logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piłowanie RAM/kart rozszerzeń - czy ktoś (z powodzeniem lub bez) już to robił?

Dydelmax 12 Sie 2014 21:11 1182 1
REKLAMA
  • #1 13872567
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 961
    Witam.
    Temat w dziale HydePark, choć pytanie poważne. Czy zdarzały Wam się takie sytuacje, że aby móc zainstalować pamięć RAM lub jakąś kartę rozszerzeń w PC lub laptopie, trzeba było ją trochę skrócić?
    Do założenia tego tematu skłoniła mnie moja dzisiejsza "wpadka". Otóż mam laptopa Highscreen III Advanced. Jego konfiguracja nie powala (procesor 300 MHz, 64 MB RAM SDRAM PC-100), więc postanowiłem dokupić mu pamięci. Za 10 zł dorwałem dwie kostki po 128 MB każda. Zwróciłem uwagę na ich rodzaj oraz częstotliwość działania, ale... no właśnie. Nie zwróciłem uwagi na ich wysokość, przez co napotkałem problem: zakupione pamięci nie mieściły się w slotach, gdyż były o około 7-8 mm wyższe od tej kostki (64 MB), która znajdowała się już w laptopie. W jednym slocie przeszkadzał jakiś większy kondensator SMD, w drugim wkręt mocujący obudowę, w trzecim zaś gniazdo baterii CR2032 (tam wstawiłem dotychczasową pamięć 64 MB, która mieściła się tam bez problemu). Postanowiłem spiłować rogi pamięci tak, aby pasowały do slotów, nie mając jednocześnie kontaktu z "przeszkadzajkami". Obawiałem się że po spiłowaniu pamięci mogą nie wystartować, lecz te zadziałały "od kopa", przeszły dwukrotnie Memtesta i przyspieszyły trochę działanie Windowsa XP (trudno byłoby tu nie zauważyć skoku wydajnościowego po zmianie ilości pamięci RAM z 64 MB na 320 MB :)). Nie zrobiłem zdjęć tym pamięciom ze względu na brak dostępu do aparatu, ale poniższy zrzut ekranu obrazuje mniej więcej ile tej pamięci spiłowałem.
    Piłowanie RAM/kart rozszerzeń - czy ktoś (z powodzeniem lub bez) już to robił?
    Czy ktoś z Was miał jeszcze takie przypadki?
    Zapraszam do dyskusji.
  • REKLAMA
  • #2 13873263
    lekto
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    Nie piłowałem, ale też rzeźbiłem. Kupiłem terminal z IDE 44pin, na zwykły dysk 2.5" nie było miejsca więc postanowiłem wsadzić kartę CF. Kupiłem kartę, zamówiłem przejściówkę na alledrogo zwracając uwagę na to w którym kierunku montuję się kartę pamięci. Przyszedł adapter, ale okazało się, że jest "w złą stronę". Pisanie do sprzedawcy nie miało sensu bo koszt wysyłki to prawie koszt adaptera - postanowiłem lekko go przerobić. Usunąłem gniazdo, wlutowałem w jeden rząd kawałki skrętki i je wygiąłem, adapter przylutowałem do płyty. O dziwo wszystko zadziałało.

P.S. wstawiam zdjęcia jako załącznik bo coś dodawanie zdjęć mi nie działa.
    Załączniki:
    • Piłowanie RAM/kart rozszerzeń - czy ktoś (z powodzeniem lub bez) już to robił? 20140613_150802.jpg (819.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piłowanie RAM/kart rozszerzeń - czy ktoś (z powodzeniem lub bez) już to robił? 20140613_150755.jpg (862.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Piłowanie RAM/kart rozszerzeń - czy ktoś (z powodzeniem lub bez) już to robił? 20140613_150734.jpg (842.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA