    Judykator napisał:
    A jakie są szanse że to pomoże i na jak długo ?

Jak wspomniałem powyżej, zaczynają się problemy z powierzchnią dysku i zapewne będzie tylko gorzej a nie lepiej.

Jednak że nie jest w takim stanie by od razu spisywać go na straty. Trzeba wykonać procedurę naprawczą.

Dopiero po jej wykonaniu i zamieszczeniu SMART'u jak i skanu powierzchni, będzie można wypowiedzieć się jednoznacznie.

Czy wykonasz to co zalecone, czy zdecydujesz się od razu na wymianę HDD, to już twoja sprawa.

Judykator napisał:
    Bo najmniej uśmiecha mi się procedura reinstalacji systemu i czas na konfigurację programów. Brakuje mi czasu.

Tego nie unikniesz, chyba że wykonasz kopie posektorową na drugi dysk.
  • #7 16039725
    Judykator
    Poziom 10  
    Więc tak, za 2 dni komputer już z powodu dysku HDD nie startuje. Dałem sobie spokój z nim i kupiłem nowy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z systemem Windows 7, w tym z uruchamianiem przeglądarek, oraz uszkodzone sektory na dysku HDD, co skłoniło go do rozważenia wymiany dysku. Odpowiedzi sugerowały wykonanie procedury naprawczej z użyciem programu MHDD, w tym zerowanie i remapowanie uszkodzonych sektorów. Użytkownik wyraził wątpliwości co do skuteczności tej metody oraz czasu potrzebnego na reinstalację systemu. Ostatecznie, po dwóch dniach, komputer przestał działać z powodu problemów z dyskiem HDD, co skłoniło go do zakupu nowego dysku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA