logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goodram 4gb - nie chce współpracować z komputerem

adrianzgr 19 Sie 2015 10:03 1104 7
REKLAMA
  • #1 14931619
    adrianzgr
    Poziom 9  
    Witam.Mam taki problem iż mam w komputerze pamięć GoodRam DDR3 PLAY 4096MB PC1600 CL9 - (GY1600D364L9/4G) i dokupiłem do niej pamięć GoodRam DDR3 PLAY 4096MB PC1600 BLACK CL9 - (GY1600D364L9S/4G). Obie są prawie identyczne,jedynie różnią się organizacją bo pierwsza ma 256*8 a druga 512*8. Mianowicie jest taki problem że ta zakupiona pamięć nie działa.Po włożeniu do komputera tylko tej pamięci wyskakuje bluescreen z wiadomością IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL. Próbowałem coś zmieniać w BIOS-ie,ale to nic nie dało.Moja płyta główna to ASUS P7P55LX. Nie zauważyłem, żeby nowa pamięć nie pasowała do mojego komputera.Robiłem test programem Memtest i niestety po kilku sekundach testu MemTest się zawieszał. Teraz nie wiem co robić, może wy mi doradzicie, czy to moja wina, że kupiłem niekompatybilną pamięć czy może jest uszkodzona.Strzelam,że to pierwsze, ale może da się coś jeszcze zrobić żeby zadziałało.

P.S Przepraszam,za moją chaotycznie napisaną wypowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 14931643
    olutas
    Poziom 26  
    Ocena: 190
    Witam
    Bardzo możliwe, że kostka jest uszkodzona, jeśli test sie zawiesza. Jeszcze zapytam po włożeniu resetowałeś BIOS? Jeśli nie to zrób i zobacz. Z tego co zrozumiałem nową pamięć samą włożyłeś i stąd problem? Próbowałeś obie razem? Napisz jak wkładałeś.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 14931662
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 965
    Witam.
    Pamięć kupiłeś jako używaną, czy jako nową? Nie widać na niej żadnych uszkodzeń (pomocna byłaby lupa lub nawet mikroskop)? Jeśli masz możliwość, to sprawdź kostkę w innym komputerze.
    Pozdrawiam
  • #4 14931698
    adrianzgr
    Poziom 9  
    1. Resetowałem BIOS, to samo. Bluescreen i zawiecha w Memtescie
    2.Pamięci wkładałem osobno i razem, najbardziej mnie ździwiło że w Memory SPD Informations w Memtescie pod tą starą pamięcią było podpisane DDR3-800 a pod tą nową DDR3-1600.
    3.Pamięć nowa.
    4.Nie sprawdzałem na innym komputerze,nie mam zbytnio możliwości.
  • #5 14932066
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Panowie. Po co kombinujecie jak koń pod górę, wprowadzając autora tematu w błąd?
    Jak byk w instrukcji jest napisane, że płyta nie obsługuje modułów pamięci w organizacji 512Mb i żadne czary tu nie pomogą!
  • REKLAMA
  • #6 14932294
    adrianzgr
    Poziom 9  
    Dziękuję za odpowiedź, tak wlasnie pomyślałem że to wina organizacji, chyba byłem ślepy,że nie zauważyłem. Bardzo dziękuje za pomoc.
    Pozdrawiam.

Możecie mi doradzić jaką pamięc teraz zakupić do tego. Taką samą czy są inne godne polecenia w stosunku jakość/cena ?
  • REKLAMA
  • #7 14932363
    olutas
    Poziom 26  
    Ocena: 190
    Najlepiej kupować taką samą tylko tym razem sprawdź organizacje. :) Jeśli takowej nie znajdziesz to poszukaj z taką samą organizacją, opóźnieniem i taktowaniem.
    Pozdrawiam
  • #8 14932373
    adrianzgr
    Poziom 9  
    Właśnie ta "S" w nazwie oznacza inną organizację, wziąłem bo była bardzo polecana,a ta bez co mam obecnie już taka popularna nie była. Mój błąd :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z nowo zakupioną pamięcią RAM GoodRam DDR3 PLAY 4096MB PC1600 BLACK, która nie działa w jego komputerze z płytą główną ASUS P7P55LX. Po zainstalowaniu nowej pamięci występuje bluescreen z błędem IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL, a test Memtest zawiesza się. Użytkownik próbował resetować BIOS oraz testować pamięci osobno i razem, jednak nowa pamięć nie jest rozpoznawana poprawnie. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, że problem może wynikać z niekompatybilności organizacji pamięci (256*8 vs 512*8), co potwierdził użytkownik. Rekomendowano zakup pamięci o tej samej organizacji, opóźnieniu i taktowaniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA